Results 1 to 9 of 9

Thread: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happens

  1. #1

    Smile Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happens

    To whom it may concern

    after installing Suse11.0 on my workstation ... I select shutdown to turn off my computer ...

    Everytime is select shutdown ... Suse 11.0 hangs with this message on the screen

    The system will be halted immediately
    Master Resources Control: runLevel 0 has been
    _



    cursor keeps blinking and nothing is Happening ... and machine is not shutting down ..

  2. #2
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    U.K East Anglia
    Posts
    2,581

    Default Re: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happ

    could be an acpi issue, not all manufacturers stick to the same standards. Or it could be an older p.c. you installed to ? try adding
    Code:
    acpi=force
    to your boot options,see if that helps

    Andy
    To be is to do = Immanuel Kant
    To do is to be = Descartes.
    Do be do be do = Frank Sinatra

    SuSE user since 7.0,Linux user since 1994

  3. #3

    Default Re: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happ

    Quote Originally Posted by deltaflyer44 View Post
    could be an acpi issue, not all manufacturers stick to the same standards. Or it could be an older p.c. you installed to ? try adding
    Code:
    acpi=force
    to your boot options,see if that helps

    Andy
    No its not an older machine I install Suse 11.0 into ...Its an IBM Pentium 4 HT (Intel) ...2007 machine ...


    Step by Steph (has a Newbie)
    How do you add acpi=Force into boot option ....

  4. #4
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    U.K East Anglia
    Posts
    2,581

    Default Re: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happ

    when you boot up the p.c. you will see a menu giving you a choice,e.g.:

    openSUSE 2.6.25.6.1
    failsafe
    floppy

    Boot________________________

    where it says boot, type "acpi=force" no capitalisation & no quotemarks, then press enter.

    Andy
    To be is to do = Immanuel Kant
    To do is to be = Descartes.
    Do be do be do = Frank Sinatra

    SuSE user since 7.0,Linux user since 1994

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Earth - Denmark
    Posts
    10,730

    Default Re: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happens

    > How do you add acpi=Force into boot option ....

    - open a terminal
    - type su - [don't leave off the trailing -], then press enter
    - type root password when prompted...you will NOT see the letters as you
    type
    - then, carefully type:

    cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.BAK1

    - and hit enter...the above will make a backup copy of an important file
    that you are about to change by using YaST...

    - then type exit, hit enter to log out as root, and exit and hit enter
    again to close the terminal

    then follow
    YaST > (Root password) > System > Boot Loader > Edit > CAREFULLY type

    acpi=force

    [NOT acpi=Force, NOT Acpi=force, NOT acip=force]
    following whatever is already on the line labeled as "Optional Kernel
    Command Line Parameter"

    change NOTHING else....
    then, click "OK" and then "Finish" then close the still open YaST
    Control Center window when before shutdown.

    shutdown all open programs..

    then, close down your computer to a power off state THIS WAY (write it
    down, because you won't see this then)..

    at the blinking cursor (you mentioned in your first note) that you get
    to after trying a normal shutdown,

    - type su - (as before, and enter root password when prompted)

    - then type telinit 1 and press enter
    - after a few moments of activity all should stop and at the next promt
    - type shutdown -h now

    and hit enter...your computer should powerdown...if not, just hit the
    power switch as everything has been stopped..

    then restart your computer and see if you can shutdown normally with the
    acpi=force inserted....if you can't come back and complain :-)

    --
    DenverD (Linux Counter 282315)
    A Texan in Denmark

  6. #6

    Default Re: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happ

    I am seeing similar problems, with the only difference being "The system will be halted immediately" is the last message I see. The system does not power down on its own.

    When I attempt to reboot I get the same results, except the last message is "Please stand by while rebooting the system..."

    Additional information:
    • This is an upgrade from openSUSE 10.3 to openSUSE 11.0
    • The system uses LILO
    • The system uses the KDE3 desktop
    • Windows XP is able to power down the system
    • openSUSE 10.3 was able to power down the system
    • openSUSE 10.3 did not have "acpi=force" as a kernel parameter
    • Adding the kernel parameter "acpi=force" does not resolve the issue


    I tried the suggestion of "telinit 1" and "shutdown -h now". The results were the same.

    Any suggestions would be appreciated.

    Randy

  7. #7

    Default Re: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happ

    Additional information that may be relevant: When I attempted to create a backup using "tar -czf" the system powered itself off, apparently due to overheating. (The system is a notebook computer.) A similar shutdown occurred during the reiserfs "not clean" recovery during the next boot. I had to hold the machine up off of the table in order to boot successfully.

    Again this was not an issue with openSUSE 10.3.

    Randy

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Earth - Denmark
    Posts
    10,730

    Default Re: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happens

    > the reiserfs

    search these fora for the terms reiserfs reiser and you will find
    LOTS and LOTS of problems about using that file system on v 11.0, it is
    best (i think) to replace it..

    BUT, that may not fix the shutdown problem...which i'm sorry to say,
    since you have apparently done everything i know, i can't help more..

    i suspect there is a bug....too many folks are having the problem...

    --
    DenverD (Linux Counter 282315)
    A Texan in Denmark

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Earth - Denmark
    Posts
    10,730

    Default Re: Suse 11.0 .....hangs when shutting down and nothing happens

    > to overheating.

    i hit Send too soon....sorry...

    well, you have to solve that problem....it is a hardware problem...

    if you have had the laptop a while it may have some built up crud, cat
    hair, dust balls or whatever blocking the needed airflow....or, the heat
    sink may not be well bonded to the cpu still....or, the fan may have
    died...(i have a friend living in NYC tell me a couple of weeks ago that
    his less than year old Lenovo/IBM stopped working...and, it was the fan
    had failed!)

    OR, perhaps it is a software problem...in that the powersaving stuff has
    done something out of whack....is it a dual boot, can you really LOAD up
    the cpu in another OS and check the heat??

    --
    DenverD (Linux Counter 282315)
    A Texan in Denmark

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •