Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 29

Thread: First time Linux user. Can't find my GUI ?

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    27

    Default First time Linux user. Can't find my GUI ?

    Hello

    I didn't want do do all the downloading, so I bought a DVD from Cheap Bytes. (openSUSE 11)

    The installation went well, but after the install, it boots into the shell command prompt, and I have yet to figure out how to launch KDE.

    I chose KDE 3 during install.

    How do I get KDE to launch ?

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,574
    Blog Entries
    38

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    Quote Originally Posted by SemiLucid View Post
    ... after the install, it boots into the shell command prompt, and I have yet to figure out how to launch KDE.....How do I get KDE to launch ?
    See if this helps:
    SDB:Black screen after boot - openSUSE

  3. #3
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    N40 44.977 W073 59.356
    Posts
    1,170

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    If you log in at the command line and run startx, what happens?

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    27

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    When I entered startx, it gave me a string of text including:

    this is a pre-release version of x server

    x server 1.4.0.90

    data incomplete in file /etc/x11/xorg.conf

    at least one device section required

    I don't think its a problem with the graphics card, because I had graphics and mouse function during install.

  5. #5

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    which graphics card do u have?

    type

    "root" in console and enter admin password

    then type "sax 2" and reconfigre display
    openSUSE 11.0 Kde 3.5.9 Linux kernel 2.6.26.1

    My Blog: http://snake1990.wordpress.com

  6. #6
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    26,574
    Blog Entries
    38

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    Quote Originally Posted by snakeeyes View Post
    then type "sax 2" and reconfigre display
    I think you mean "sax2" and not "sax 2". To my understanding, there is no space between 'sax' and '2'.

  7. #7

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    Quote Originally Posted by oldcpu View Post
    I think you mean "sax2" and not "sax 2". To my understanding, there is no space between 'sax' and '2'.
    sorry, my mistake
    openSUSE 11.0 Kde 3.5.9 Linux kernel 2.6.26.1

    My Blog: http://snake1990.wordpress.com

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Texas, USA
    Posts
    27

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    I re-booted and chose safe mode, and it booted into a GUI, I'm not sure if its X or KDE.

    I tried using the sax2 command when it prompted me with a little window, but nothing happened.

    So I went into YAST and looked at the graphics hardware, and it showed the card correctly as a GeForce 8500.

    It also listed the mainboard integrated graphics chip, which I'm not using.

    It listed the monitor as generic. (It's a Hitachi 802+ 21" CRT)

  9. #9

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    Hi, in order to use sax2 do this, boot into normal mode and see if a desktop environment starts, if not then press "CTRL+ALT+F1" and u will reach a console:

    type "root" enter password

    now type in "sax2 -m 0=nv" or "sax2"

    if it says xserver already running and doesn't do anything then type in

    "init 3"

    then "sax2"

    once configured type in "init 5" to reach a desktop and it should work.

    If it works then press "CTRL+ALT+F1" to reach a console again and type "exit" to logout as root and press "CTRL+ALT+F7" to reach a gui again.
    openSUSE 11.0 Kde 3.5.9 Linux kernel 2.6.26.1

    My Blog: http://snake1990.wordpress.com

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Illinois, USA
    Posts
    30

    Default Re: First time Linux user. Can't find my GUI ?

    Quote Originally Posted by SemiLucid View Post
    data incomplete in file /etc/x11/xorg.conf

    at least one device section required
    This kinda makes it sound to me like maybe something got horked during the install? Most newer version of Linux including this one send you straight into the GUI without making you mess with the command line.
    Maybe just trying the install again might make a difference?

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •