Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 46

Thread: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    17

    Default 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Hello,

    I have an Acer Aspire 8920 and no sound. Both, the oss device as well as the Alsa devices (newest) do not work.

    lspci
    Code:
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
    head -n 1 /proc/asound/card0/codec*
    Code:
    ==> /proc/asound/card0/codec#0 <==
    Codec: Realtek ALC889
    
    ==> /proc/asound/card0/codec#1 <==
    Codec: LSI ID 1040
    ALC889 don't appear in /usr/src/KERNEL_VERSION/Documentation/sound/alsa/ALSA-Configuration.txt


    Have somebody an idea, how to install the audio device?

    Thanks and Regards

    KaWe

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,109
    Blog Entries
    40

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Quote Originally Posted by kawe View Post
    I have an Acer Aspire 8920 and no sound. Both, the oss device as well as the Alsa devices (newest) do not work.

    lspci
    Code:
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)
    head -n 1 /proc/asound/card0/codec*
    [CODE]==> /proc/asound/card0/codec#0 <==
    Codec: Realtek ALC889
    What test are you using to see if you have sound? Did you try a test like this:
    speaker-test -c2 -Ddefault -l5 -twav

    What have you tried thus far to get it to work? Did you try configuring with YaST? With alsaconf? Did you install alsa-firmware (I don't know if it is necessary). Did you check your mixer, and try different settings? Did you test for sound as user root? Did you check your BIOS to see if sound is enabled? Did you check your physical cables to your speakers (using the correct output jacks)? Did you check to see if it is pulse-audio that is blocking your sound?

    I notice this when searching the alsa site for ALC889 ... Search results - AlsaProject for ALC889 in that there is an update in 1.0.17RC1 of alsa.

    Did you try the most current alsa version? To update your alsa:
    Alsa-update - openSUSE

  3. #3
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,109
    Blog Entries
    40

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Quote Originally Posted by oldcpu View Post
    Did you check your physical cables to your speakers (using the correct output jacks)?
    Let me ask that differently. ... Did you check your headset output, in addition to checking the laptop speakers?

  4. #4
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,109
    Blog Entries
    40

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Quote Originally Posted by kawe View Post
    ALC889 don't appear in /usr/src/KERNEL_VERSION/Documentation/sound/alsa/ALSA-Configuration.txt
    True, BUT, I did read a tidbit somewhere (not sure how accurate it might be) which stated that the ALC889 is compatible with the ALC883.

    so .... .... you could try some of the ALC883 settings. I'm not at a linux pc now, but I copied this from the web:
    Linux Kernel Documentation :: sound : alsa : ALSA-Configuration.txt
    Code:
    857		ALC883/888
    858		  3stack-dig	3-jack with SPDIF I/O
    859		  6stack-dig	6-jack digital with SPDIF I/O
    860		  3stack-6ch    3-jack 6-channel
    861		  3stack-6ch-dig 3-jack 6-channel with SPDIF I/O
    862		  6stack-dig-demo  6-jack digital for Intel demo board
    863		  acer		Acer laptops (Travelmate 3012WTMi, Aspire 5600, etc)
    864		  acer-aspire	Acer Aspire 9810
    865		  medion	Medion Laptops
    866		  medion-md2	Medion MD2
    867		  targa-dig	Targa/MSI
    868		  targa-2ch-dig	Targs/MSI with 2-channel
    869		  laptop-eapd   3-jack with SPDIF I/O and EAPD (Clevo M540JE, M550JE)
    870		  lenovo-101e	Lenovo 101E
    871		  lenovo-nb0763	Lenovo NB0763
    872		  lenovo-ms7195-dig Lenovo MS7195
    873		  haier-w66	Haier W66
    874		  6stack-hp	HP machines with 6stack (Nettle boards)
    875		  3stack-hp	HP machines with 3stack (Lucknow, Samba boards)
    876		  6stack-dell	Dell machines with 6stack (Inspiron 530)
    877		  mitac		Mitac 8252D
    878		  auto		auto-config reading BIOS (default)
    I have no experience with anyone succeeding in this, ... its just something I read (here: Gmane -- Mail To News And Back Again ).

  5. #5
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    17

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Hello,

    thanks for the quickly answeres.
    The speakers work under Vista.
    YAST2 shows me the sound card "82801H HD Audio Controller and I can install this card. But, no sound appears.
    Then I installed the sound card with Alsa v1.0.16, but no results.
    Alsa firmware is installed.

    "speaker-test -c2 -Ddefault -l5 -twav" ==> no sound returns.

    Now I'll try it with Alsa 1.0.17RC1.

    Regards

    KaWe
    Last edited by kawe; 01-Jul-2008 at 06:24. Reason: something missing

  6. #6
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,109
    Blog Entries
    40

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Quote Originally Posted by kawe View Post
    "speaker-test -c2 -Ddefault -l5 -twav" ==> no sound returns.
    Ok, BUT do you get any errors?

  7. #7
    jammrk NNTP User

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Have you tried running alsaconf ?

  8. #8

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Hi All;

    I've got the same laptop; and the same problem.

    I've tried the Alsa-update .. no go .. and no dam error codes to help debug what's going on.

    Any other suggestions ?

    GP

  9. #9
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,109
    Blog Entries
    40

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Quote Originally Posted by gpwashburn View Post
    I've got the same laptop; and the same problem. I've tried the Alsa-update .. Any other suggestions ?
    Suggestions? Its next to impossible to provide suggestions without detail. I sympathisize with your frustrations, but I in turn have a hard time not getting frustrated as a person trying to help, when I read the sort of post you just gave. You provide no detail other than "I got the same laptop".

    Its quite likely I can't help, but you just guaranteed that inability by the complete lack of detail.

    Please, if you wish other suggestions, then provide the output URLs (with your current configuration, not some past configuration) of the audio troubleshooting guide diagnostic scripts. Also provide a list of the versions of all alsa rpms, pulseaudio rpms, libasound rpm, and the contents of your /etc/modprobe.d/sound file.

  10. #10
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    17

    Default Re: 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

    Hello,

    sorry, I had visit my familiy, and so I can't answere earlier.
    oldpcu I understand you very well, and you are right.
    My english isn't very well and I try several solution methods. So it is a lot of work to describe all the stuff in english - at least I have to do.

    I used this link and obtaining links for all the unsuccessful tries.

    I uninstall alsa 1.0.16 with yast and install the newest version 1.0.17 (driver, lib and utils). alsaconf returns no error.
    There is one entry in /var/log/messages ==>"Jul 3 14:06:33 acer kernel: ACPI: PCI Interrupt 0000:00:1b.0[A] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22"
    (lspci ==> 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03))

    Regards

    KaWe

Page 1 of 5 123 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •