Results 1 to 6 of 6

Thread: M-Audio Mobile Pre USB Audio?

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    USA
    Posts
    21

    Question M-Audio Mobile Pre USB Audio?

    I've got an M-Audio Mobile Pre that seems to be initially recognized by it's proper full name by RC1 but not as a multimedia controller class.

    I'm not sure whether it's more worth it for me to get a generic driver that won't take advantage of ASIO/low latency, or to go buy a pro audio card that already has stable linux drivers....any ideas? Any guidance would be much appreciated!
    Desktop: Core 2 Quad, Abit IP35, 4GB DDR2, 1x WD SATA 150gb (hd0, OpenSUSE 11.0 x64), 1x WD SATA 500gb (hd1, Windows XP Pro SP3), NVidia 8800GT, M-Audio Audiophile 192 Laptop: Inspiron 9400 (Windows XP Pro SP3)

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,108
    Blog Entries
    40

    Default Re: M-Audio Mobile Pre USB Audio?

    Quote Originally Posted by geocrash View Post
    I've got an M-Audio Mobile Pre that seems to be initially recognized by it's proper full name by RC1 but not as a multimedia controller class.
    I read and re-read your post, but I confess I don't understand if you have sound, but are looking for advanced features?

    ... or if you simply have no sound.

    If you have sound already, but you are looking for something more advanced, then stop here. My post is not for you. (although you could look at .asoundrc edits: infofiles )

    Anyway, if you have no sound, and are looking for help, you could try working your way through the audio troubleshooting guide. It is for basic sound problems (ie no sound):
    SDB:AudioTroubleshooting - openSUSE

    If you have no sound, and the above guide doesn't work for you, then you could post the output URLs provided by running the two diagnostic scripts:
    Scripts_to_run_to_obtain_detailed_information

    And also post the output of:
    lsusb
    rpm -qa '*alsa*'
    rpm -q libasound2
    rpm -qa '*pulse*'
    cat /etc/modprobe.d/sound
    uname -a

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    USA
    Posts
    21

    Default Re: M-Audio Mobile Pre USB Audio?

    hi oldcpu, I have no sound through my M-Audio yet. I added it manually as a generic usb audio device, but no dice. I did run the alsa.sh script and the output is here: general pastebin - eric - post number 1047273


    here's the outputs of lsusb:

    Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 007 Device 006: ID 1058:0702 Western Digital Technologies, Inc. Passport External HDD
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 003: ID 046d:c051 Logitech, Inc. G3 (MX518) Optical Mouse
    Bus 002 Device 002: ID 06a3:8020 Saitek PLC
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 005: ID 0763:200f Midiman M-Audio MobilePre
    Bus 001 Device 004: ID 03f0:3f11 Hewlett-Packard PSC-1315/PSC-1317
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub




    here's the outputs of rpm -qa '*alsa*'

    eric@linux-6slo:~> rpm -qa '*alsa*'
    alsa-plugins-1.0.16-55
    alsa-firmware-1.0.16-24
    alsa-1.0.16-37
    alsa-tools-gui-1.0.16-46
    alsa-oss-1.0.15-47
    alsa-utils-1.0.16-34
    kalsatools-1.5.0-543
    alsa-plugins-pulse-1.0.16-55
    alsa-oss-32bit-1.0.15-47
    alsa-plugins-jack-1.0.16-55
    alsa-tools-1.0.16-46




    here's the output of rpm -q libasound2

    libasound2-1.0.16-37


    here's the output of rpm -qa '*pulse*'

    libpulse0-32bit-0.9.10-25
    pulseaudio-module-lirc-0.9.10-25
    libpulse-mainloop-glib0-0.9.10-25
    pulseaudio-module-zeroconf-0.9.10-25
    pulseaudio-module-bluetooth-0.9.10-25
    libpulse0-0.9.10-25
    libpulse-browse0-0.9.10-25
    gstreamer-0_10-pulse-0.9.5-53
    alsa-plugins-pulse-1.0.16-55
    pulseaudio-utils-0.9.10-25
    pulseaudio-module-x11-0.9.10-25
    pulseaudio-esound-compat-0.9.10-25
    libpulsecore4-0.9.10-25
    pulseaudio-0.9.10-25
    pulseaudio-module-gconf-0.9.10-25


    here's the output of cat /etc/modprobe.d/sound:

    options snd slots=snd-usb-audio,snd-hda-intel
    # u1Nb.areLF2Dkz40:82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
    alias snd-card-1 snd-hda-intel
    # uniq.unknown_key:USB Audio
    alias snd-card-0 snd-usb-audio


    here's the output of uname -a:

    Linux linux-6slo 2.6.25.5-1.1-default #1 SMP 2008-06-07 01:55:22 +0200 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    Desktop: Core 2 Quad, Abit IP35, 4GB DDR2, 1x WD SATA 150gb (hd0, OpenSUSE 11.0 x64), 1x WD SATA 500gb (hd1, Windows XP Pro SP3), NVidia 8800GT, M-Audio Audiophile 192 Laptop: Inspiron 9400 (Windows XP Pro SP3)

  4. #4
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Phuket, Thailand
    Posts
    27,108
    Blog Entries
    40

    Default Re: M-Audio Mobile Pre USB Audio?

    Thanks for that information. I don't have experience with two sound cards in ANY openSUSE, and I have no knowledge of sound quirks in openSUSE-11.0. So I will pass some general sound tidbits, but you will need to try sort this your self.

    One thing that I found useful was the script has card1 as your onboard ALC888 (HDA Intel) and card2 as your M Audio Mobile Pre USB. Also, your /etc/modprobe.d/sound assigns: "alias snd-card-1 snd-hda-intel" and "alias snd-card-0 snd-usb-audio"

    I assumed you checked your desktop, to ensure you don't have sound card 1 selected when you want to play sound card 0. Also, does pulseaudio have any settings that need be tuned in 11.0 for two sound devices, or even for USB audio devices ?

    You could try creating a simple .asoundrc file in your /home/user-name and see if that helps (ensure to edit it for your sound card alias).
    infofiles

    ie:
    Code:
    usb.default
    # usb.default begins ###
    pcm.!default {
    type hw
    card 0
    }
    ctl.!default {
    type hw
    card 0
    }
    # usb.default ends ###
    After creating the file, try restarting your alsa sound (from a konsole with root permissions) by typing:
    rcalsasound restart

    If you search the web you will find other .asoundrc file examples for USB sound devices.

    I also noted your M-Audio Mobile Pre USB is "Bus 001 Device 005: ID 0763:200f Midiman M-Audio MobilePre" ... You will find a search on "0763:200f alsa" gives a small number of interesting hits. For example these Ubuntu users were trying to get hotplug mount working:
    HOWTO: MobilePre (or Sonica/Ozone/Transit/Audiophile USB) with firmware loader [Archive] - Ubuntu Forums
    where they created some udev rules to allow hotplug mounting.

    Again, let me apply the caveat, I don't have experience with two sound cards in ANY openSUSE, and I have no knowledge of sound quirks in openSUSE-11.0.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    USA
    Posts
    21

    Default Re: M-Audio Mobile Pre USB Audio?

    Thanks, even if you don't have experience with the cards, your advice is welcome - it will take me a little bit to try out a few things, and I'll follow up here if I can get them working, or not. Appreciate the time!
    Desktop: Core 2 Quad, Abit IP35, 4GB DDR2, 1x WD SATA 150gb (hd0, OpenSUSE 11.0 x64), 1x WD SATA 500gb (hd1, Windows XP Pro SP3), NVidia 8800GT, M-Audio Audiophile 192 Laptop: Inspiron 9400 (Windows XP Pro SP3)

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    St Louis, MO USA
    Posts
    398

    Default Re: M-Audio Mobile Pre USB Audio?

    @geocrash: I am considering this same sound card (I actually had one some time ago but I never got it to work under linux). I hear many success stories with Ubuntu and this card, so I know it's "do-able". Have you had any success with it?

    By the way, for true low-latency pro-audio sound support, you'll want to try JACK. For a true multimedia distro based on openSUSE, try the Jacklab project.

    Please post back if you have any news on this card!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •