PDA

View Full Version : Dualboot 2 oddzielne fizyczne dyski suseł nie widzi windy (pełen opis) post



grafi
18-Oct-2021, 06:43
Cześć
Mam dysk z winda na który zgrałem wszystkie dane bez których mogę iść się powiesić. Podczas instalacji susła odłączyłem go fizycznie z płyty na wszelki wypadek, naiwnie zakładając że go dodam do bootloadera później. Taaa jasne.
Partycje win mogę montować z łapy i z gui natomiast montuje się ona tylko do odczytu.

1.Grub nie widzi partycji win
2.os-probber nie wykrywa partycji win
3. fstab również jej nie ma co jest akurat logiczne

Pytanie

a).dodać partycje z win do fstaba podpinając po guid z opcją dostępu rw i odpalić os probber następnie update grub (grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg)
b. właścicielem plików na partycji jest mój user dostęp odczyt/zapis grupa users mimo to nie mam możliwości zapisu ni edycji danych na partycji.
c. Yast botloader gui też nie jest pomocny.

Nie chce w tym totalnie na ślepo grzebać jak cokolwiek z tej partycji zniknie mogę sobie oknem wyskoczyć.
niby mam backup ale nie wiem jak świeży

sda 8:0 1 1,8T 0 disk
└─sda1 8:1 1 1,8T 0 part /home
sdb 8:16 1 931,5G 0 disk
├─sdb1 8:17 1 31,7G 0 part
├─sdb2 8:18 1 392,3G 0 part
└─sdb3 8:19 1 507,5G 0 part <--- winda
sdc 8:32 1 111,8G 0 disk
├─sdc1 8:33 1 2G 0 part /boot/efi
└─sdc2 8:34 1 109,8G 0 part /var <-- jaki k.rwa var ja tu roota mam LOL ?!!?
Teraz dopiero zauważyłem

szwagier
18-Oct-2021, 07:06
Masz włączoną hibernację w Windows i stąd twoje problemy.
Uruchom windows i w konsoli admina wpisz powercfg -h off i zatwierdź.
Potem odśwież Program rozruchowy w Yast - dysk z windą musi być podpięty. Windows powinien być dodany do Gruba.
Nie powinno być problemu z zapisem na partycji ntfs. Do montowania partycji o wiele lepszy od Yast jest gnome-disk-utility.

grafi
18-Oct-2021, 12:21
Myk polega na tym, że nawet gdy w bios uefi ustawie uruchamianie z dysku z windowsem to ten się nie uruchamia, uruchomię środowisko z płyty i się zobaczy.
Zakichany win 10 i jego automatyczne ustawienia :| wszelkiego rodzaju przeszkadzaczy.
@Szwagier ja Ci chyba piwo wiszę :)
dziękował.

szwagier
18-Oct-2021, 22:51
Generalnie nie ma problemów z sąsiedztwem różnych systemów na jednym komputerze. Ja mam 6 dysków i 4 systemy na różnych dyskach i wszystko razem doskonale współpracuje. Linuksy widzą partycje Windy i na odwrót. Oczywiście jak po instalacji nowego moda windowsa zapomnę wyłączyć hibernację to partycje ntfs są zablokowane dla Linuksów.
Aby z Windowsa obsługiwać partycje Linuksowe polecam zainstalować program LinuxFileSystems.

grafi
19-Oct-2021, 09:10
6 dysków i 4 systemy.

Ok myślałem, że to ja ciepię na systemoze klasyczną a tu masz nie tylko ja
Dobra koniec oftopu dzięki pozdrawiam

Będę edytował jak winda odżyje albo nie odżyje.

grafi
19-Oct-2021, 16:15
Odpaliłem windows
konsola jako admin powercfg -h enter
Oczyszczanie temp i plików systemowych
scandisk
Defrag
Jeszcze raz konsola jako admin powercfg -h enter w ramach zaklinania rzeczywistości

reboot

@localhost:~> sudo os-prober
@localhost:~> <--- nic

sudo grub2-mkconfig -o /boot/efi/EFI/opensuse/grub.cfg
[sudo] hasło użytkownika root:
Generating grub configuration file ...
Found theme: /boot/grub2/themes/openSUSE/theme.txt
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.14.11-1-default
Found initrd image: /boot/initrd-5.14.11-1-default
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.14.9-1-default
Found initrd image: /boot/initrd-5.14.9-1-default
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done
@localhost:~> sudo os-prober
@localhost:~> <--- nic

Yast botloader config nie ma windowsa (czego się można było spodziewać ale nadzieja matką głupich)

szwagier
19-Oct-2021, 23:07
A u mnie

szwagier@localhost:~> sudo os-prober
[sudo] hasło użytkownika root:
/dev/nvme0n1p1:Windows 10:Windows:chain
/dev/sda1:MX 19.4 patito feo (19.4 ):MX:linux
/dev/sdc1:openSUSE Tumbleweed:openSUSE:linux
szwagier@localhost:~>

Ale ja nie korzystam z UEFI. Nie używam konsoli, wszystko robię z Yast.

grafi
21-Oct-2021, 07:56
@Szwagier Yast to od biedy czasem użyje bo fajne narzędzie naleciałości mam z inszych systemów.
Zdaje mi się że coś spartaczyłem przy instalacji. auto install chciał tworzyć jakieś slice "@" na początku nazwy wycinka (slice).
Pokasowałem to w diabły poleciałem klasycznie z łapy. Wniosek nie kumam struktury btrfs od zarania siedze na na ext2 --> 3 --> 4
/boot/EFI/
/
/home

Natomiast system zrobił

System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na

/dev/sdc2 110G 14G 96G 13% /boot/grub2/x86_64-efi
/dev/sdc1 2,0G 5,1M 2,0G 1% /boot/efi
/dev/sda1 1,9T 166G 1,7T 9% /home
/dev/sdc2 110G 14G 96G 13% /usr/local
/dev/sdc2 110G 14G 96G 13% /opt
/dev/sdc2 110G 14G 96G 13% /root
/dev/sdc2 110G 14G 96G 13% /var
/dev/sdc2 110G 14G 96G 13% /srv

Rozumiem /var /opt itd standardowo są pod rootem jeżeli nie wyznaczyło się dysków czy partycji na nie ale sdc1 i sdc2 WTF.

Zrobiłem pełen backup newralgicznych danych.
Zaoram system do gleby postawie jeszcze raz, bo mi aż wstyd takimi głupotami ludziom du.e zawracać.
Stawiałem tego susła testowo . Docelowo ma być pod fluxboxem z no install recommends.
Że nie wiedziałem z czym się je susła postawiłem na xfce z większością domyślnych ustawień z powodu problemów z siecią a konkretnie wicked.
Pozdrawiam
Dam znać co zdziałałem

grafi
27-Oct-2021, 17:22
Reinstalnołem system sytuacja bez zmian
Tak tylko informacyjnie piszę

pbojczuk
29-Oct-2021, 12:23
Nie znam się na tym, ale spróbujmy w grubie pokazać, co ma się zabutować.

Przy butowaniu wciśnij c, a potem wpisz ls -l. Powinieneś zobaczyć coś w tym stylu:
https://i.imgur.com/uSCcwTa.png

Pytanie: czy widzisz w ten sposób dysk z Windą?

grafi
04-Nov-2021, 15:37
Wydaje mi się że to hd4 ale głowy nie dam.
Jak przy użyciu f12 ustawie jednorazowe bootowanie dysku z windą, to windows się bootuje bez żadnych problemów
Wydaje mi sie że hd4 to moja winda ale pewności nie mam
https://i.ibb.co/171FGMR/foto-no-exif.jpg (https://ibb.co/ZG5qzSc)

pbojczuk
07-Nov-2021, 01:41
To masz teraz do przetrenowania - nie mam pewności, czy władowanie tych modułów jest potrzebne, ale nie zaszkodzi:

insmod part_gpt
insmod ntfs
insmod chain

Następnie trzeba ustalić, gdzie będzie tzw. root, gdzie X to numer dysku, a Y numer partycji gpt:

set root=(hdX,gptY)

Jak będzie to ustawione, to masz do wskazania chainloaderowi właściwy plik efi - po opisach w necie nie mam pewności, czy odczytanie wartości zmiennej root jest jeszcze potrzebne, czy nie. dlatego użyejsz albo jednego:

chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
o albo drugiego:

chainloader (${root})/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi

Na koniec trzeba wszystko zabutować:

boot

W ten sposób ustalisz, czy w ogóle da się z gruba uruchomić Windę. Jak się da, to będziemy skłądać docelową konfigurację gruba.

Heinz
08-Nov-2021, 13:47
Hallo @grafi; Jeżeli to wszystko nie pomoże to zamelduj sie jako root.
Jeżeli masz OpenSuse Leap to nie używaj sudo!

Melduj się jako root tak:
su -l

Zamelduj sie jako root [(zapomnij sudo :-)]

su -l
Twój nic/key

Jezeli root się udał to pokaż:

lsb_release -id


efibootmgr -v

ls -l /boot/efi

ls -l /boot/grub2/grub.cfg

cat /boot/grub2/grub.cfg

grub2-mkconfig

cat /etc/default/grub

uname -a


lsblk

fdisk -l

Pozdrawiam, Heinz

pbojczuk
09-Nov-2021, 11:29
@grafi,

napisał do mnie malcolmlewis z cenną uwagą. Tłumaczę:



Witaj,
Wydaje mi się, że użytkownik ma tryb legacy (MBR) i bootowanie UEFI. Żaden z nich nie zadziała, o ile partycja pmbr_boot nie została utworzona dla dysku gpt.

Legacy boot -> typ partycji dos:

Powinien utworzyć rozszerzoną partycję i pozwolić Linuksowi zainstalować tam boot code zamiast w MBR.

Jeżeli chce uruchamiać w trybie legacy, to powinien utworzyć partycję pbmr_boot o rozmiarze 8MB jako pierwszą.

UEFI Boot -> typ partycji gpt:

Jeżeli chce używać UEFI, wtedy potrzebuje małej partycji do 512MB typu ef00 sformatowanej vfat.

Musi być albo jedno albo drugie. Nie można tego mieszać...

Z doświadczenia wiem, że nie ma problemów przy współdzieleniu partycji efi z Windowsami. Podobnie w przypadku kilku dysków z oddzielnymi partycjami efi będzie to dobrze działać.
Czasami wymaga to konfiguracji bootowania przy pomocy efibootmgr, jeżeli nie da się z poziomu BIOSu.

grafi
10-Nov-2021, 02:56
Dobra chłopaki będę testował wasze propozycje.
I coś czuje, że będę backup robić przed bo sporo się może zachrzanić.
Chciałem powiedzieć ja mogę sporo zachrzanić :)
Chyba czas zajrzeć do uefi biosu nie zaglądałem tam od wieków i nie pamiętam co mam ustawione uefi czy legacy first.
Chyba uefi ale się nie założę.
Rzeczywiście jeżeli tam mam namieszane to mogą się dziać cuda i dziwy.

dziękował.

Odezwę się jak coś wyrzeźbię albo zepsuje.

Jeszcze raz dzięki

pbojczuk
10-Nov-2021, 09:38
Wciąż niezastąpiony malcolmlewis:


Cześć,
jeżeli użytkownik chciałby zacząć od nowa, to powinien sprawdzić typ partycji na dyskach - czy to gpt, czy dos, na przykład:


fdisk -l | grep Disklabel
Disklabel type: gpt
Disklabel type: gpt
Disklabel type: gpt
Disklabel type: gpt

Poniższa konfiguracja to dual boot:


lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 465.8G 0 disk
└─sda1 8:1 0 465.8G 0 part /extra
sdb 8:16 0 111.8G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 260M 0 part <- type ef00 UEFI boot Windows
├─sdb2 8:18 0 16M 0 part
└─sdb3 8:19 0 111.5G 0 part
sdc 8:32 1 117.7G 0 disk
└─sdc1 8:33 1 117.7G 0 part /run/media/username/ace19e42-d62c-4bcf-a9c8-f30c2150f1f8
nvme0n1 259:0 0 476.9G 0 disk
├─nvme0n1p1 259:1 0 248M 0 part /boot/efi <- type ef00 UEFI boot Tumbleweed
├─nvme0n1p2 259:2 0 56G 0 part /
├─nvme0n1p3 259:3 0 19G 0 part /home
├─nvme0n1p4 259:4 0 14G 0 part /opt
├─nvme0n1p5 259:5 0 14G 0 part /usr/local
├─nvme0n1p6 259:6 0 139G 0 part /data
├─nvme0n1p7 259:7 0 139G 0 part /var/lib/docker
├─nvme0n1p8 259:8 0 94G 0 part /var/lib/libvirt
└─nvme0n1p9 259:9 0 1.7G 0 part [SWAP]


Na dysku sdb są Windowsy wraz z uefi na osobnej partycji. Gdy potrzebuję uruchomić, co nie zdarza mi się zbyt często, korzystam z polecenia 'efibootmgr -n' i system się rebutuje wchodząc do Windowsów.


BootCurrent: 000A Timeout: 0 seconds
BootOrder: 000A,0000,...
Boot0000* Windows Boot Manager HD(1,GPT,.....

Boot000A* opensuse HD(1,GPT,......

grafi
10-Nov-2021, 15:05
Sadzę że podstawowy błąd zrobiłem w uefi ustawiając uefi and legacy przed instalacją windy i opensuse. Debianowi nie robiło różnicy.
Nie tworzyłem ręcznie uefi dla windowsa, jak wyżej, Debianowi nie robiło różnicy, nie wiedziałem, że trzeba.

Wciąż niezastąpiony malcolmlewis:

już po tym co wyżej widzę gdzie prawdopodobnie jest pies pogrzebany jest pies pogrzebany

część z tego co wyciągałem z systemu więcej nie wrzucam bez wyraźnej potrzeby, czy pytania o dokładniejsze dane, żeby śmietnika nie robić.


localhost:~ # fdisk -l
Disk /dev/sda: 1.82 TiB, 2000398934016 bytes, 3907029168 sectors
Disk model: WDC WD2003FZEX-0
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: DD7C2597-8041-4FEF-BCF9-0A9C8E9CC467

Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 3907029134 3907027087 1.8T Linux filesystem


Disk /dev/sdb: 931.51 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Disk model: WDC WD10EAVS-22D
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 8BA56E3E-D0EC-4B24-9FBC-ACEFB896E311

Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdb1 2048 66406399 66404352 31.7G Linux swap
/dev/sdb2 66406400 889190399 822784000 392.3G Linux filesystem
/dev/sdb3 889190400 1953523711 1064333312 507.5G Microsoft basic data


Disk /dev/sdc: 111.8 GiB, 120040980480 bytes, 234455040 sectors
Disk model: WDC WDS120G2G0B-
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 5E2F592A-B300-4C42-B4F4-7F2F6E281EC2

Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdc1 2048 4196351 4194304 2G EFI System
/dev/sdc2 4196352 234455006 230258655 109.8G Linux filesystem
localhost:~ #


localhost:~ # fdisk -l | grep Disklabel
Disklabel type: gpt
Disklabel type: gpt
Disklabel type: gpt
localhost:~ #

l
ocalhost:~ # uname -r
5.14.14-1-default
localhost:~ #


localhost:~ # lsb_release -id
Distributor ID: openSUSE
Description: openSUSE Tumbleweed
localhost:~ #

brak insmod w systemie użyłem

modprobe

Też jest jazda

localhost:~ # modprobe -v part_gpt
modprobe: FATAL: Module part_gpt not found in directory /lib/modules/5.14.14-1-default


localhost:~ # modprobe -v ntfs
install /usr/lib/module-init-tools/unblacklist ntfs; /sbin/modprobe --ignore-install ntfs
unblacklist: loading ntfs file system module
unblacklist: Do you want to un-blacklist ntfs permanently (<y>es/<n>o/n<e>ver)? y
unblacklist: ntfs un-blacklisted by creating /etc/modprobe.d/60-blacklist_fs-ntfs.conf
modprobe: FATAL: Module ntfs not found in directory /lib/modules/5.14.14-1-default
modprobe: ERROR: Error running install command '/usr/lib/module-init-tools/unblacklist ntfs; /sbin/modprobe --ignore-install ntfs' for module ntfs: retcode 1
modprobe: ERROR: could not insert 'ntfs': Invalid argument
localhost:~ #


Za nic na świecie nie mam czegoś takiego jak /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi

mam

localhost:~ # ls -a /boot/efi/EFI/
. .. boot opensuse
localhost:~ #

a dokładniej


localhost:~ # ls -aR /boot/efi
/boot/efi:
. .. EFI

/boot/efi/EFI:
. .. boot opensuse

/boot/efi/EFI/boot:
. .. MokManager.efi bootx64.efi fallback.efi

/boot/efi/EFI/opensuse:
. .. MokManager.efi boot.csv grub.cfg grub.efi grubx64.efi shim.efi
localhost:~ #



Mój grub default też powinienem wyedytować

Zastanawiam się czy nie postawić wszystkiego od nowa z prawidłowymi dla suse ustawieniami uefi z wyłączonym secureboot

Serdeczne dzięki raz jeszcze za pomoc i cierpliwość

malcolmlewis
10-Nov-2021, 15:11
Witam i dane wyjściowe z polecenia;



efibootmgr -v

grafi
11-Nov-2021, 04:31
Witam i dane wyjściowe z polecenia;



efibootmgr -v


Ok już podaje

localhost:~ # efibootmgr -v
BootCurrent: 0000
Timeout: 3 seconds
BootOrder: 0000,000A,000B
Boot0000* opensuse-secureboot HD(1,GPT,56296982-1eba-4241-9eaa-0526dd90995c,0x800,0x400000)/File(\EFI\OPENSUSE\SHIM.EFI)
Boot000A* opensuse HD(1,GPT,56296982-1eba-4241-9eaa-0526dd90995c,0x800,0x400000)/File(\EFI\OPENSUSE\GRUBX64.EFI)
Boot000B* UEFI OS HD(1,GPT,56296982-1eba-4241-9eaa-0526dd90995c,0x800,0x400000)/File(\EFI\BOOT\BOOTX64.EFI)
localhost:~ #


Mój grub cfg nie zawiera żadnych danych świadczących o posiadaniu partycji ntfs w systemie.
Nie wklejam bez potrzeby bo to strasznie długi plik.
Na ten moment uefi bios przestawiony został z trybu first uefi then legacy na czyste uefi
AHCI jest na on
w default-grub brak


GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="amd_iommu=on iommu=pt"

pozdrawiam
Grafi

pbojczuk
11-Nov-2021, 08:40
Niezmiennie malcolmlewis. :-)




mount /dev/sdb3 /mnt

mount | grep sdb3

/dev/sdb3 on /mnt type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)

To jest system plików fuse - nie potrzeba modułu jądra. Jednak poiwinien zostać poprawnie zamkniety z poziomu Windowsów, by być pewnym, że można go zamountować pod Linuksem.

Najczęściej dla Windowsów z bootowaniem UEFI powinny być przygotowane przynajmniej trzy partycje.

1. efi boot (może być współdzielona z innymi systemami)
2. 16mb niesformatowana typu 0c01 (MS Reserved)
3. ntfs dla Windowsów

Nie widzę partycji nr 2. Dlatego wydaje mi się, że jest zainstalowany w trybie legacy/mbr.

Jednyny sposób, który widzę, żeby to rozwiązać, to świeża instalacja Windowsów.

grafi
11-Nov-2021, 11:12
Ha jak pisałem parę postów wyżej "Zastanawiam się czy nie postawić wszystkiego od nowa z prawidłowymi dla suse ustawieniami uefi z wyłączonym secureboot"
Z tego co widzę potwierdzasz to nie tylko ty

pbojczuk@ Nie widzę partycji nr 2. Dlatego wydaje mi się, że jest zainstalowany w trybie legacy/mbr.

Jedyny sposób, który widzę, żeby to rozwiązać, to świeża instalacja Windowsów.

2 pytania na koniec

1.Skoro mam postawić dzwindołs od nowa a moja sytuacja dyskowa wygląda tak

sda
└─sda1 btrfs home 56761aa9-5d40-4b7f-ae56-26690d2cfa9f 1.6T 13% /home
sdb
├─sdb1 swap 1 7e89379a-3acf-4954-9e23-bd5801fb5f49 [SWAP]
├─sdb2 ext4 1.0 e93e1d1e-722f-4802-96ce-c991ecd61f12
└─sdb3 ntfs 0CB2663CB2662A82 <--moja winda
sdc
├─sdc1 vfat FAT32 0E54-1A96 2G 0% /boot/efi <-- moje boot efi
└─sdc2 btrfs root 25fe7b3d-fea6-4346-a213-e2f1c07f6d8f 99.9G 8% /



to czy mam jakieś partycje dla Windowsa tworzyć z palca czy sam sobie poradzi a msprobber wykryje.
czy mam gdzieś tworzyć takie coś

Jeżeli chce używać UEFI, wtedy potrzebuje małej partycji do 512MB typu ef00 sformatowanej vfat.


Wydaje mi się że nie bo
1. efi boot (może być współdzielona z innymi systemami) a efi to właśnie vfat w moim przypadku 2GJeżeli po nowej instalacji windy sytuacja się powtórzy zaoram cały dysk stawiam wszystko jak leci od nowa, bo wstyd was męczyć.

2 .malcolmlewis. Wygooglowałem gościa czy to przypadkiem nie jest deweloper susła ze stanów. Głupi nie jestem, ale ten facet to w zasadzie Gandalf.

Ps zdaje sobie sprawę z niemal retoryczności mojego pierwszego pytania, ale taki problem mam po raz pierwszy i już naprawdę niczego nie jestem pewien.
Linuxy odwalały mi różne numery ale takiego jeszcze nie odstawił żaden, nie żebym zaraz focha strzelał, że suse to coś tam bo (wstaw dystrybucje X) nie robi głupot. A w życiu Ja po prostu już zbaraniałem.

Najserdeczniej pozdrawiam.
I dziękuje wszystkim za pomoc.
Idę stawiać windę

pbojczuk
11-Nov-2021, 12:24
malcolmlewis dopisał mi jeszcze, że lubi pod jakąś dysrtybucją Rescue Live najpierw podzielić dysk na partycje, a następnie podczas własciwej instalacji wejść do partycjonera w YaST do trybu expert, by móc w ten sposób użyć przygotowanych partycji. Podobnie z Windowsami. Partycjonuje samodzielnie, a Windwsy instaluje na wskazanej przez siebie partycji z ustawionym wcześniej typem 0700.

Być może mógłbyś pokazać zaproponowany układ partycji zanim obecna konfiguracja zostanie usunięta. Jak wszystko będzie w porządku, to wtedy pojedziesz dalej z właściwą instalacją?

szwagier
11-Nov-2021, 23:51
malcolmlewis dopisał mi jeszcze, że lubi pod jakąś dysrtybucją Rescue Live najpierw podzielić dysk na partycje, a następnie podczas własciwej instalacji wejść do partycjonera w YaST do trybu expert, by móc w ten sposób użyć przygotowanych partycji. Podobnie z Windowsami.

Ja tak robię od zawsze, używam do tego Parted Magic lub GParted z płyty, a ostatnio z USB na multibootusb. Nigdy żadnych problemów. ;)

grafi
12-Nov-2021, 02:55
Czyli partycjoner susła nie tylko dla mnie jest dziwny ok :)
Już myślałem, że robię za malkontenta.
Jak się wezmę za porządki powrzucam tu wyniki z konsoli i screeny przed i po.
Może kiedyś komuś się przyda.
Pozdrawiam nie zaśmiecam więcej wątku.

szwagier
12-Nov-2021, 06:53
Pozdrawiam nie zaśmiecam więcej wątku.
Wątku nie zaśmiecasz, a raczej dodajesz przejrzystości. Ja preferuję stare dobre zasady i nigdy nie pcham się w nowoczesność, dobry mbr, dobre legacy i po co szukać nowego wroga jak stary pod bokiem? Omijam gpt i uefi mimo że mam taką możliwość. Bo poco mi to? Windows startuje jak telewizor, to tego 3 Linuxy jak ruskie rakiety.

malcolmlewis
12-Nov-2021, 07:17
Wątku nie zaśmiecasz, a raczej dodajesz przejrzystości. Ja preferuję stare dobre zasady i nigdy nie pcham się w nowoczesność, dobry mbr, dobre legacy i po co szukać nowego wroga jak stary pod bokiem? Omijam gpt i uefi mimo że mam taką możliwość. Bo poco mi to? Windows startuje jak telewizor, to tego 3 Linuxy jak ruskie rakiety.
Cześć
Typ dysku gpt jest nadal opcją;



parted -l


Model: ATA OCZ-VERTEX4 (scsi)
Disk /dev/sda: 128GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: gpt
Disk Flags: pmbr_boot


Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 9437kB 8389kB bios_grub
2 9437kB 53.7GB 53.7GB btrfs legacy_boot
3 53.7GB 127GB 73.0GB xfs
4 127GB 128GB 1325MB linux-swap(v1) swap


fdisk -l /dev/sda


Disk /dev/sda: 119.24 GiB, 128035676160 bytes, 250069680 sectors
Disk model: OCZ-VERTEX4
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 29E89543-F477-4FED-BB09-AD72E595BBA0


Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 18431 16384 8M BIOS boot
/dev/sda2 18432 104876031 104857600 50G Linux filesystem
/dev/sda3 104876032 247482367 142606336 68G Linux filesystem
/dev/sda4 247482368 250069646 2587279 1.2G Linux swap


lsblk


NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 119.2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 8M 0 part
├─sda2 8:2 0 50G 0 part /
├─sda3 8:3 0 68G 0 part /data
└─sda4 8:4 0 1.2G 0 part [SWAP]

Heinz
13-Nov-2021, 14:04
Wydaje mi się że nie bo a efi to właśnie vfat w moim przypadku 2G


Ty masz 2GB EFI. Kto ci tak doradził?

Pozdrawiam, Heinz

grafi
05-Dec-2021, 05:09
Debian potrafił pchać do efi rózne pierdoły ustawiłem 2GB ustaw i miej w d... to znaczy zapomnij.
Jeżeli system i home mam rozdzielone na 2 osobne dyski gdzie: dysk systemowy to 120GB M2 którego użycie, zajętość wynosi 9.3G 101G 9% /,
to dla mnie trochę bez znaczenia czy moje efi to 120MB 512MB czy 2G.
Miałem jakieś dziwne problemy przy 512MB pomyślałem a huk z tym wstawiłem 2GB, cisza, spokój tak zostało.
Chociaż wiem, że według wszelkich prawideł 200MB to już przesada.

PS.Instalowanie od nowa susła i windy co było pierwotną konkluzją tego wątku odpuściłem.
Windows przestał być potrzebny i nie ma u mnie na ten moment żadnego zastosowania.