PDA

View Full Version : LEAP 15.1 Vergrendeling van het systeem



jkvl
23-Nov-2019, 01:12
Hallo,

Ik heb een

Lenovo laptop Yoga 530
125 ssd
8 Gb intern geheugen

Heb een upgrade van Leap 15.0 naar 15.1 uitgevoerd.
Alles lijkt goed te verlopen.
Echter als ik het systeem een korte tijd (ca. 5 minuten) niet gebruikt
krijg ik de melding:



De vergrendeling van het systeem is gebroken en ontgrendelen is niet meer mogelijk

Om te ontgrendelen schakel over naar een virtuele terminal (bijv. Ctrl+Alt+F2)

meld u aan en voer het commando:

loginctl unlock-session 3

uit. Schakel daar terug naar de actieve sessie (Ctrl+Alt+F7) .



Het systeem reageert nergens meer op en moet ik het systeem afsluiten en herstarten.

Heb bij het energiebeheer al de opties al naar 60 minuten gezet.

Wie herkent dit fenomeen?
Hoe kan ik dit oplossen?

marel
23-Nov-2019, 02:17
Al geprobeerd wat de melding zegt, i.e. naar een terminal en "loginctl unlock-session 3" uitvoeren en daarna terug? Zo ja, werkt dat?

Mijn KDE is Engelstalig maar onder Setings -> System Settigs -> Workspace Behavior -> Screen Locking vindt je:

http://pix.toile-libre.org/upload/original/1574503130.png

Zoals je ziet staat Lock screen bij mij uit, ik zou dat ook eens proberen.

hcvv
23-Nov-2019, 02:23
Hoe kan ik dit oplossen?
Aangezien "vergrendelen" volgens mij een functie is van de desktop (en NIET van het systeem): vertellen welke desktop je genruikt.

Overigens, de aanbeveling was om Ctrl-Alt-F2 te gebruiken. Heb je dat ook geprobeerd?

Ik begrijp ook niet dat je eerst zegt dat "het systeem" nergens meer op reageert en meteen daarna zeg je dat je het systeem afsluit. Hoe doe je dat afsluiten als het systeem nergens op reageert?

hcvv
23-Nov-2019, 04:02
Aangezien "vergrendelen" volgens mij een functie is van de desktop (en NIET van het systeem): vertellen welke desktop je genruikt.

Aangezien we hier kennelijk een apart KDE sub-forum hebben had ik dit niet moeten vragen. Sorry!

jkvl
23-Nov-2019, 13:12
-1 Al geprobeerd wat de melding zegt, i.e. naar een terminal en "loginctl unlock-session 3" uitvoeren?

-2 Mijn KDE is Engelstalig maar onder Setings -> System Settigs -> Workspace Behavior -> Screen Locking vindt je:

http://pix.toile-libre.org/upload/original/1574503130.png

-1 Mijn systeem reageerde nergens meer op. Dus aan/uit knop geforceerd afsluiten.
-2 Ik had bij energiebeheer de opties op 60 minuten gezet. Nu ook de scherm vergrendeling bij het gedrag van het bureaublad aangepast.

Natuurlijk blij met de oplossing. Maar nu simtonen aangepast maar niet het euvel (de bug) opgelost.

jkvl
23-Nov-2019, 13:17
Ik begrijp ook niet dat je eerst zegt dat "het systeem" nergens meer op reageert en meteen daarna zeg je dat je het systeem afsluit. Hoe doe je dat afsluiten als het systeem nergens op reageert?

Niet wenselijk maar sommms heel handig, geforceerd afsluiten met aan- en uit knop.

Ik ben benieuwd waar het vandaan komt.
Zal nog even de opties van Marel uitproberen. Dan krijgen we een idee waar we het kunnen zoeken.

hcvv
23-Nov-2019, 13:38
Niet wenselijk maar sommms heel handig, geforceerd afsluiten met aan- en uit knop.


Zeg dat dan i.p.v. dat nietszeggende "afsluiten". :)

jkvl
23-Nov-2019, 14:33
Zeg dat dan i.p.v. dat nietszeggende "afsluiten". :)

Mopper de mopper. Maar toch heel blij met je!rotfl!

Nog even verder getest.
Bij de energie instellingen gaat het helemaal goed.

Daarna weer naar Bureaublad instellingen.
Instellingen bij achtergrond aangepast naar enkele kleur. Stond op geografie.
Die achtergrond had ik op Opensuse 12.3 en die vond ik helemaal fantastisch. Echter die kan ik niet meer vinden.

Deze aanpassing lijkt te werken.

jansteen
24-Nov-2019, 07:07
Nog steeds is dan het probleem niet opgelost.
misschien heb je hier iets aan:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=236664

(https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=236664)

jkvl
25-Nov-2019, 02:53
Nog steeds is dan het probleem niet opgelost.
misschien heb je hier iets aan:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=236664

(https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=236664)
Het type achtergrond lijkt toch de veroorzaker.
Instellingen -> Gedrag van bureaublad -> Scherminstellingen optie Type achtergrond: Wereldkaart

Dit is de veroorzaker van het probleem.

Bedankt voor al de reacties.

Ik hoop dat deze handeling ook voor andere de problemen oplost