PDA

View Full Version : Opensuse LEAP 15.1 i Radeon RX560



rilicek
11-May-2019, 04:02
Mam zainstalowane:

kernel-firmware-20190118-lp150.2.12.1

xf86-video-amdgpu-18.0.1-lp150.1.1



Pomimo to maksymalna rozdzielczość to 800x600


hwinfo --gfx
20: PCI 500.0: 0300 VGA compatible controller (VGA)
[Created at pci.386]
Unique ID: Ddhb.VYM+XMk86m9
Parent ID: JZZT.A_VqgZKlSp2
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:05:00.0
SysFS BusID: 0000:05:00.0
Hardware Class: graphics card
Model: "ATI Picasso"
Vendor: pci 0x1002 "ATI Technologies Inc"
Device: pci 0x15d8 "Picasso"
SubVendor: pci 0x1043 "ASUSTeK Computer Inc."
SubDevice: pci 0x1eae
Revision: 0xc2
Memory Range: 0xc0000000-0xcfffffff (ro,non-prefetchable)
Memory Range: 0xd0000000-0xd01fffff (ro,non-prefetchable)
I/O Ports: 0xb000-0xbfff (rw,disabled)
Memory Range: 0xfe500000-0xfe57ffff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 255 (no events)
Module Alias: "pci:v00001002d000015D8sv00001043sd00001EAEbc03sc00i00"
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #11 (PCI bridge)

37: PCI 100.0: 0380 Display controller
[Created at pci.386]
Unique ID: VCu0.xOaEH+tOOxB
Parent ID: mnDB.pKxIWxtK6N4
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:01.1/0000:01:00.0
SysFS BusID: 0000:01:00.0
Hardware Class: graphics card
Model: "ATI Baffin [Radeon RX 460/560D / Pro 450/455/460/555/555X/560/560X]"
Vendor: pci 0x1002 "ATI Technologies Inc"
Device: pci 0x67ef "Baffin [Radeon RX 460/560D / Pro 450/455/460/555/555X/560/560X]"
SubVendor: pci 0x1043 "ASUSTeK Computer Inc."
SubDevice: pci 0x1eae
Revision: 0xe5
Driver: "amdgpu"
Driver Modules: "amdgpu"
Memory Range: 0xe0000000-0xefffffff (ro,non-prefetchable)
Memory Range: 0xf0000000-0xf01fffff (ro,non-prefetchable)
I/O Ports: 0xf000-0xffff (rw)
Memory Range: 0xfea00000-0xfea3ffff (rw,non-prefetchable)
Memory Range: 0xfea40000-0xfea5ffff (ro,non-prefetchable,disabled)
IRQ: 311 (50 events)
Module Alias: "pci:v00001002d000067EFsv00001043sd00001EAEbc03sc80i00"
Driver Info #0:
Driver Status: amdgpu is active
Driver Activation Cmd: "modprobe amdgpu"
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #17 (PCI bridge)

Primary display adapter: #20



Próbowałem instalować sterowniki AMD ale wyskakuje coś takiego:

./amdgpu-install -y
tee: /etc/yum.repos.d/amdgpu-pro-local.repo: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[amdgpu-pro-local]
Name=AMD amdgpu Pro local repository
baseurl=file:///var/opt/amdgpu-pro-local
enabled=1
gpgcheck=0



Macie pomysł jak poprawnie zainstalować sterowniki?

malcolmlewis
11-May-2019, 07:19
/sbin/lspci -nnk | egrep -A3 "VGA|Display|3D"

eg;
/sbin/lspci -nnk | egrep -A3 "VGA|Display|3D"

00:01.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Wani [Radeon R5/R6/R7 Graphics] [1002:9874] (rev ca)
Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:81fe]
Kernel driver in use: amdgpu
Kernel modules: amdgpu
--
04:00.0 Display controller [0380]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Topaz XT [Radeon R7 M260/M265 / M340/M360 / M440/M445] [1002:6900] (rev 83)
DeviceName: AMD Radeon (TM) R7 440M
Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:81fe]
Kernel driver in use: amdgpu


No amdgpu-pro

rilicek
11-May-2019, 16:16
/sbin/lspci -nnk | egrep -A3 "VGA|Display|3D"
01:00.0 Display controller [0380]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Baffin [Radeon RX 460/560D / Pro 450/455/460/560] [1002:67ef] (rev e5)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:1eae]
Kernel driver in use: amdgpu
Kernel modules: amdgpu
--
05:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:15d8] (rev c2)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:1eae]
05:00.1 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:15de]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:17c1]



Jak zmienić rozdzielczość?

malcolmlewis
11-May-2019, 17:35
/sbin/lspci -nnk | egrep -A3 "VGA|Display|3D"
01:00.0 Display controller [0380]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Baffin [Radeon RX 460/560D / Pro 450/455/460/560] [1002:67ef] (rev e5)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:1eae]
Kernel driver in use: amdgpu
Kernel modules: amdgpu
--
05:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:15d8] (rev c2)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:1eae]
05:00.1 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Device [1002:15de]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device [1043:17c1]



Jak zmienić rozdzielczość?
Domyślam się, że używasz VGA, a nie Display.

Czy możesz opublikować wyjście;



cat ~/.local/share/xorg/Xorg.log.0


Prześlij do https://susepaste.org/

Zobacz także https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2412254

Ale myślę, że potrzebujesz późniejszego jądra, możesz wypróbować wersję Tumbleweed na żywo na USB?

Uwaga: Tłumaczenie za pośrednictwem https://translate.google.com/

rilicek
12-May-2019, 07:58
cat ~/.local/share/xorg/Xorg.log.0
cat: /root/.local/share/xorg/Xorg.log.0: Nie ma takiego pliku ani katalogu

share # ls
baloo kactivitymanagerd konsole kxmlgui5 recently-used.xbel user-places.xbel
dolphin kded5 krusader mc sddm user-places.xbel.bak
gvfs-metadata klipper kscreen RecentDocuments Trash user-places.xbel.tbcache


Mam nowego świeżego kompa. Spróbuję zainstalować Tumbleweed.
/I've a new fresh computer. I'll try to install Tumbleweed./

Fisiu
13-May-2019, 11:14
AMD ma teraz ładną instrukcję:

https://amdgpu-install.readthedocs.io/en/latest/ ;-)

rilicek
13-May-2019, 11:41
AMD ma teraz ładną instrukcję:

https://amdgpu-install.readthedocs.io/en/latest/ ;-)

Stamtąd brałem sterowniki. Nie działały.

Za radą @malcolmlewis zainstalowałem Tumbleweed.

Rozdzielczość jest OK.

Nowsze jajko pomogło.


uname -r
5.0.13-1-default