PDA

View Full Version : [Solved] Instalacja opensuse leap 15 z kde - błąd uaktualnienia po instalacji



Gary58
12-Apr-2019, 02:41
Witam,
Już kilka razy instalowałem opensuse leap na laptopie (jedyny na dysku) , używam od kilku miesięcy. System się dobrze sprawuje poza drobnym mankamentem.
Zawsze po uruchomieniu wyskakuje ten sam lub podobny błąd:


Błąd uaktualnienia

p, li { white-space: pre-wrap; }Download (curl) error for 'http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64/repodata/repomd.xml':
Error code: Connection failed

Error message: Could not resolve host: dl.google.com

lub


Błąd uaktualnienia
Download (curl) error for 'http://download.opensuse.org/distribution/leap/15.0/repo/non-oss/repodata/repomd.xml':Error code: Connection failedError message: Could not resolve host: download.opensuse.org

Za chwilę po tym uruchamia się wi-fi i wszystko działa. Przy instalacji podałem nazwę hosta "localhost" i domeny swojej strony internetowej i nie wiem czy to dobrze zrobiłem.
Podejrzewam , że te błędy związane są z niepoprawną nazwą hosta.
Póżniej poprzez www ustaliłęm swoje IP i nazwę hosta ale za bardzo nie wiem czy mogę i gdzie to zmienić żeby nie popsuć połaczenia poprzez wi-fi.

A może przy instalacji nie trzeba było podawać nazwy hosta?

pbojczuk
13-Apr-2019, 01:28
Przeczytaj, co sam napisałeś:


Could not resolve host: dl.google.com

...Could not resolve host: download.opensuse.org

Za chwilę po tym uruchamia się wi-fi i wszystko działa

Po kolei: w tym momencie, jak Twój komp próbuje się dobić do dl.google.com, czy download.google.com, nie masz sieci.Jak sieć się podnosi, sam zauważasz, że wszystko zaczyna działać. To, jak nazwałeś swoją maszynę (wpisz w terminalu np.: hostname) , to inna sprawa.

Gary58
16-Apr-2019, 14:24
Teraz przy nowej instalacji zmieniłem IP dynamiczny następnie wyszukaj sieć, kodowanie wpa-psk i hasło. Nie wpisywałem żadnej nazwy hosta ani domeny i po uruchomieniu:



Błąd uaktualnienia
Download (curl) error for 'http://download.opensuse.org/distribution/leap/15.0/repo/non-oss/repodata/repomd.xml':
Error code: Connection failed
Error message: Could not resolve host: download.opensuse.org

U_Gerarda
Nie podano danych poufnych

U_Gerarda
Zerwano połączenie 'U_Gerarda'.

U_Gerarda
Zerwano połączenie 'U_Gerarda'.
Nawiązano połączenie 'U_Gerarda'.

Po wpisaniu do terminala


gary@linux-m0hd:~> hostname
linux-m0hd
gary@linux-m0hd:~>



Czyli nic się nie zmieniło te same błędy, tylko jak pobiorę google-chrome to błąd z google dochodzi.

Gary58
17-Apr-2019, 01:31
Dzisiaj po instalacji przeglądarki google;

Błąd uaktualnieniaDownload (curl) error for 'http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64/repodata/repomd.xml':Error code: Connection failedError message: Could not resolve host: dl.google.com

Interfejs bezprzewodowy (wlan0)Nie podano danych poufnych
U_GerardaZerwano połączenie 'U_Gerarda'
U_GerardaZerwano połączenie 'U_Gerarda'Nawiązano połączenie 'U_Gerarda'

Tak jak wyżej napisałem mam przy instalacji zaznaczony dynamiczy adres IP . Gdzie wpisałem nazwę siecie , kodowanie wpa2-psk i hasło. Przy każdym uruchomieniu laptopa pojawia się ten błąd. Póżniej normalnie się pojawiają aktualizacje .

Gary58
18-Apr-2019, 00:02
No cóż, cisza............Ponieważ żadne moje kombinacje w środowisku kde plazma nic nie dały. Spróbowałem inaczej. Zainstalowałem na czystko opensuse 15 leap ze środowiskiem gnome. Przy konfiguracji sieci jak wyżej zaznaczyłem korzystanie z dynamicznego adresu IP i nic poza tym. Efekt połączenie z siecią po odpaleniu za każdym razem bez zwłoki, bez błędów.
Więc moim skromnym zdaniem nie informatyka ale praktyka i zwykłego użytkownika błąd leży po stronie środowiska kde plazma.

hellcp
21-Apr-2019, 14:17
Dzielenie hasła z wszystkimi na komputerze (co jest opcją w ustawieniach sieci Wi-Fi w Plasmie) powinno to rozwiązać

Gary58
23-Apr-2019, 07:41
OK. Spróbuję po nowej instalacji bo aktualnie mam z gnome no i tu w ustawieniach sieci :

1.Zaznaczone automatycznie - jest zaptaszkowane
2.Dostępna dla innych użytkowników , nie jest zaptaszkowane.
No i w środowisku gnome działa bez błędów.

Trochę jestem sceptyczny czy to zadziała z kde plazmą ale spróbuję i dam znać.

Gary58
23-Apr-2019, 10:12
Dzielenie hasła pomogło !!!

Zainstalowałem opensuse leap z kde plazma ponownie.

W ustawieniach sieci po zainstalowaniu systemu:
ustawienia | wifi | zebezpieczenia ,

w zabezpieczeniach zmieniłem z :
"zachowaj tylko dla tego użytkownika (szyfrowane) "
na
"zachowaj dla wszystkich użytkowników (nieszyfrowane) "

Pomogło. Teraz po uruchomieniu systemu wifi łączy się bezbłędnie za każdym razem.

Dziękuję za pomoc, sam nie wiem dlaczego wcześniej tam nie zajrzałem

Gary58
23-Apr-2019, 22:56
Z drugiej strony nie wiem dlaczego nie jest to domyślnie zaznaczone tak jak w gnome co powoduje błędy? No i czy to jest bezpieczne ustawiać jako "nieszyfrowane"?

Gary58
26-Apr-2019, 08:03
Ja oznaczyć tu rozwiązany problem i zakończyć post? Szukałem na forum ale nic nie znalazłem, na jednych jest "+" na innych "solved"

pbojczuk
27-Apr-2019, 11:31
Zrobiłem to w starym stylu i oznacyłęm jako closed. Jak coś nie tak, daj znać (PW, @, wieczny wątek Test.. :-) )