PDA

View Full Version : Testowanie



pbojczuk
15-Jun-2018, 01:29
3... 2... 1...

Zaczynamy!

pbojczuk
17-Jun-2018, 10:07
kacior,

Rzuć o kiem na to:
https://forums.opensuse.org/showthread.php/531673-Reported-Post-by-pbojczuk?p=2869971#post2869971

I sprawdź, jak u Ciebie wygląda to:
https://forums.opensuse.org/showthread.php/531673-Reported-Post-by-pbojczuk?p=2869933#post2869933

Generalnie jakiś survival guide trzeba będzie sporządzić.

kacior
26-Jun-2018, 03:58
kacior,

Rzuć o kiem na to:
https://forums.opensuse.org/showthread.php/531673-Reported-Post-by-pbojczuk?p=2869971#post2869971

I sprawdź, jak u Ciebie wygląda to:
https://forums.opensuse.org/showthread.php/531673-Reported-Post-by-pbojczuk?p=2869933#post2869933

Generalnie jakiś survival guide trzeba będzie sporządzić.

Widzę, że za poradnik już sam się zabrałeś, przepraszam, ostatnio trochę urwanie głowy miałem. Sobie to forum jako stronę startową muszę ustawić ;).
Jakieś jeszcze zadania do zrobienia zostały?

pbojczuk
22-Jul-2018, 02:59
Jeszcze kilka stringów pomiędzy XMLami muszę dodać. Chociaż w/g mnie obecne tłumaczenie jest co najmniej wystarczające.

W sumie, jakbyście z Fisiem przeklikali, z Fisiem, czy wszystkie kwestie związane z moderacją sa dla Was dostępne - do moderowania jest potrzebne jeszcze jedno hasło.

XxHardXtremexX
30-Jul-2018, 09:55
3... 2... 1...

Zaczynamy!

To ja również zacznę - widzę, że szykujecie polski dział dla OpenSUSE ;)

XxHardXtremexX
02-Nov-2018, 11:36
Coś chyba lekko ucichło. Nie wiem, czy wiecie o tym, że polskie działy dalej są ukryte na liście.

pbojczuk
30-Mar-2019, 12:41
Już nie są.

hellcp
30-Mar-2019, 16:58
Już nie są.

Miło widzieć że polska społeczność ma teraz miejsce na forach :P

rilicek
31-Mar-2019, 13:34
Ale tutaj ruch. TEST.

I jeszcze trzeba odpowiadać na pytania.

Gryxx
01-Apr-2019, 12:44
Test
Witam wszystkich na nowym forum

Fisiu
02-Apr-2019, 14:53
Publiczny test po raz pierwszy ;-)


Znacznik CODE

:brb::Protfl!

pieczara
25-Apr-2019, 01:21
No to przeprowadzony :) Witam ponownie :) :cool::cool:

pbojczuk
27-Apr-2019, 01:21
No to przeprowadzony :) Witam ponownie :) :cool::cool:

Najważniejszy wątek, jak widać, ma się dobrze.

rilicek
11-May-2019, 02:29
Testuję nowego laptopa i same porażki.
Ani WiFi, ani grafiki.
Jak najprościej zainstalować sterowniki do Radeona RX560? Albo do Vega 8 z Ryzena 5 3550H?

PS.
Wiedziałem, że Radeon to zło.

XxHardXtremexX
11-May-2019, 03:25
Testuję nowego laptopa i same porażki.
Ani WiFi, ani grafiki.
Jak najprościej zainstalować sterowniki do Radeona RX560? Albo do Vega 8 z Ryzena 5 3550H?

PS.
Wiedziałem, że Radeon to zło.

Odpisałem tobie w temacie, który stworzyłeś. Tylko teraz kurczę zastanawiam się czy masz RX560 czy RX560X, ponieważ z tego co widzę to jeszcze od biedy jest drugi driver, którego nie napisałem w temacie.

rilicek
11-May-2019, 05:31
Mam te pakiety co opisałeś. Chyba potrzebuję kernela 4.19.

PS.
Żeby było śmieszniej mam LEAP 15.0 a nie 15.1. Chyba trochę się rozpędziłem ;)

Poczekam na LEAP 15.1 może będzie łatwiej z nowszym kernelem.

rilicek
11-May-2019, 06:03
Oczywiście, że mam Radeon™ RX 560X GPU :shame:

PS.
Brak możliwości edycji postów jest lekko wkurzający :sarcastic:

Test edytowania postów by pbojczuk. Nie wiem, o co chodzi. :-)

rilicek
13-May-2019, 10:52
Test edytowania postów by pbojczuk. Nie wiem, o co chodzi. :-)

Zaloguj się jako zwykły użyszkodnik, a nie Władca Kuwety ;)

PS.
Edycja jest dostępna, ale przez krótki czas. Dobrze byłoby, gdyby można było edytować post do czasu aż ktoś nie opublikuje odpowiedzi

rilicek
13-May-2019, 15:11
Test Asus FX705DY. :)

pbojczuk
16-May-2019, 15:19
Pożegnałem przestarzłe Gnome3 na rzecz xfce4 @Leap 15 na T60 - nowe wersje Gnome3 niestety rozjeżdżają się na moim leciwym Radeonie.

Działa.

unix111
17-May-2019, 02:51
Niestety nie umiem mówić po polsku, ale witam!

rilicek
22-May-2019, 12:46
Jestem w szoku.
Testuję Asusa FX705DY.
Podłączam drugi monitor, działa od razu, pyta się jak go wykorzystać: zduplikować, rozszerzyć etc. Monitor wykryty poprawnie, rozdzielczość prawidłowa.

Żeby nie było tak różowo, mam problem z podświetleniem klawiatury. Ale o to pomęczę Was jak będę miał więcej czasu.

rilicek
06-Oct-2019, 13:12
Stare forum zaorane. Szkoda, to jest jakieś toporne i wolne.

kacior
07-Oct-2019, 10:50
Serwer jest chyba gdzieś w USA i strasznie duże opóźnienia dlatego.

pbojczuk
13-Oct-2019, 10:05
@filip76, bez arest to jak bez prawej ręki.

rilicek
09-Dec-2019, 15:44
J...
Żeby nie było tak różowo, mam problem z podświetleniem klawiatury. Ale o to pomęczę Was jak będę miał więcej czasu.


zypper dup pomogło :)

petersondillard
24-May-2020, 12:36
Po prostu sie przywitam! ;) (https://failfake.com/pl/)

Cześć WAM. mam nadzieje miło spędzimy tu czas

pbojczuk
17-Oct-2020, 14:19
Czyżbym widział szwagra?

szwagier
17-Oct-2020, 23:36
Smutno było bez starych wiarusów. No i nie miał kto marudzić na forum. ;)
Witam wszystkich.

szwagier
18-Oct-2020, 00:16
Żebym jeszcze miał uprawnienia do wrzucenia starego avatara, toby każdy wiedział że to ja.:)

pbojczuk
18-Oct-2020, 01:45
@szwagier,

po nabiciu kilku postów będziesz mógł dodać avatar (i pewnie kilka innych opcji też się odblokuje).

rilicek
18-Oct-2020, 03:17
Test.
Ryzen 5 3400G - dziwne, ale chyba wszystko działa.

PS.
I teraz powinien wejść Unicorn, że grafika nie do końca zoptymalizowana ;)

rilicek
18-Oct-2020, 03:36
Test obrazka :)

PS.
Dodałem zdjęcie do profilu ale go nie widać. Warum?

PS.
Teraz działa :) Avatar, trzeba ustawić avatar :shame:

rilicek
18-Oct-2020, 03:50
O i już po możliwości edycji posta.

Teraz lepiej.

rilicek
18-Oct-2020, 13:10
Firefox się wykrzaczył ,więc testuję Operę. Całkiem miły powrót po latach.

szwagier
19-Oct-2020, 10:01
Firefox się wykrzaczył
Jak masz repo Mozilli to go wywal. Na nim się często wykrzacza.
Opera jest całkiem fajna, poza tym ma w sobie coś z VPN bo nie blokuje pobierań z zippyshare w krajach gdzie jest blokada zippy. Podobnie jak Tor Browser.

rilicek
19-Oct-2020, 13:53
Jak masz repo Mozilli to go wywal.
Już to robię :)

pbojczuk
07-Nov-2021, 08:25
Co można by tu wytestować?

:OO:)

Choćby to, że nie umiem zrobić resize:

https://i.imgur.com/BWi3v0j.png

Trzeba zrobić miniaturkę, i ew. link:
https://i.imgur.com/b4XlTOY.png (https://i.imgur.com/BWi3v0j.png)

rilicek
21-Nov-2021, 02:29
Podepnę się pod temat.
Zazwyczaj aktualizowałem swojego Tumbleweed przez:

zypper dup
Czy lepiej aktualizować przez Yast -> Zarządzanie oprogramowaniem -> aktualizuj wszystkie dostępne?

Ja mam takie repozytoria i jak na razie wszystko działa:

# | Alias | Name | Enabled | GPG Check | Refresh | Priority | Type | URI | Serv->
---+----------------------------------+----------------------------------+----------+---------------+---------+-----------+----------+--------------------------------------------------------------------------------+-------
1 | RPM | Moje RPM | Nie | ---- | ---- | 99 | plaindir | dir:/mnt/serwer/ |
2 | Tumbleweed | VLC | Tak | (r ) Tak | Tak | 90 | rpm-md | http://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/Tumbleweed/ |
3 | download.opensuse.org-non-oss | Repozytorium główne (NON-OSS) | Tak | (r ) Tak | Tak | 99 | rpm-md | http://download.opensuse.org/tumbleweed/repo/non-oss/ |
4 | download.opensuse.org-oss | Repozytorium główne (OSS) | Tak | (r ) Tak | Tak | 99 | rpm-md | http://download.opensuse.org/tumbleweed/repo/oss/ |
5 | download.opensuse.org-tumbleweed | Główne repozytorium aktualizacji | Tak | (r ) Tak | Tak | 99 | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/tumbleweed/ |
6 | openSUSE_Tumbleweed | Mozilla | Tak | (r ) Tak | Tak | 90 | rpm-md | https://download.opensuse.org/repositories/mozilla/openSUSE_Tumbleweed/ |
7 | openSUSE_Tumbleweed_1 | Wine | Tak | (r ) Tak | Tak | 90 | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/Emulators:/Wine/openSUSE_Tumbleweed/ |
8 | openSUSE_Tumbleweed_3 | Packman | Tak | (r ) Tak | Tak | 90 | rpm-md | http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Tumbleweed/ |
9 | openSUSE_Tumbleweed_4 | Gry | Tak | (r ) Tak | Tak | 99 | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/games/openSUSE_Tumbleweed/ |
10 | repo-debug | openSUSE-Tumbleweed-Debug | Nie | ---- | ---- | 99 | NONE | http://download.opensuse.org/debug/tumbleweed/repo/oss/ |
11 | repo-source | openSUSE-Tumbleweed-Source | Nie | ---- | ---- | 99 | NONE | http://download.opensuse.org/source/tumbleweed/repo/oss/ |

Heinz
21-Nov-2021, 11:49
Ja mam takie repozytoria i jak na razie wszystko działa:
Jak wszystko działa to czemu się pytasz? Ma jeszcze lepiej działać? O co ci chodzi?

Pozdrawiam, Heinz

pbojczuk
21-Nov-2021, 12:20
Szkajcie a znajdziecie.
Guza.

Przenisłem do testowania.

Enjoy!

rilicek
26-Nov-2021, 12:03
Kurcze, zebrałem się po roku do napisania czegoś i od razu /MOD :P

filip76
30-Dec-2021, 13:07
Witajcie,

udzielałem się kiedyś na starym forum, potem chwilę tutaj, pod innym nickiem, potem nie mogłem się zalogować (coś się chyba wysypało globalnie??), a teraz, tak po 3 latach wszedłem, klikam zaloguj, Firefox wypełni hasło i.... działa :)

Na starym forum pomagaliście mi składać z 10 lat temu komputer, wciąż działa ale powoli myślę o nowym to Was pomęczę :D

Pozdrawiam!

Edyta:

@filip76, bez arest to jak bez prawej ręki.

O, tyle zostało z mojej całej działalności na tym forum :D

pbojczuk
01-Jan-2022, 12:08
10 lat temu? To wciąż całkiem nowy sprzęt. :-)

filip76
01-Jan-2022, 13:42
Haha, super, że możemy pogadać po polsku :)

Nawet znalazłem fakturę z Aresta - sierpień 2012 więc jeszcze dyszka nie stuknęła :)

Nie pamiętam już, kto mi pomagał na starym forum w doborze klocków ale było trochę prościej. Nic, wracam do wątku o KVM ;)

rilicek
03-Jan-2022, 03:28
10 lat temu? To wciąż całkiem nowy sprzęt. :-)

Ja pamiętam czasy, kiedy 2 letni PC nadawał się jedynie na podstawkę pod kwiaty :P

filip76
04-Jan-2022, 08:42
Przeleciałem się po górach i mózg mi odpoczął. Rychu. Chyba Rychu pomagał mi składać kompa kiedyś :)

rilicek
06-Jan-2022, 16:26
Przeleciałem się po górach i mózg mi odpoczął. Rychu. Chyba Rychu pomagał mi składać kompa kiedyś :)

Był chyba ktoś taki jak Rychu, ale ze starego forum to zastało tu tylko kilku Mohikanów. Zresztą chyba Rychu pod koniec się już wcale nie udzielał,

filip76
06-Jan-2022, 23:08
Był chyba ktoś taki jak Rychu, ale ze starego forum to zastało tu tylko kilku Mohikanów. Zresztą chyba Rychu pod koniec się już wcale nie udzielał,

Dzięki za potwierdzenie :)

Szkoda, że się wykruszyło ale i tak damy radę :)

filip76
15-Jan-2022, 12:37
Cześć,

tak na szybko - i chyba bez zakładania oddzielnego tematu - doradzicie coś w kwestii UPS? Ma to uciągnąć komputer - jakieś 500 W, monitor iiyama 24" i router - pewnie jakieś 600 - 700 W łącznie. Czasami pada u mnie prąd, chciałbym mieć szanse wszystko spokojnie zamknąć. Choćby ogólnie wskazać kierunek...

Dzięki i pozdrawiam!

pbojczuk
16-Jan-2022, 03:29
Wyobrażam sobie, że komputer gadający z obecnie dostępnymi upsami powinien być bardziej dostępny dla zwykłego śmiertelnika. Chyba jednak bym również założył wątek, by wypytać o obecnie dostępne opcje i doświadczenia z nimi.

szwagier
06-Mar-2022, 11:17
Zabrałem się za testowanie Leap 15.4. System działa bardzo sprawnie zarówno alfa jak i obecnie beta. Dołożyłem kilka repo z 15.3 i wszystko działa bez problemu. Sterowniki nvidii, aplikacje z packmana - żadnych zwiech. Z tego co zrozumiałem to zupełnie inny system niż 15.3, jest oparty na Micro OS - a to oznacza że aplikacje nie są instalowane w systemie lecz w kontenerach, co ma poprawić stabilność systemu. Nie da się już wymusić instalacji programu bez spełnienia zależności.
A że niektóre rzeczy działają lepiej niż w 15.3 to z niecierpliwością czekam na final.

przem
06-Mar-2022, 12:05
Również korzystam z Leap 15.4 Alpha (obecnie już Beta) jakoś od początku lutego. W tym czasie raz nie chciał się wyłączyć po aktualizacji (musiałem wymusić przyciskiem), raz zaliczył maksymalną zwieche (również musiałem wymusić przyciskiem) z kolei na samym początku po około 10 godzinach pracy nagle sam się wyłączył. Nie, nie podpinałem żądnych repozytoriów z 15.3, jadę na dedykowanych. Ciekawe co piszesz @szwagier o Micro OS i kontenerach.
Pozdrawiam

szwagier
09-Apr-2022, 03:23
Tak chwaliłem 15.4 że aż się spitpliło - Qmmp przestał działać. Ciekawe że inne playery działają więc nie wiem czy to bug Packmana czy Suse. Działa u kogoś?

przem
10-Apr-2022, 06:35
qmmp nie używałem do tej pory, jednak skusiłem się i zainstalowałem go stąd : https://download.opensuse.org/repositories/multimedia:apps/15.4/multimedia:apps.repo gdyż nie mam podpiętego repozytorium Packman. Uruchomić się uruchomił, jednak brak obsługi plików mp3 w domyślnej konfiguracji wtyczek. Zainstalowałem w tym celu 'qmmp-plugin-pack' z problemami gdyż ten pakiet wymagał wcześniejszej wersji 'qmmp' (bodajże 1.5.x). Jednak nawet po tej operacji nie udało mi się odtworzyć żadnego pliku mp3, gdyż zainstalowane wtyczki najwyraźniej nie chciały współpracować z nowszym wydaniem (2.0.3) qmmp. Więc póki co odinstalowałem.

szwagier
10-Apr-2022, 09:36
Trzeba poczekać aż naprawią. Qmmp to jeden z najlepszych odtwarzaczy, oferuje mnóstwo wtyczek i odtwarza wszystkie formaty włącznie z cue.Ale repo multimedia.apps to ty omijaj z daleka jak nie chcesz mieć kłopotów.
Poza tym jak nie masz packmana to nie masz kodeków. One są w repo packmana i libdvd.

szwagier
15-Apr-2022, 01:42
Działa wersja 1.5.1, ta sama co 15.3. Packman umieścił w swoim repo wersję 2.0.4 taką jak w Tumbleweed ale na razie nie działa w 15.4. W Tumbleewed działa, więc pewnie jakaś biblioteka jest walnięta.

przem
16-Apr-2022, 14:34
Jako że repozytorium Packman zostało już od jakiegoś czasu utworzone dla 15.4 - dodałem je to systemu. I jest tak jak piszesz, qmmp z Packman w 15.4 nie działa. Próbowałem otworzyć URL zakodowany kodekiem mp3, fakt adres pojawia się na liście, ale nic nie gra !

szwagier
17-Apr-2022, 02:10
Nie byłbym sobą gdybym tego nie uruchomił. Pomyśleć trochę i 2.0.4 działa na Leap 15.4.

przem
18-Apr-2022, 09:45
Zaktualizowałem do 2.0.4 i doinstalowałem taglib, i dalej to samo !

szwagier
18-Apr-2022, 09:56
To nie tak się robi. Yast sam musi dociągnąć brakujące zależności. Podpowiedź znajdziesz w poście powyżej. Tylko pomyśl logicznie. ;)

przem
19-Apr-2022, 09:57
Rzeczywiście przy próbie aktualizacji były dostępne pakiety wymagające zmiany dostawcy, jednak aktualizacja YASTem nie rozwiązała problemu. Dziwne jest również to że nie mogę dodać do playlisty całego katalogu, oraz nie widzi pojedynczych plików mp3.

szwagier
19-Apr-2022, 22:04
Podpowiedziałem ci, skoro na Tumbleweed 2.0.4 działa to tam trzeba szukać zależności.Dodajesz repozytoria tumble, i instalujesz QMMP. Zobaczysz co Yast dociąga.
Potem trzeba usunąć lub wyłączyć te repozytoria aby nie ciągnęło z tumble przy aktualizacji. Proste?

przem
21-Apr-2022, 07:31
Skłaniał bym się raczej ku zasadzie "skonfiguruj i zapomnij", podłączanie repozytoriów z TW nie wchodzi w grę. Tym bardziej że nie zależy mi na tym aż tak bardzo. Na co dzień słucham radia internetowego przez mplayer lib mpg123 - mi to wystarcza.

szwagier
29-Apr-2022, 11:17
I znowu się spitoliło - nie może otworzyć USB. Nie mogło, po aktualizacji mogło, po kolejnej znowu nie może. Jak moja stara.;)
A już prawie RC.

przem
01-May-2022, 14:23
Nie potwierdzam. Aktualizacja, restart:
- mysz na usb działa
- interfrejs audio również
- dysk zewnętrzny ok
:)

szwagier
03-May-2022, 09:10
A u mnie nie działa - chodzi o montowanie nośnika USB.
Przywróciłem kopię starszej betki i działa. No to zrobiłem aktualizację (ok 1100 pakietów) i nie działa.
https://images89.fotosik.pl/589/cf6e1d97d852b215med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/cf6e1d97d852b215)

szwagier
03-May-2022, 10:01
Inny błąd.
https://images91.fotosik.pl/588/c8dd4ee387777683med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/c8dd4ee387777683)

pbojczuk
03-May-2022, 10:23
Pany,

przekonaliście mnie. Spróbuję to odświeżyć.

https://pl.opensuse.org/openSUSE:Przesy%C5%82anie_sprawozda%C5%84_o_b%C5%82%C4%99dach

przem
04-May-2022, 11:17
W Fedorze błędy systemu i aplikacji są automatycznie wysyłane przez system do Bugzilla. Choć zalecane jest tam założenie konta, to jednak nie jest to wymagane.

szwagier
04-May-2022, 12:03
Największym błędem Fedory jest to że nie mogę uruchomić żadnego Live z KDE - ani 35 ani 36. Inne obrazy startują, ale KDE zamraża się w czasie uruchomienia pulpitu.
Jak na Fedorę to falstart.

szwagier
30-May-2022, 22:51
Gold Master zainstalowany, wszystko działa za wyjątkiem pobierania wyglądu plasmy. Ciekawe że na LiveCD ta opcja działa a po zainstalowaniu już nie. QMMP od packmana nie działa, pewnie brak bibliotek dla Qt6.

pbojczuk
01-Jun-2022, 12:04
Na jednej z maszyn z 15.4 próbwałem zrobić i fwupdmgr update, zebrać kilka zrzutek i wrzucić tutaj na bloga, bo w sumie to nie jest popularna wiedza, że można flaszować sprzęt na Linuksie. Mało tego! Nawet jak ludzie wiedzą, to i tak się boją. No i... tak jak na Debianie testing na jednej maszynie mi zadzialało kliknięciem, to na drugiej z openSUSE 15.4 coś nie zaskakuje przy rebucie i ostatecznie firmware mi się nie aktualizuje.

przem
02-Jun-2022, 00:25
@pbojczuk
...bo w sumie to nie jest popularna wiedza, że można flaszować sprzęt na Linuksie.

Prawdę mówiąc nie wiedziałem, jednak widzę to tak że aktualizuje się UEFI nowej płyty.Tylko co z tego, skoro i tak może zamrozić!
Ale może o czymś nie wiem.

pbojczuk
03-Jun-2022, 05:43
@przem,

corpus delicti:
https://forums.opensuse.org/entry.php/207-Aktualizacja-firmware-Thinkpad-X260-pod-Linuksem-fwupd

I to na testowej wersji systemu. :P

szwagier
03-Jun-2022, 13:07
Naprawione pobieranie wyglądu plasmy - czyli wszystko działa.

przem
05-Jun-2022, 03:11
@pbojczuk

Co niektóre nowe płyty, aby używać Linuksa wymagają aktualizacji UEFI. Pytanie brzmi jak zaktualizować, nie mając pod ręką żadnej maszyny z Oknami. Gdyż instalacja systemu na takiej płycie może i zakończy się powodzeniem, jednak użytkowanie nie będzie w jakikolwiek sposób możliwe.

Gratuluję że Tobie się udało, tylko gdzie jest SUSE ? Chyba w lesie z tym tematem.

pbojczuk
12-Jun-2022, 12:55
@pbojczuk
Co niektóre nowe płyty, aby używać Linuksa wymagają aktualizacji UEFI. Pytanie brzmi jak zaktualizować, nie mając pod ręką żadnej maszyny z Oknami. Gdyż instalacja systemu na takiej płycie może i zakończy się powodzeniem, jednak użytkowanie nie będzie w jakikolwiek sposób możliwe.

Ja miałem do pobrania małe iso z firmware i obrazem img do wrzucenia na pendrajwa. Po uruchomieniu z przygotowanego pendrajwa, automatycznie wchodziło w powłokę uefi i odpalało skrypt do aktualizacji. IMO nie potrzeba Okienek i myślę, że każdy vendor zapewnia możliwość aktualizacji firmware bez systemu (dowolnego).


Gratuluję że Tobie się udało, tylko gdzie jest SUSE ? Chyba w lesie z tym tematem.

Niekoniecznie to była wina openSUSE, bo jak już przygotowałem pendrajwa, podejrzałem dołączony plik README z taką zawartością:

* 2. Please disable Secure Boot options in Security menu and check *
* CSM options is disabled in Startup menu before flash BIOS.


I rzeczywiście miałem włączone i secure boot, i CSM. Tyle że zamiast sprawdzić jeszcze raz spod systemu na dysku, stwierdziłem, że zobaczę, jak ten instalator od vendora (na pendrajwie) działa. Może przy następnej aktualizacji spróbuję fwupd pod openSUSE.

rilicek
03-Sep-2022, 01:54
Test TUMBLEWEED.
Mysz nie działa, nie działa, bo nie :|

Na razie problem jest nie rozwiązany ...

pbojczuk
03-Sep-2022, 02:11
PS/2 nie działa, USB nie działa, a jak USB o które 1.x, 2.0, 3.x... na fizycznej maszynie mam 15.4, na jednej legularnej wiemce tambelłid i jestem dość zadowolony. :-)

rilicek
04-Sep-2022, 10:55
Na USB. Żeby nie było łatwo na stacjonarnym mam tą samą wersję Tumbleweed i nie ma takich problemów.
Problem jest znany, ale nie rozwiązany.
https://forums.opensuse.org/showthread.php/574619-Mouse-not-workin-after-last-upgrade

pbojczuk
04-Sep-2022, 11:12
Czyli, uruchomienie z poprzedniego kernela w grub powinno pomóc?

Nie pomogło, czy dopiero będziesz testować?

rilicek
04-Sep-2022, 15:59
Uruchomienie z poprzedniego kernela nie pomaga. Zresztą ten poprzedni jest jakiś świeży. Może dlatego, że długo nie aktualizowałem.
Stwierdziłem natomiast jedną rzecz. Problem z myszką występuje tylko przy zasilaniu bateryjnym. Gdy laptop jest podpity do prądu działa lepiej.
Wadę sprzętową wykluczam bo w Windowsach nie ma takiego problemu.

pbojczuk
09-Sep-2022, 14:36
W końcu:

(beta) d@x260:[~]> ssh root@skylake inxi -bm
System: Kernel: 5.14.21-150400.22-default x86_64 bits: 64 Console: N/A
Distro: openSUSE Leap 15.4
Machine: Type: Desktop System: Dell product: OptiPlex 7050 v: N/A serial: <filter>
Mobo: Dell model: 0NW6H5 v: A00 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.21.0 date: 07/12/2022
Memory: RAM: total: 2.12 GiB used: 236.4 MiB (10.9%)
Array-1: capacity: 64 GiB slots: 4 EC: None
Device-1: DIMM1 size: 8 GiB speed: spec: 2667 MT/s actual: 2133 MT/s
Device-2: DIMM2 size: 8 GiB speed: spec: 2667 MT/s actual: 2133 MT/s
Device-3: DIMM3 size: No Module Installed
Device-4: DIMM4 size: No Module Installed
CPU: Info: Single Core Intel Core i5-6600 [N/A] speed: 3312 MHz
Graphics: Device-1: Intel HD Graphics 530 driver: i915 v: kernel
Display: server: No display server data found. Headless machine?
resolution: <missing: xdpyinfo>
OpenGL: renderer: N/A v: N/A
Network: Device-1: Intel Ethernet I219-LM driver: e1000e
Drives: Local Storage: total: 704.24 GiB used: 15.48 GiB (2.2%)
Info: Processes: 185 Uptime: 1h 3m Shell: sshd inxi: 3.3.07


(beta) d@x260:[~]> ssh root@uyuni inxi -bm
X11 forwarding request failed on channel 0
System: Kernel: 5.14.21-150400.22-default x86_64 bits: 64 Console: N/A
Distro: openSUSE Leap 15.4
Machine: Type: Xen System: Xen product: HVM domU v: 4.16.0_08-150400.2 serial: <filter>
Mobo: N/A model: N/A serial: N/A BIOS: Xen v: 4.16.0_08-150400.2 date: 04/08/2022
Memory: RAM: total: 9.7 GiB used: 2.88 GiB (29.7%)
Array-1: capacity: 9.99 GiB slots: 1 EC: Multi-bit ECC
Device-1: DIMM 0 size: 9.99 GiB speed: N/A
CPU: Info: Triple Core Intel Core i5-6600 [MCP] speed: 3312 MHz
Graphics: Device-1: Cirrus Logic GD 5446 driver: cirrus v: kernel
Display: server: No display server data found. Headless machine? tty: N/A
Message: Advanced graphics data unavailable in console for root.
Network: Device-1: Intel 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI type: network bridge driver: N/A
Drives: Local Storage: total: 300 GiB used: 3.35 GiB (1.1%)
Info: Processes: 203 Uptime: 0h 38m Init: systemd runlevel: 3 Shell: sshd inxi: 3.3.07

WiP...

rilicek
10-Sep-2022, 10:34
A mysz działa?

pbojczuk
10-Sep-2022, 10:46
Działa. :-)