PDA

View Full Version : Kan geen NAS mounten met NFS ???



FlyingDutchman
20-May-2017, 05:06
Sinds gisteren kom ik niet meer op mijn nas, terwijl het voorheen prima zijn werk deed.
Ik heb NFS precies zo gebruikt als in deze link https://forums.opensuse.org/showthread.php/496612-nas-mounten.
Krijg ook dezelfde melding
Er is een fout opgetreden bij het aanspreken van '/volume1/Library on as6204t-7f3e.home', het systeem geeft de volgende foutmelding weer: mount: alleen root kan as6204t-7f3e.home:/volume1/Library aankoppelen op /home/FlyingDutchman/NasZou iemand mij kunnen vertellen wat ik nu het beste zou kunnen doen.

FlyingDutchman
20-May-2017, 09:04
Ik heb op dit moment weer verbinding met mijn nas dankzij https://www.unixmen.com/setup-nfs-server-on-opensuse-42-1/
Zelf na een reboot blijft hij nu staan en kan ik hem weer benaderen.:)

Knurpht
21-May-2017, 03:21
Ik heb op dit moment weer verbinding met mijn nas dankzij https://www.unixmen.com/setup-nfs-server-on-opensuse-42-1/
Zelf na een reboot blijft hij nu staan en kan ik hem weer benaderen.:)


Weet je ook wat nou precies de oplossing / het probleem was?

FlyingDutchman
25-May-2017, 02:00
Weet je ook wat nou precies de oplossing / het probleem was?

Nee, niet echt.
Ik heb meerdere dingen gelezen en deze uitgeprobeerd, en die werkte .......
Ik heb 2 dagen goed ontvangst gehad, en daarna niet meer.
Via smb kom ik er wel in, en daar doe ik het voorlopig maar mee :|
Het NFS protocol vind ik in openSUSE vele male beter en mooier werken, maar dat gaat nu dus niet,en ik weet echt niet waar dat nu aan zou kunnen liggen.
Mocht je willen weten welke NAS ik heb >>> https://www.asustor.com/product?p_id=41
En dit is een link naar de algemene gebruikershandleiding >>> https://www.asustor.com/nl/online/College

hcvv
25-May-2017, 02:11
Het is natuurlijk idioot als het dan weer een paar dagen werkt en dan ineens niet meer.
Dan lijkt het of je het in principe goed doet, maar er zomaar iets fout gaat (domme ik geeft bij dat soort "dan wel/dan niet" zaken altijd de hardware de schuld).

Maar we hebben erg weinig informatie. Zelfs de configuratie in /etc/fstab mist.

FlyingDutchman
25-May-2017, 04:34
UUID=c07d20f9-7bd6-42b6-9b47-419f8dae4d1e swap swap defaults 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d / btrfs defaults 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /boot/grub2/i386-pc btrfs subvol=@/boot/grub2/i386-pc 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /boot/grub2/x86_64-efi btrfs subvol=@/boot/grub2/x86_64-efi 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /opt btrfs subvol=@/opt 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /srv btrfs subvol=@/srv 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /tmp btrfs subvol=@/tmp 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /usr/local btrfs subvol=@/usr/local 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/cache btrfs subvol=@/var/cache 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/crash btrfs subvol=@/var/crash 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/lib/libvirt/images btrfs subvol=@/var/lib/libvirt/images 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/lib/machines btrfs subvol=@/var/lib/machines 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/lib/mailman btrfs subvol=@/var/lib/mailman 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/lib/mariadb btrfs subvol=@/var/lib/mariadb 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/lib/mysql btrfs subvol=@/var/lib/mysql 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/lib/named btrfs subvol=@/var/lib/named 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/lib/pgsql btrfs subvol=@/var/lib/pgsql 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/log btrfs subvol=@/var/log 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/opt btrfs subvol=@/var/opt 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/spool btrfs subvol=@/var/spool 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /var/tmp btrfs subvol=@/var/tmp 0 0
UUID=164fd7a6-289d-45a6-a724-afb4a3ebd85d /.snapshots btrfs subvol=@/.snapshots 0 0
UUID=9f276afb-5d37-431c-9cb3-93d324ab95e6 /home xfs defaults 1 2
as6204t-7f3e.home:/volume1/Home\040Network /home/FlyingDutchman/Nas nfs defaults 0 0

hcvv
25-May-2017, 04:58
as6204t-7f3e.home:/volume1/Home\040Network /home/FlyingDutchman/Nas nfs defaults 0 0
Dit is hem dus.

Die zou er dus altijd moeten zijn.

Maar jouw klacht is, als ik het goed begrijp, dat je soms een foutmelding krijgt:

mount: alleen root kan as6204t-7f3e.home:/volume1/Library aankoppelen op /home/FlyingDutchman/Nas
Dat klopt natuurlijk. Allen root kan mounten. Maar hij zou al gemount moeten zijn!

Is je NAS soms niet altijd beschikbaar als je het systeem boot?
Dat zou dan ook een behoorlijke vertraging bij het booten moeten opleveren. Uiteindelijk gaat het booten door, maar de export is dan niet gemount.

Dan komen we bij je volgende vage melding "Sinds gisteren kom ik niet meer op mijn nas". Dat is natuurlijk leuk nederlands voor een gezellig gesprek bij een biertje, maar het is geen computer technische verklaring over wat je doet en wat er dan gebeurt in plaats van wat je dacht dat er zou gebeuren.

In ieder geval doe je kennelijk iets als eindgebruiker waardoor een poging to mounten wordt gedaan. Maar dat mag je als eindgebruiker uiteraard niet.

Waar we dus moeten zoeken.
Is het mogelijk dat, als het "fout gaat" je NAS niet beschikbaar was tijdens het booten van je systeem?

Zo ja, dan gaan we daar verder. Zo nee, dan gaan we verder zoeken.

FlyingDutchman
25-May-2017, 05:11
Ik heb mijn NAS via yast/nfs toegevoegd zoals in https://forums.opensuse.org/showthread.php/496612-nas-mounten
Daarna ga ik naar Dolphin, en zie ik mijn nas staan in het rood.
Als ik die aanklik krijg ik de melding >>
Er is een fout opgetreden bij het aanspreken van '/volume1/Library on as6204t-7f3e.home', het systeem geeft de volgende foutmelding weer: mount: alleen root kan as6204t-7f3e.home:/volume1/Library aankoppelen op /home/FlyingDutchman/Nas

hcvv
25-May-2017, 06:33
Sorry, ik heb mijn best gedaan om je iets uit te leggen en je ook iets gevraagd:

Is het mogelijk dat, als het "fout gaat" je NAS niet beschikbaar was tijdens het booten van je systeem?

Zo ja, dan gaan we daar verder. Zo nee, dan gaan we verder zoeken.

FlyingDutchman
25-May-2017, 06:47
Ik hoop dat ik je begrijp.
Ik kan mijn nas niet mounten na een reboot van het systeem.

FlyingDutchman
25-May-2017, 06:56
Vandaag zelfs een software update gehad voor mijn nas.
Ik had zelf gehoopt dat dat mijn probleempje zou oplossen maar dat mag dus niet baten.

hcvv
25-May-2017, 07:23
Bij het booten moet hij automatisch gemount worden. Want hij staat in /etc/fstab.

Het gaat er helemaal niet om dat "jij" (je bedoelt dan FlyingDutchman) hem niet kan mounten, want dat mag ook niet. root mag hem mounten. En dat moet gebeuren tijdens booten.

Mijn vraag is dan nu voor de derde maal:
Weet je zeker dat je NAS apparaat beschikbaar is als je boot? Staat het niet uit of zo?

FlyingDutchman
25-May-2017, 07:36
Bij het booten moet hij automatisch gemount worden. Want hij staat in /etc/fstab.

Het gaat er helemaal niet om dat "jij" (je bedoelt dan FlyingDutchman) hem niet kan mounten, want dat mag ook niet. root mag hem mounten. En dat moet gebeuren tijdens booten.

En dit doet hij dus NIET.
En sorry, maar een ik begrijp je schijnbaar niet.
Mijn NAS staat aan, ik zie hem in Dolphin maar hij is NIET gemount.

FlyingDutchman
25-May-2017, 07:38
En zoals ik ook al aangaf, ik heb het gedaan zoals het (naar mijn mening) gedaan zou moeten worden.
En dus precies zoals knurpht aangaf.


1. Yast - Netwerkservices - NFS client. Als je die Yast module opstart kom je eerst in de NFS-shares tab.
2, Kies Toevoegen
3. Vul bij hostnaam van NFS-server het IP adres van de NAS in.
4. Klik op Selecteren, rechts van Netwerkmap, en selecteer een door de NAS gedeelde map, bijv. Fotos
5. Kies via Bladeren een lokaal aankoppelpunt, bijv /home/adhemar/Fotos of /Fotos
6. Laat de NFS4 en pNFS checkboxen eerst leeg, mocht het nodig zijn, dat komt dat wel naar voren.
7. Klik OK
8. Ga naar de tab NFS-instellingen
9. Vink "Poort in firewall openen" aan (als je de firewall tenminste aan hebt staan).
10. Klik OK.

hcvv
25-May-2017, 08:11
Laat die domme Dolphin nou even met rust. Ik snap dat de eindgebruiker een probleem heeft, maar we proberen dit nu als systeembeheerder op te lossen.

Ik geloof best dat je gedaan hebt wat Knurpht heeft aangeraden. Tenslotte heb je die regel in /etc/fstab.

Probeer nou eens niet na iedere vraag van mij van alles te doen. Geef alleen antwoord op de vraag en doe wat ik vraag en laat dat resultaat zien.

De eerste stap was: weet je zeker dat de NAS altijd aanstaat als je boot. Het antwoord is nu (eindelijk): ja.

Volgende stap.
Doe, als root:

mount -a
Zoals je waarschijnlijk weet moet je dan alles vanaf de prompt t/m de volgende prompt hier laten zien. Voorbeeld:

boven:~ # mount -a
boven:~ #
En dan gelijk de volgende:

mount

FlyingDutchman
25-May-2017, 08:34
FlyingDutchman@linux-g5i2:~> su
Wachtwoord:
linux-g5i2:/home/FlyingDutchman # mount -a
mount.nfs: access denied by server while mounting as6204t-7f3e.home:/volume1/Home Network
:X

hcvv
25-May-2017, 08:49
OK. Eerst even twee opmerkingen vooraf. Gebruik voortaan alsjeblieft

su -
en niet

su
Verder mis ik de prompt aan het eind. Dat is niet altijd belangrijk, maar het kan het zijn. Het geeft aan dat je alles laat zien. En het is makkelijk genoeg om één regel meer te kopieëren.

De melding is nu duidelijk iets van je NAS. >:(
Daar weet ik eigenlijk geen raad op. Dan moet je in je NAS gaan kijken.

FlyingDutchman
25-May-2017, 09:03
OK, tot zover vriendelijk bendankt.
Ik ga nu mijn NAS eens helemaal door spitten.

hcvv
25-May-2017, 09:21
OK, tot zover vriendelijk bendankt.
Ik ga nu mijn NAS eens helemaal door spitten.

Domme vraag. Staat NFS wel aan in de NAS. Tenslotte ben je nogal eens heen en weer geswitched naar Samba.

FlyingDutchman
25-May-2017, 09:30
Domme vraag. Staat NFS wel aan in de NAS. Tenslotte ben je nogal eens heen en weer geswitched naar Samba.

cifs/smb staat sandaard aan op een Asustor NAS, en bij mij is tevens NFS aangevinkt.

FlyingDutchman
25-May-2017, 10:00
Beste Henk,

Met schaamrood op mijn wangen:shame: moet ik je mededelen, dat de fout geheel bij mijzelf lag.
Ik heb per ongeluk het verkeerde IP adres vermeld in mijn nas.
Nu ik deze fout heb hesteld, werkt het natuurlijk uitstekend.
Ik zie nu namelijk dat hij in dolphin juist gemount is, en daardoor uiteraard toegang tot mijn nas heb.

hcvv
25-May-2017, 10:47
Beste Henk,

Met schaamrood op mijn wangen:shame: moet ik je mededelen, dat de fout geheel bij mijzelf lag.
Ik heb per ongeluk het verkeerde IP adres vermeld in mijn nas.
Nu ik deze fout heb hesteld, werkt het natuurlijk uitstekend.
Ik zie nu namelijk dat hij in dolphin juist gemount is, en daardoor uiteraard toegang tot mijn nas heb.
Ok, maar we zijn er nog niet. We moeten ook zien of het werkt direct na een reboot.

Kun je dat proberen. Dan ga ik intussen even de tuin spuiten.

PS, er is geen reden om je te schamen (hoewel ik begrijp dat je dat zelf vindt). Juist een stap voor stap benadering leidt er toe dat je oneens zegt: AHA!. Dat is alleen maar menselijk.

FlyingDutchman
25-May-2017, 11:18
Ok, maar we zijn er nog niet. We moeten ook zien of het werkt direct na een reboot.

Tot 2X gereboot, en ik blijf gewoon toegang houden.
Zelfs via mijn laptop (waar ook openSUSE op staat) kan ik nu mijn NAS benaderen.
Dus hiermee wou ik je vriendelijk bedanken voor je hulp en is mijn probleempje opgelost.:shake:

hcvv
25-May-2017, 11:24
Gefeliciteerd! en veel plezier er mee.