PDA

View Full Version : met Ubuntu werkt de WiFi, maar in OpenSuSe niet.



bartveurink
05-Oct-2014, 09:10
Met Ubuntu kwam ik het probleem tegen dat WiFi niet deed. De ingebouwde WiFi is kapot en heb een USB-dongle aangesloten. Hiervoor moest ik met rmmod de kernel module rt2500usb verwijderen (deze is van de kapotte WiFi). Toen pakte Ubuntu automatisch de juiste instellingen en deed internet het.
Nu ben ik pas met OpenSuse begonnen. Ook daar heb ik rt2500usb verwijderd met rmmod. Maar met OpenSuSe heb ik geen internet verbinding.

Benmh
05-Oct-2014, 09:19
Heb je die ralink wireless usb via Yast toegevoegd?
Wordt die wel herkend met lsusb

Het zou moeten werken.
Kijk eens op onderstaande link:
https://en.opensuse.org/HCL:Network_%28Wireless%29#Ralink

bartveurink
05-Oct-2014, 11:01
De USB-dongle is een Asus USB-N13

Knurpht
05-Oct-2014, 12:07
Die kernel module verwijderen ( dwz het laden ervan) is niet nodig.
Kun je de USB module loshalen, er weer insteken en dan meteen in een terminal

dmesg | tail -20doen, en de output hier tussen CODE tags posten (de # in de editor)?

bartveurink
06-Oct-2014, 03:30
Dit zijn de laatste 20 regels uit dmesg:

[ 22.458220] ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[ 26.767247] fuse init (API version 7.22)
[ 401.703590] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 3
[ 401.724460] ISOFS: changing to secondary root
[ 647.827446] EXT4-fs (sda5): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 695.133057] usb 1-5: USB disconnect, device number 3
[ 713.560036] usb 1-5: new high-speed USB device number 9 using ehci-pci
[ 713.693434] usb 1-5: New USB device found, idVendor=0b05, idProduct=17ab
[ 713.693441] usb 1-5: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 713.693444] usb 1-5: Product: 802.11n WLAN Adapter
[ 713.693447] usb 1-5: Manufacturer: Realtek
[ 713.693450] usb 1-5: SerialNumber: 00e04c000001
[ 713.694183] rtl8192cu: Chip version 0x11
[ 713.780562] rtl8192cu: MAC address: ac:22:0b:96:cd:cd
[ 713.780571] rtl8192cu: Board Type 0
[ 713.780803] rtl_usb: rx_max_size 15360, rx_urb_num 8, in_ep 1
[ 713.780850] rtl8192cu: Loading firmware rtlwifi/rtl8192cufw.bin
[ 713.781338] ieee80211 phy1: Selected rate control algorithm 'rtl_rc'
[ 713.782187] rtlwifi: wireless switch is on
[ 713.802223] systemd-udevd[1984]: renamed network interface wlan0 to wlp0s29f7u5

bartveurink
06-Oct-2014, 03:37
In Ubuntu zijn de volgende kernel modules m.b.t. WiFi geladen:

rtl8192cu 67479 0
rtl8192c_common 47737 1 rtl8192cu
rtlwifi 70322 1 rtl8192cu
mac80211 546110 3 rtl8192cu,rtl8192c_common,rtlwifi
cfg80211 454468 2 rtlwifi,mac80211

bartveurink
06-Oct-2014, 03:59
In SuSe zijn deze kernel modules m.b.t. WiFi geladen:

rtl8192cu 100889 0
rtl8192c_common 68973 1 rtl8192cu
rtl_usb 18413 1 rtl8192cu
rtlwifi 83192 2 rtl8192cu,rtl_usb
mac80211 548058 3 rtl8192cu,rtl_usb,rtlwifi
cfg80211 444345 2 rtlwifi,mac80211
usbcore 206447 9 rtl8192cu,rtl_usb,ati_remote,btusb,usb_storage,usbhid,uhci_hcd,ehci_pci,ehci_hcd

Benmh
06-Oct-2014, 06:56
Hij wordt dus wel herkend.
Maak je ook gebruik van de netwerkmanager in openSUSE, misschien dat deze hem wel ziet.
De usb heeft een ralink chipset RTL8192CU
Anders voor mogelijke oplossing even hier kijken.

http://forums.opensuse.org/showthread.php/486547-Airlink-AWLL5099-Realtek-RTL8188CUS-RTL8192CU-Connection-ceases

bartveurink
07-Oct-2014, 01:10
Ik heb dit opgelost door in de netwerksettings (in de Settingsmanager) een instelling te veranderen. Daar heb ik 'gebruikergecontroleerd met NetworkManager' aangevinkt.

Knurpht
07-Oct-2014, 06:35
Ik heb dit opgelost door in de netwerksettings (in de Settingsmanager) een instelling te veranderen. Daar heb ik 'gebruikergecontroleerd met NetworkManager' aangevinkt.

Daarmee verander je alleen hoe de boel aangezet wordt (tijdens opstarten of door de gebruiker na inloggen), niet de werking van de kaart. Als je dat tijdens het opstarten wilt en de machine wordt niet verplaatst (maakt altijd dezelfde verbindingen) dan kun je dit beter instellen in de netwerkinstellingen in Yast, met ifup, en de draadloze kaart daar configureren.

bartveurink
12-Oct-2014, 08:05
Het gaat om het aangeven dat het om mijn Sitecom router gaat met daarbij de sleutel.

Knurpht
14-Oct-2014, 12:03
Het gaat om het aangeven dat het om mijn Sitecom router gaat met daarbij de sleutel.

Dat kun je ook met Yast - Netwerk - Netwerkinstellingen
- In algemeen -> ifup kiezen
- In overzicht de draadloze kaart aanklikken, bewerken. De schermen doorlopen, het netwerk scannen, juiste versleuteling kiezen, sleutel ingeven, klaar.
Als het gaat om een PC die zich niet verplaatst, altijd zo doen. Het netwerk start dan nl. tijdens het opstarten van de computer, niet pas na het inloggen van de gebruiker.

Mauk
24-Jun-2015, 01:45
Heb het ook niet werkend in openSuse gekregen omdat ik niet weet --sorry,--hoe je dat moet instellen.

Verwacht eigenlijk, wanneer de computer opgestart is, dat het symbool van draadloos aan het werk gaat en dan eventueel vraagt om de router(s) aan te wijzen en het wachtwoord in te voeren om te verbinden.
Maar om al die gegevens over wat dan ook in te vullen is voor mij iets te veel van het goede. Dat is boven mijn beginnerspetje.
Dus, uit gemak, sluit ik dan maar weer de kabel aan.

Maar het zou uiteraard leuker en gemakkelijker zijn most dit ook draadloos kunnen werken, dan ben ik niet meer gebonden aan die kabel.

Graag wat hulp hoe ik dit simpel kan regelen.
Met dank.
Mauk.

Knurpht
24-Jun-2015, 02:38
Heb het ook niet werkend in openSuse gekregen omdat ik niet weet --sorry,--hoe je dat moet instellen.

Verwacht eigenlijk, wanneer de computer opgestart is, dat het symbool van draadloos aan het werk gaat en dan eventueel vraagt om de router(s) aan te wijzen en het wachtwoord in te voeren om te verbinden.
Maar om al die gegevens over wat dan ook in te vullen is voor mij iets te veel van het goede. Dat is boven mijn beginnerspetje.
Dus, uit gemak, sluit ik dan maar weer de kabel aan.

Maar het zou uiteraard leuker en gemakkelijker zijn most dit ook draadloos kunnen werken, dan ben ik niet meer gebonden aan die kabel.

Graag wat hulp hoe ik dit simpel kan regelen.
Met dank.
Mauk.

Is dit op een laptop? En had die draadverbinding toen je installeerde?
Dan ga je in Yast - Netwerk - Netwerkinstellingen naar het tabblad "Algemeen". Daar staat de netwerkmethode waarschijnlijk op "Wicked", die moet op "Networkmanager" staan. Als die optie niet beschikbaar is, moet je eerst via Yast - Software - Softwarebeheer het pakket "Networkmanager" installeren. Die actie trekt dan via de afhankelijkheden andere benodigde pakketten wel binnen. Daarna kun je de netwerkmethode van "Wicked" op 'Networkmanager" zetten, en verschijnt het netwerkicoontje in je systeemvak.

Mauk
24-Jun-2015, 05:42
Na de nieuwe, zoveelste installatie, van openSUSE KDE 64bit van daarnet zag ik het icoon van draadloos en kon ik daarna gemakkelijk de verbinding maken na het invoeren van de netwerksleutel.

Dus dit is opgelost voor mij.
Eigenlijk best leuk om iets te vinden na wat zoeken en vragen.

Mvg.,
Mauk.

Knurpht
24-Jun-2015, 06:32
Na de nieuwe, zoveelste installatie, van openSUSE KDE 64bit van daarnet zag ik het icoon van draadloos en kon ik daarna gemakkelijk de verbinding maken na het invoeren van de netwerksleutel.

Dus dit is opgelost voor mij.
Eigenlijk best leuk om iets te vinden na wat zoeken en vragen.

Mvg.,
Mauk.

Zeker, een succes zo hier en daar is wel fijn, motiveert om door te gaan.