PDA

View Full Version : Geen Wifi met rtl8192cu



mbolman
04-Oct-2014, 08:01
Hallo, hier een nieuwe OpenSuse (13.1) gebruiker.
Ik heb uren gezocht op allerlei fora en van alles geprobeerd maar ik kom er niet uit.
Mijn draadloze netwerk wordt sinds kort niet meer herkend in de Network Manager.
Hiervoor werd het netwerk wel herkend maar had ik een trage verbinding voor 5 minuten en vervolgens viel de verbinding weg.
Nu geeft een scan helemaal geen netwerken weer.
Ik gebruik dual boot, onder windows 7 werkt het perfect.
Heeft iemand een oplossing?
Apparaat: TP-LINK
Model: TL-WN822N
Chipset: RTL 8192cu
Dank u!

Knurpht
05-Oct-2014, 04:34
Hallo, hier een nieuwe OpenSuse (13.1) gebruiker.
Ik heb uren gezocht op allerlei fora en van alles geprobeerd maar ik kom er niet uit.
Mijn draadloze netwerk wordt sinds kort niet meer herkend in de Network Manager.
Hiervoor werd het netwerk wel herkend maar had ik een trage verbinding voor 5 minuten en vervolgens viel de verbinding weg.
Nu geeft een scan helemaal geen netwerken weer.
Ik gebruik dual boot, onder windows 7 werkt het perfect.
Heeft iemand een oplossing?
Apparaat: TP-LINK
Model: TL-WN822N
Chipset: RTL 8192cu
Dank u!

Welkom hier,

De vraag is op dit moment wat je allemaal precies gedaan hebt. En, wat er gebeurd is vlak voordat het niet meer werkte.
Kun je, tussen CODE tags (de # in de editor) output plaatsen van onderstaande commando's:

ip addr

dmesg | grep wl

Zie je andere netwerken dan je eigen netwerk wel?
Heb je je modem (en/of router) al eens 15 seconden uit gehad, vervolgens weer ingeschakeld?
En, voordat anderen erover beginnen: het is openSUSE.

mbolman
05-Oct-2014, 05:16
Welkom hier,

De vraag is op dit moment wat je allemaal precies gedaan hebt. En, wat er gebeurd is vlak voordat het niet meer werkte.
Kun je, tussen CODE tags (de # in de editor) output plaatsen van onderstaande commando's:

ip addr

dmesg | grep wl

Zie je andere netwerken dan je eigen netwerk wel?
Heb je je modem (en/of router) al eens 15 seconden uit gehad, vervolgens weer ingeschakeld?
En, voordat anderen erover beginnen: het is openSUSE.

Dank voor de reactie Knurpht, ik heb o.a. geprobeerd met het programma ndiswrapper een driver draaiende te krijgen omdat de huidige Kernel de RTL8192cu niet zou ondersteunen. Zonder succes.

ip addr


1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 brd 127.255.255.255 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp5s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
link/ether bc:5f:f4:47:e7:2b brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.0.102/24 brd 192.168.0.255 scope global enp5s0
valid_lft forever preferred_lft forever



dmesg | grep wl
Dit commando geeft geen output.

Ik zie geen netwerken en de router is al een paar keer uit geweest.
Ik heb voordat ik wifi ben gaan gebruiken een aantal maanden met plezier met openSUSE gewerkt met een kabelverbinding en zou het graag blijven gebruiken.

Knurpht
05-Oct-2014, 08:11
De 8192cu wordt (in ieder geval door mijn) kernel ondersteund. Deinstalleer in ieder geval ndiswrapper. Ik weet niet waar je daar over gelezen hebt, maar de laatste keer dat ik die nodig had is echt jaren geleden.

Kun je ook even output posten van

lsusb en

su -c lspci
Voor de laatste heb je je rootwachtwoord nodig.

Kun je ook nog vertellen of je de wegval fenomenen had met de ndiswrapper of met de gewone kernel driver?

mbolman
05-Oct-2014, 09:19
De 8192cu wordt (in ieder geval door mijn) kernel ondersteund. Deinstalleer in ieder geval ndiswrapper. Ik weet niet waar je daar over gelezen hebt, maar de laatste keer dat ik die nodig had is echt jaren geleden.

Kun je ook even output posten van

lsusb en

su -c lspci
Voor de laatste heb je je rootwachtwoord nodig.

Kun je ook nog vertellen of je de wegval fenomenen had met de ndiswrapper of met de gewone kernel driver?


Hierbij de output:

lsusb


mark@linux-8262:~> lsusb
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 003 Device 002: ID 0bc2:3300 Seagate RSS LLC
Bus 003 Device 003: ID 13fe:4100 Kingston Technology Company Inc.
Bus 003 Device 004: ID 0bda:8178 Realtek Semiconductor Corp. RTL8192CU 802.11n WLAN Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 002 Device 003: ID 046d:c312 Logitech, Inc. DeLuxe 250 Keyboard
Bus 002 Device 004: ID 046d:c03f Logitech, Inc. M-BT85 [UltraX Optical Mouse]
mark@linux-8262:~>



su -c lspci

mark@linux-8262:~> su -c lspci
Password:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 Display controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c4)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Z75 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Juniper XT [Radeon HD 5770]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Juniper HDMI Audio [Radeon HD 5700 Series]
03:00.0 PCI bridge: ASMedia Technology Inc. ASM1083/1085 PCIe to PCI Bridge (rev 03)
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
mark@linux-8262:~>


De wegval problemen (5 min. langzame connectie, daarna 0) had ik voordat ik ndiswrapper installeerde (deze heb ik nu verwijderd).

Knurpht
05-Oct-2014, 12:03
OK, ik weet nu dus met zekerheid dat 't ding USB is. Zou je 'm 's uit je PC kunnen halen, er weer in doen, en meteen daarna

dmesg | tail -20 doen en hier posten?
Ik ga er vanuit dat je ndiswrapper gedeïnstalleerd hebt, en het systeem hebt herstart, zo niet, dan dat eerst even doen.

mbolman
06-Oct-2014, 08:17
OK, ik weet nu dus met zekerheid dat 't ding USB is. Zou je 'm 's uit je PC kunnen halen, er weer in doen, en meteen daarna

dmesg | tail -20 doen en hier posten?
Ik ga er vanuit dat je ndiswrapper gedeïnstalleerd hebt, en het systeem hebt herstart, zo niet, dan dat eerst even doen.


Een nieuwe installatie gedaan. Draadloze netwerk wordt (soms) herkend en er is een aantal minuten (trage) verbinding.


dmesg | tail -20


ark@linux-a0bp:~> dmesg | tail -20
[ 151.785705] cfg80211: (2474000 KHz - 2494000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[ 151.785706] cfg80211: (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[ 151.785708] cfg80211: (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
[ 154.030699] usb 3-3: new high-speed USB device number 5 using xhci_hcd
[ 154.043200] usb 3-3: New USB device found, idVendor=0bda, idProduct=8178
[ 154.043205] usb 3-3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 154.043208] usb 3-3: Product: USB WLAN
[ 154.043210] usb 3-3: Manufacturer: Realtek
[ 154.043221] usb 3-3: SerialNumber: 00e04c000001
[ 154.043639] rtl8192cu: Chip version 0x11
[ 154.078574] rtl8192cu: MAC address: c0:4a:00:10:0a:f5
[ 154.078579] rtl8192cu: Board Type 0
[ 154.078683] rtl_usb: rx_max_size 15360, rx_urb_num 8, in_ep 1
[ 154.078726] rtl8192cu: Loading firmware rtlwifi/rtl8192cufw.bin
[ 154.078864] ieee80211 phy1: Selected rate control algorithm 'rtl_rc'
[ 154.079210] rtlwifi: wireless switch is on
[ 154.088765] systemd-udevd[1554]: renamed network interface wlan0 to wlp0s20u3
[ 154.117171] rtl8192cu: MAC auto ON okay!
[ 154.128406] rtl8192cu: Tx queue select: 0x05
[ 154.483810] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp0s20u3: link is not ready
mark@linux-a0bp:~>

Knurpht
06-Oct-2014, 08:26
Mooi, hij doet 't in ieder geval, en nu moeten we uitvinden waarom-ie zich zo raar gedraagt.
Is het pakket "kernel-firmware" geïnstalleerd? Zo nee, installeren en herstarten. Installeer dan ook meteen de tool "rfkill".

mbolman
06-Oct-2014, 08:58
"kernel-firmware" is stond er al op, rfkill nu ook..

Knurpht
06-Oct-2014, 12:30
Dan graag nu de output van

su -c 'rfkill list'

mbolman
07-Oct-2014, 09:59
Komt 'ie:



mark@linux-a0bp:~> su -c 'rfkill list'
Password:
0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
mark@linux-a0bp:~>

Knurpht
07-Oct-2014, 10:34
Mmm, er staan geen locks op de kaart, dus daar kan 't ook niet in zitten. Voor zover ik kan zien is alles gewoon goed.
Ik neem aan dat je verbinding maakt via de netwerkmanager op de desktop. Heb je daar nog iets met de instellingen gedaan? Wat is het versleutelingstype?

mbolman
07-Oct-2014, 11:11
Het versleutelingstype is: WPA/WPA2 personal.
Toen ik de TP-Link onder Windows installeerde werd er gevraagd een kabelverbinding tot stand te brengen. Er zijn toen instellingen in de draadloze router gedaan.
Kan dit er iets mee te maken hebben?

Knurpht
07-Oct-2014, 12:21
Het versleutelingstype is: WPA/WPA2 personal.
Toen ik de TP-Link onder Windows installeerde werd er gevraagd een kabelverbinding tot stand te brengen. Er zijn toen instellingen in de draadloze router gedaan.
Kan dit er iets mee te maken hebben?

Ik weet nix van Windwos, gebruik ik al 13 jaar niet meer. Maar ..... ik heb wel 's gezien, dat een router "iets" vasthield van de netwerkverbinding, wat er bij wisselen naar linux toe leidde dat de kaart 't soms helemaal niet deed. Wat je 's kunt proberen, is onder linux een statische verbinding op te zetten:

- Systeeminstellingen - Netwerkverbindingen, selecteer de verbinding met je router.
- Bewerken, ga naar de IPv4 tab
- Klik "Automatisch" naar beneden, kies "handmatig"
- Vul bij naamservers in
8.8.8.8,8.8.4.4 in
- Klik op "Toevoegen", geef bij adres een geldig iP adres op (als je router bijv. 192.168.1.1 heeft, gebruik je bijv. 192.168.1.99, op je router kun je zien welke er vrij zijn), netmasker 255.255.255.0, gateway het IP adres van je router.
- Klik OK. Verbreek evt. de verbinding en maak die opnieuw.
- Laat weten of het geflutter en gestotter nu over is.

mbolman
09-Oct-2014, 10:03
Knurpht,

Ik heb je aanwijzingen opgevolgd en het lijkt nu goed te gaan, ik heb nu al een half uur verbinding en redelijk vlot.
Helaas heb ik ook de router een nachtje uit gehad, dus ik weet niet met zekerheid te zeggen wat het probleem nu opgelost heeft.
Mocht het mis gaan, dan hou ik je op de hoogte.
In ieder geval bedankt voor je vriendelijke hulp en wellicht hebben mensen met hetzelfde probleem iets aan deze thread.

Knurpht
12-Oct-2014, 05:27
Knurpht,

Ik heb je aanwijzingen opgevolgd en het lijkt nu goed te gaan, ik heb nu al een half uur verbinding en redelijk vlot.
Helaas heb ik ook de router een nachtje uit gehad, dus ik weet niet met zekerheid te zeggen wat het probleem nu opgelost heeft.
Mocht het mis gaan, dan hou ik je op de hoogte.
In ieder geval bedankt voor je vriendelijke hulp en wellicht hebben mensen met hetzelfde probleem iets aan deze thread.

Het lijkt enorm op het probleem dat mijn zoon had. We konden dat toen niet anders blijvend werkend krijgen dan of
- verschillende statische IP adressen onder Windows en Linux, óf
- de lease time voor DHCP terugbrengen naar 1 minuut (dan duurde de ellende onder linux max. 1 minuut)
Beide zijn niet echt een oplossing.
Het probleem verdween pas echt toen ik een nieuwe router aanschafte (maar ondertussen was er ook een nieuwere openSUSE, dus .....)