PDA

View Full Version : Netwerk problemen -> wordt er iets geblokkeerd?



e_vdkamp
29-Dec-2013, 00:48
Hallo allemaal.

Sinds deze vakantie eens aan het testen met OpenSuse.
Installatie is goed verlopen, krijg alleen geen internet verbinding.
Inmiddels als het e.e.a. gecontroleerd:

- Heb een Intel 5100 wifi adapter
- Ik heb verbinding via de network manager
- Ik heb een Ip-adres en gateway
- Krijg geen ping reactie terug van gateway of google dns 8.8.8.8
- Firewall staat uit

Nu het opmerkelijke, als ik een ping commando laat lopen en mijn wifi hardwarematig uit en inschakel zie ik tijdens het maken van de verbinding even een ping reply, zeg maar bij 80% van het opzetten van de verbinding via networkmanager. Vervolgens weer weg. :(

Er lijkt dus iets geblokkeerd te worden, hopelijk hebben jullie tips.

Groeten Edward.

jansteen
29-Dec-2013, 02:58
Je zult het misschien al wel hebben gedaan, maar vraag het toch even.

heb je je router al eens gereset?

ik heb een TP-link, en heb af en toe ook het probleem dat ik wel verbinding heb, maar krijg geen data binnen.

e_vdkamp
29-Dec-2013, 03:01
Dank voor je antwoord, nee de router niet opnieuw gestart.
In Windows modus draait het allemaal prima, toch resetten of laten?

jansteen
29-Dec-2013, 05:44
Voor de zekerheid effe reseten

Beetje vreemd dat je wel een ipadres hebt en gateway
gebruik je een statische IP, of DHCP?

Misschien dat anderen hier ervaring mee hebben.
Zou in ieder geval even de output plaatsten van:



ifconfig
route -n

e_vdkamp
29-Dec-2013, 08:16
Heb 'm op DHCP staan. Router reset zojuist uitgevoerd. Hieronder de gevraagde info.
Staat het subnet wellicht verkeerd bij de route voor 0.0.0.0?

enp0s25 Link encap:Ethernet HWaddr 00:27:13:B3:A7:32
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:20 Memory:fc000000-fc020000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:42 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:42 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:2300 (2.2 Kb) TX bytes:2300 (2.2 Kb)
wlp3s0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:26:C6:C6:C9:D8
inet addr:192.168.1.52 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:18 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:400 (400.0 b) TX bytes:4224 (4.1 Kb)

Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 192.168.1.254 0.0.0.0 UG 0 0 0 wlp3s0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 9 0 0 wlp3s0

jansteen
29-Dec-2013, 10:08
Wat een beetje vreemd is dat je niet kunt pingen naar je router!

Je zou nog van kanaal kunnen switchen (router)

e_vdkamp
29-Dec-2013, 10:56
Wat een beetje vreemd is dat je niet kunt pingen naar je router!

Je zou nog van kanaal kunnen switchen (router)

Ik zal het nog eens van de week testen op een andere router. Ik gebruik MAC filtering voor authenticatie, misschien dat dit niet fijn gevonden wordt?
Bedankt voor het meedenken ;)

Knurpht
30-Dec-2013, 03:50
Ik zal het nog eens van de week testen op een andere router. Ik gebruik MAC filtering voor authenticatie, misschien dat dit niet fijn gevonden wordt?
Bedankt voor het meedenken ;)

Daar zou 't in kunnen zitten. Kun je alsjeblieft output posten tussen CODE tags, de # in de editor? Voorkomt vroegtijdige blindheid :D

Een paar dingen:
- Hoe maak je verbinding? Networkmanager of ifup?
- MAC filtering mag niet het probleem zijn, vraag is alleen of je router 't MACadres van je machine accepteert.

Deze settings zouden moeten werken:
Gateway: 192.168.1.254
DNS'en: 8.8.8.8 en 8.8.4.4

Het kan ook zijn dat je router niet uit de voeten kan met IPv6 requests, om dat te omzeilen kun je IPv6 uitzetten in Yast. Vereist wel een reboot.
Ook kun je 't een kabel in de bedrade verbinding steken, kijken of dat wel goed gaat.

e_vdkamp
04-Jan-2014, 08:32
Gevonden! MAC adres filtering vindt Linux met mijn router niet fijn.
Omgezet naar WEP-key en nu werkt het prima.

Knurpht
04-Jan-2014, 08:42
Gevonden! MAC adres filtering vindt Linux met mijn router niet fijn.
Omgezet naar WEP-key en nu werkt het prima.

Die twee hebben niets met elkaar te maken.
WEP is een versleutelingsprotocol, en te beschouwen als "niet veilig". Met een modale laptop en de juiste kennis is WEP binnen een minuut gekraakt, d.w.z. de sleutel leesbaar en te gebruiken. Heb dat 's geprobeerd (via instructies op het web) en had 't incl. installeren van een paar pakketjes binnen 5 minuten voor elkaar om via de router van de buren te internetten.
MAC address filtering houdt in dat alleen via netwerkkaarten met geregistreerd MAC address (dat iedere netwerkkaart uniek maakt) verbonden mag worden.

Mijn advies is om de MAC filtering netjes uit te laten, maar wel de beveiliging naar WPA2 te brengen. Niet dat dat niet te kraken is, maar je hebt er iets meer aan hardware en tijd voor nodig.

e_vdkamp
05-Jan-2014, 10:07
Wep-key is inderdaad zo te kraken, maar goed voor mijn huis verbinding maakt mij dat niet zo heel veel uit.
Dan zit je op mijn standaard internet abonnement, veel plezier ermee. :P
Mac adres niet gebruiken echt de oplossing, voor het geval iemand er problemen mee heeft.

Knurpht
06-Jan-2014, 00:46
Wep-key is inderdaad zo te kraken, maar goed voor mijn huis verbinding maakt mij dat niet zo heel veel uit.
Dan zit je op mijn standaard internet abonnement, veel plezier ermee. :P


En jij doet niet aan internetbankieren, gebruikt geen credit card? Geen sociale media? Het gaat er niet alleen om dat "ze" jouw netwerkverbinding gebruiken om gratis te internetten, het gaat erom dat wat jij doet niet zomaar te begluren is.