PDA

View Full Version : verbinding met internet



PaulusvanAken
14-Dec-2013, 05:58
Dag Allemaal!
Ben nieuw hier. Na jaren alleen Windows, wilde ik de Linux draad weer oppakken op een wat oudere pc. diverse distro's gedownload, oa Mint en kubuntu, willen niet op die pc vanwege PAE. Dus gekeken naar distro's die geen PAE vragen, en Suse was dan de eerste keus. Dus Suse 13 binnengehaald en op DVD gebrand. In de betreffende pc gestopt en LIVE gedraaid, PERFECT, alles werkt. Dus: installeren die hap. Halfuurtje later: gestart, wil updaten: geen internet. Vreemd, want de live versie had het wel. Hier op forum gekeken, kom daar eenzelfde probleem tegen, de tips daarvan toegepast (althans geprobeerd) werkt niet.
Wie weet er een oplossing voor?

Knurpht
14-Dec-2013, 06:45
Dag Allemaal!
Ben nieuw hier. Na jaren alleen Windows, wilde ik de Linux draad weer oppakken op een wat oudere pc. diverse distro's gedownload, oa Mint en kubuntu, willen niet op die pc vanwege PAE. Dus gekeken naar distro's die geen PAE vragen, en Suse was dan de eerste keus. Dus Suse 13 binnengehaald en op DVD gebrand. In de betreffende pc gestopt en LIVE gedraaid, PERFECT, alles werkt. Dus: installeren die hap. Halfuurtje later: gestart, wil updaten: geen internet. Vreemd, want de live versie had het wel. Hier op forum gekeken, kom daar eenzelfde probleem tegen, de tips daarvan toegepast (althans geprobeerd) werkt niet.
Wie weet er een oplossing voor?

Goedenmiddag, van harte welkom !!

Eerst even een paar dingen:
- Het is openSUSE en SUSE. Hou je aan die schrijfwijze. Het zijn twee verschillende dingen, in de engelstalige forums had je waarschijnlijk eerst 10 reacties gehad, dat SUSE 13 niet bestaat. Het zijn allebei ook geregistreerde merknamen, hoorde net gisteren een goed argument waarom je dat soort dingen niet anders moet schrijven: "pHILIps" :D.
- Als er om output gevraagd wordt, post die dan tussen CODE tags, het # in de editor.

Over je post:
- PAE wordt door alle distros wel ondersteund, alleen niet altijd even zichtbaar, dwz niet altijd door aparte PAE-kernels te bouwen. Ook openSUSE heeft bij kernel-deskop PAE al heel lang ingebakken. De reden dat distros dan niet willen draaien (ik weet niet hoe oud die versies zijn) kan heel goed een andere zijn.
- Vervelend dat 't nu niet in één keer werkt, maar, omdat 't in de Live omgeving wel werkte, kan 't eigenlijk niet meer zijn, dan een configuratie iets. En daar komen we wel uit.

Kun je een terminal venster openen, het onderstaande commando uitvoeren, en de output die dat genereert kopiëren en hier in je reactie plakken?

ip addr
en ook van


su -c 'lspci -nnk'
su -c 'route -n'

Door het laten vooraf gaan van het commando door su -c wordt het met rootrechten uitgevoerd, en er zal je dus ook om je rootwachtwoord (beheerderswachtwoord) gevraagd worden.

PaulusvanAken
15-Dec-2013, 05:15
Dag Knurpht,

Had er even moeite mee, vooral ook omdat ik die pc niet kan gebruiken om op internet te komen, en de uitkomst van de commando's dus op een USB stick moest zien te krijgen in een voor windows te lezen bestandsvorm, maar gelukt!
Hierbij: (Omgezet naar ODT)


paulus@linux-4yz4:~> ip addr
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 brd 127.255.255.255 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp0s18: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UNKNOWN qlen 1000
link/ether 00:0e:a6:14:c6:ed brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 169.254.10.80/16 brd 169.254.255.255 scope link enp0s18:avahi
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 fe80::20e:a6ff:fe14:c6ed/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever
paulus@linux-4yz4:~>





linux-4yz4:/home/paulus # lspci -nnk
00:00.0 Host bridge [0600]: VIA Technologies, Inc. VT8377 [KT400/KT600 AGP] Host Bridge [1106:3189] (rev 80)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V8X motherboard [1043:807f]
Kernel driver in use: agpgart-via
00:01.0 PCI bridge [0604]: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge [1106:b198]
Kernel modules: shpchp
00:0e.0 Multimedia audio controller [0401]: Creative Labs SB Live! EMU10k1 [1102:0002] (rev 07)
Subsystem: Creative Labs SBLive! Player 5.1 [1102:8061]
Kernel driver in use: snd_emu10k1
Kernel modules: snd_emu10k1
00:0e.1 Input device controller [0980]: Creative Labs SB Live! Game Port [1102:7002] (rev 07)
Subsystem: Creative Labs Gameport Joystick [1102:0020]
Kernel driver in use: Emu10k1_gameport
Kernel modules: emu10k1_gp
00:0f.0 RAID bus controller [0104]: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller [1106:3149] (rev 80)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V Deluxe/K8V-X/A8V Deluxe motherboard [1043:80ed]
Kernel driver in use: sata_via
Kernel modules: sata_via
00:0f.1 IDE interface [0101]: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE [1106:0571] (rev 06)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V-X/A8V Deluxe motherboard [1043:80ed]
Kernel driver in use: pata_via
Kernel modules: pata_via, pata_acpi, ata_generic
00:10.0 USB controller [0c03]: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038] (rev 81)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V-X/A8V Deluxe motherboard [1043:80ed]
Kernel driver in use: uhci_hcd
Kernel modules: uhci_hcd
00:10.1 USB controller [0c03]: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038] (rev 81)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V-X/A8V Deluxe motherboard [1043:80ed]
Kernel driver in use: uhci_hcd
Kernel modules: uhci_hcd
00:10.2 USB controller [0c03]: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038] (rev 81)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V-X/A8V Deluxe motherboard [1043:80ed]
Kernel driver in use: uhci_hcd
Kernel modules: uhci_hcd
00:10.3 USB controller [0c03]: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller [1106:3038] (rev 81)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V-X/A8V Deluxe motherboard [1043:80ed]
Kernel driver in use: uhci_hcd
Kernel modules: uhci_hcd
00:10.4 USB controller [0c03]: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 [1106:3104] (rev 86)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V-X/A8V Deluxe motherboard [1043:80ed]
Kernel driver in use: ehci-pci
Kernel modules: ehci_pci
00:11.0 ISA bridge [0601]: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South] [1106:3227]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V-X/A8V Deluxe motherboard [1043:80ed]
Kernel modules: i2c_viapro
00:11.5 Multimedia audio controller [0401]: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller [1106:3059] (rev 60)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600/K8V-X/K8V Deluxe motherboard (ADI AD1980 codec [SoundMAX]) [1043:80b0]
Kernel driver in use: snd_via82xx
Kernel modules: snd_via82xx
00:11.6 Communication controller [0780]: VIA Technologies, Inc. AC'97 Modem Controller [1106:3068] (rev 80)
Kernel modules: snd_via82xx_modem
00:12.0 Ethernet controller [0200]: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] [1106:3065] (rev 78)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. A7V600-X Motherboard [1043:80ed]
Kernel driver in use: via-rhine
Kernel modules: via_rhine
00:13.0 FireWire (IEEE 1394) [0c00]: VIA Technologies, Inc. VT6306/7/8 [Fire II(M)] IEEE 1394 OHCI Controller [1106:3044] (rev 46)
Subsystem: VIA Technologies, Inc. VT6306/7/8 [Fire II(M)] IEEE 1394 OHCI Controller [1106:3044]
Kernel driver in use: firewire_ohci
Kernel modules: firewire_ohci
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV280 [Radeon 9200 SE] [1002:5964] (rev 01)
Subsystem: Tul Corporation / PowerColor CN-AG92E [148c:2073]
Kernel driver in use: radeon
Kernel modules: radeonfb, radeon
linux-4yz4:/home/paulus # route -n
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
0.0.0.0 0.0.0.0 0.0.0.0 U 1002 0 0 enp0s18
127.0.0.0 0.0.0.0 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 0 0 0 enp0s18


linux-4yz4:/home/paulus # Ik zie wel dat het de inhoud van de kast beschrijft, maar wat ik ermee moet........

Groetjes Paulus

Knurpht
15-Dec-2013, 05:35
Zie je 't verschil met de CODE tags eromheen? Je doet dat door
enom de output heen te zetten. Met # in de editor bedoelen we in de editor op de forums.
Dit maakt dat de output er net zo uitziet als in een terminal, en niet als in een tekstdocument

EDIT: Hoe maak je verbinding? DIrect met modem of via een router. Indien het laatste het geval is, wat is het IP adres van de router? Als het eerste het geval is, heb je modem/router al eens 1 minuut uitgezet, sommige modems vereisen dat

Knurpht
15-Dec-2013, 05:56
Zie je 't verschil met de CODE tags eromheen? Je doet dat door
enom de output heen te zetten. Met # in de editor bedoelen we in de editor op de forums.
Dit maakt dat de output er net zo uitziet als in een terminal, en niet als in een tekstdocument

PaulusvanAken
15-Dec-2013, 06:36
Zie je 't verschil met de CODE tags eromheen? Je doet dat door
enom de output heen te zetten. Met # in de editor bedoelen we in de editor op de forums.
Dit maakt dat de output er net zo uitziet als in een terminal, en niet als in een tekstdocument

EDIT: Hoe maak je verbinding? DIrect met modem of via een router. Indien het laatste het geval is, wat is het IP adres van de router? Als het eerste het geval is, heb je modem/router al eens 1 minuut uitgezet, sommige modems vereisen dat

Heel stom van mij, maar het enige dat ik hierop weet te antwoorden is ???????
En dat ik inderdaad via een losse router achter een modem zit, maar dat ik niet weet wat het IP adres van die router is, dat in windows ook niet weet te vinden, en de Linuxbak uiteraard helemaal niet meewerkt in deze.
Ik blijf het echter vreemd vinden, dat ie het in de live versie gewoon deed........:(

PaulusvanAken
15-Dec-2013, 08:14
Aanvulling:

Ik zie hier wel twee ip adressen in, eentje daarvan zal de router zijn, maar dan weet ik nog niet hoe ik die moet inbrengen in het systeem.

Knurpht
15-Dec-2013, 11:56
Onder Windows kun je in 'cmd' opstarten
Dan kun je ipconfig /all draaien, je ziet daar een Gateway adres. Dat IP adres moet je onthouden

Dit moet je doen, dan moet het werken:

Yast - Netwerkapparaten - Netwerkinstellingen
Klik de netwerkkaart aan, klik Bewerken
Zorg dat DHCP aanstaat, dat wil zeggen dat het systeem een IP adres van de router krijgt.
In de DNS tab, vul je als DNS adressen in: 8.8.8.8 , 8.8.4.4 en het hierboven gevonden Gateway adres in
In de routing tab vul je als IPv4 het hierboven gevonden Gateway adres in
Klik verder en rond af.

PaulusvanAken
15-Dec-2013, 12:46
Goede avond;
Dank voor de duidelijke uitleg. Ga het vanavond niet meer uitproberen, morgenochtend tijd genoeg.
Je hoort nog van me.:)

PaulusvanAken
16-Dec-2013, 02:59
Gelukt! bedankt voor de uitleg. Als ik weer een probleem tegenkom, hoor je van me!rotfl!

Knurpht
16-Dec-2013, 03:04
Gelukt! bedankt voor de uitleg. Als ik weer een probleem tegenkom, hoor je van me!rotfl!

Fijn dat je dat even laat weten, en doe dat gerust, niet alleen als je problemen hebt.....