PDA

View Full Version : netwerkmap



pieter1602
19-Feb-2012, 06:31
Hoi Forum
Ik heb op een nas netwerkstation een netwerkmap aangemaakt.Werkt goed kan er in komen veranderen kan er alles mee doen.
Maar als ik nu met een backup programa een backup wil maken naar die map en die map dus wil invoegen waar de kopie naar toe moet word er aangegeven dat het geen map is.Ik probeer dit met het backup programa backintime,voor de rest kan ik overal backups naar toe maken maar niet naar een netwerk map.
Wie heeft een goede tip eventueel bedankt.Heeft dit iets te maken dat het een netwerkmap is.

Pieter

Knurpht
19-Feb-2012, 07:09
Hé Pieter.

Da's een beetje weinig info. Waarmee is de netwerkmap aangemaakt, d.w.z. wat wordt daarvoor gebruikt? NFS, Samba? En hoe wordt dat ding aangekoppeld? Ben je "root" als je probeert of je er bij kunt komen, of doe je dat als gewone gebruiker? En, met welke permissies draai je "backintime"?
En, meldingen graag, en dan niet in eigen woorden, maar de meldingen zoals die van je systeem komen, graag gepost tussen CODE tags.
Kun je, ook tussen CODE tags, de output posten van onderstaande, met de netwerkschijf aangekoppeld:


mount


en


cat /etc/fstab

pieter1602
19-Feb-2012, 13:37
Hoi
Het is een schijf die aangesloten is op een synology usb station op het usb station zet je dan je rechten goed.Ik kan op de schijf komen via netwerk en dan een netwerkschijf toevoegen dan log ik in op het nas station en dan voer ik de juiste wachtwoorden in en dan kom ik op de schijf en mag hier dan alles meedoen.en dan staat de schijf ook toegevoegd bij netwerk.Als ik inlog zie ik smb servernaam staan en de naam van de netwerk map.Ik heb geen idee hoe ik back in time draai in iedergeval niet in de terminal maar gui.als ik de map toevoeg in back in time doel krijg ik de volgende melding /Linux/Backintime is geen map!

cat /etc/fstab geeft/

dev/disk/by-id/ata-WDC_WD5000AAKS-00YGA0_WD-WCAS83956764-part1 swap swap defaults 0 0
/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD5000AAKS-00YGA0_WD-WCAS83956764-part2 / ext4 acl,user_xattr 1 1
/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD5000AAKS-00YGA0_WD-WCAS83956764-part3 /home ext4 acl,user_xattr 1 2
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs noauto 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0




Mount geeft heel veel.ieter1960@linux-7mg6:~> mount
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=4042956k,nr_inodes=1010739,mode=755)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,relatime)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
/dev/sda2 on / type ext4 (rw,relatime,user_xattr,acl,barrier=1,data=ordered)
proc on /proc type proc (rw,relatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime)
tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=755)
cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,release_agent=/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuacct,cpu)
cgroup on /sys/fs/cgroup/memory type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory)
cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices)
cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer)
cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls)
cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/perf_event type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event)
systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=21,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct)
mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime)
securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,relatime)
tmpfs on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,mode=755)
hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
tmpfs on /media type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=755)
tmpfs on /var/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,mode=755)
/dev/sda3 on /home type ext4 (rw,relatime,user_xattr,acl,barrier=1,data=ordered)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime)
gvfs-fuse-daemon on /home/pieter1960/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=100)

Ik hoop dat je hier iets meer uit weet te halen ben benieuwd.

Pieter

Knurpht
19-Feb-2012, 14:51
Om het geen lang verhaal te maken, heb ik de CODE tags er zelf even omheen gezet. Doe dat alsjeblieft de volgende keer, anders is de output bijna niet te lezen. En ik heb 't nu voor het eerst, en het laatst gedaan :D

Blijkbaar wil backintime backuppen naar /Linux/Backintime. En die map bestaat niet. Moet je ook niet aanmaken. Als je de netwerkschijf aangekoppeld hebt, zou die aankoppeling te zien moeten zijn in het mount commando. Dat is dan de map waar backintime naartoe moet backuppen. Wil je dat die map er altijd is, dan moet je via Yast de sambaclient instellen.

pieter1602
20-Feb-2012, 04:27
Volgende keer set ik de code tags eromheen maar dan moet ik nog wel even kijken hoe ik dat doen moet ,is dat dat ding om een tekst te omwikkelen?
De samba client instellen doe je dat in Yast bij samba server.En op welk blad.

Pieter

Knurpht
20-Feb-2012, 04:50
Announcements - Nederlands (Dutch) (http://forums.opensuse.org/nederlands-dutch/helpen-en-hulp/installatie-opstarten-login/announcement-welkom-op-de-nederlandstalige-opensuse-forums-lees-dit-eerst.html) voor wat betreft de CODE tags.

In Yast moet je 't zoeken onder "Windows Domein lidmaatschap". Je moet je PC daar lid maken van de workgroup die de NAS heeft, vervolgens kun je op "Geavanceerd" klikken om server mappen meteen bij het opstarten aan te koppelen.

pieter1602
20-Feb-2012, 13:38
Van alles geprobeerd maar kom er nog niet weg mee, laat het even voor wat het is, nog te moeilijk ben ik bang,bedankt voor de help.

Pieter

pieter1602
22-Feb-2012, 14:31
Had er ineens bijna genoeg van maar ben onder tussen weer volop aan het zoeken(google).geef het niet zo snel op.:)Wat mij nu opvalt is als ik in Konqueror smb://Ip/map doe dan kom ik gewoon in de netwerkschijf en kan ik er alles meedoen.maar als dit kan ,zou ik dan ook niet in de map:Netwerk En dan in de map sambanetwerk moeten kunnen
komen.
Dit gaat niet dan zegt hij dat er geen werkgroup word gevonden of de firewall maar die was uitgezet..Of komt dit door dat er geen servermappen zijn aangekoppeld in windows domein lidmaatschap.Heb daar trouwens van alles geprobeerd maar dat is me nog niet gelukt.Het is wel moeilijk om uit te leggen wat ik nu wil. En dat is de servermap ergens in de pc tegen komen en er daar dan in kunnen en niet via konqueror.Hoop dat dit logisch klinkt

Pieter

Knurpht
23-Feb-2012, 04:34
Kun je eens met Konqueror die verbinding maken, dwz smb://IP/map, en dan in een terminal venster onderstaand commando uitvoeren, en dat hier posten, tussen CODE tags:


mount


daaruit zou namelijk te halen moeten zijn hoe je de aankoppeling tot stand brengt, en deze dus in je /etc/fstab moet zetten, zodat de mappen tijdens het booten worden aangekoppeld

pieter1602
23-Feb-2012, 16:49
Ik heb je mount comando uitgevoerd met het volgende resultaat:

Mount
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=4042956k,nr_inodes=1010739,mode=755)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,relatime)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
/dev/sda2 on / type ext4 (rw,relatime,user_xattr,acl,barrier=1,data=ordered)
proc on /proc type proc (rw,relatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime)
tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=755)
cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,release_agent=/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuacct,cpu)
cgroup on /sys/fs/cgroup/memory type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory)
cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices)
cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer)
cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls)
cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/perf_event type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event)
systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=21,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct)
mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime)
hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime)
tmpfs on /media type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=755)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
tmpfs on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,mode=755)
securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,relatime)
tmpfs on /var/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,mode=755)
/dev/sda3 on /home type ext4 (rw,relatime,user_xattr,acl,barrier=1,data=ordered)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime)
gvfs-fuse-daemon on /home/pieter1960/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=100)

Ik heb zelf ook nog even gekeken of ik hier iets van snap maar eigenlijk niets.Ik hoop jij wel.

Knurpht
25-Feb-2012, 08:47
Ja, ik snap daar wel wat van, maar er is iets niet duidelijk: als je met Konqueror of Dolphin naar smb://IP/map gaat betekent dat niet dat die map aangekoppeld is !!!. Wat jij wilt is daar een permanente aankoppeling van maken, zodat je de NAS partities ziet als lokale mappen, zodat je daarnaar kunt verwijzen. Heb nu bezoek, kun je 't merk etc. van je NAS even posten. Ik denk nl. dat je met de NAS ook NFS kunt gebruiken, da's allemaal net wat makkelijker.

pieter1602
25-Feb-2012, 13:16
Ja daar ben ik naar op zoek had al wat over NFS gelezen maar nog niet ondekt in het nas programma ,dit is een simpele nas eigenlijk bijna geen nas een synology usbstation2 daar kan je dan 2 losse schijven op aansluiten.Een dsm 3.2.Ik kom hier nergens iets over NFS tegen.Ga zelf ook nog wat op zoek naar dingen over NFS en hoop dat jij me kunt helpen.

Knurpht
25-Feb-2012, 16:18
Ja daar ben ik naar op zoek had al wat over NFS gelezen maar nog niet ondekt in het nas programma ,dit is een simpele nas eigenlijk bijna geen nas een synology usbstation2 daar kan je dan 2 losse schijven op aansluiten.Een dsm 3.2.Ik kom hier nergens iets over NFS tegen.Ga zelf ook nog wat op zoek naar dingen over NFS en hoop dat jij me kunt helpen.

Windows<sup>®</sup>, Mac<sup>®</sup>, Linux<sup>®</sup> Bestanden delen DSM3.2 - Synology Inc. Netwerkopslag (NAS) - NIEUWE NAS-ervaring (http://www.synology.com/dsm/cross_platform.php?lang=nld) zegt dat Linux gebruikers gebruik kunnen maken van NFS. En daar kan ik je zeker mee helpen, gebruik ik overal in netwerken, omdat 't zo makkelijk is :)

Knurpht
25-Feb-2012, 16:22
En hier Gedeelde map Account en machtigingen DSM3.2 - Synology Inc. Netwerkopslag (NAS) - NIEUWE NAS-ervaring (http://www.synology.com/dsm/shared_folder.php?lang=nld) stond ook nog wat. Je zult eerst op de NAS NFS moeten aanzetten, en de map gedeeld voor iedereen moeten maken.

pieter1602
26-Feb-2012, 03:23
Heb hier thuis 2 netwerkjes 1 windows met een grote NAS en een linux met die kleine usbstation2 nas,nu blijkt dat die van het usb station geen NFS heeft en die ander ook een synology heeft wel NFS.wel apart want het zijn beide 3.2 dsm maar wel met iets andere mogelijkheden naar het blijkt.En de netwerkjes zij gescheiden van elkaar door vlan.Dus nu weet ik het even niet meer.:dont-know:Ik ga even op onderzoek of er toch niet iets van NFS op die usb station te krijgen is.

Knurpht
26-Feb-2012, 05:31
Zo zou een fstab regel er moeten uitzien om een samba/win share aan te koppelen


//IPvandeNAS/map /aankoppelpunt cifs iocharset=iso8859-15,rw,noserverino,noperm,file_mode=0777,dir_mode=0777 0 0

pieter1602
26-Feb-2012, 12:17
Deze fstab regel , ik wil hier ook wat van leren,de map is dan de map die je beschikbaar wil maken ,maar wat is dan het aankoppelpunt.En is dan het invoeren van deze regel genoeg of moet ik dan ook nog bij de firewall, regels instellen en moet ik dan ook nog bij samba-server of windows domein nog iets veranderen.

Knurpht
26-Feb-2012, 13:34
Wat ik uit het voorgaande haal, is dat de NAS smb://ip/map als share accepteert via konqueror. Daar haal ik dan uit dat er geen user-authenticatie nodig is, dus dat de NAS-map toegankelijk is voor alles en iedereen. Dat betekent dan weer dat je de NAS-map/partitie met CIFS zou moeten kunnen aankoppelen. Voordat je regels in je fstab zet (daar kan je systeem op struikelen)


su -c 'mount -t cifs //IP_VAN_DE_NAS/map_op_de_nas /hele_pad_naar_aankoppelmap'


Als 't IP van de NAS 192.168.1.10 is, en de gedeelde map "GEDEELD" heet, en je die wilt aankoppelen in /home/pieter/Gedeeld (die map moet wel bestaan, anders aanmaken) wordt dat


su -c 'mount -t cifs //192.168.1.10/GEDEELD /home/pieter/Gedeeld'

Als jij dan in /home/pieter/Gedeeld kijkt, zou je dan de inhoud van de map GEDEELD op de NAS moeten zien.

pieter1602
27-Feb-2012, 00:22
Er is wel een user-authenticatie die vul ik in in konqueror met password onthouden en zo kom ik er elke keer automatisch in.Is zo een bovenstaande regel ook te maken met username en password erin.

Knurpht
28-Feb-2012, 04:14
Er is wel een user-authenticatie die vul ik in in konqueror met password onthouden en zo kom ik er elke keer automatisch in.Is zo een bovenstaande regel ook te maken met username en password erin.

Jazeker, dat was-ie oorspronkelijk ook :D :



//IPvandeNAS/map /aankoppelpunt cifs iocharset=iso8859-15,uid=1000,gid=100,rw,workgroup=WORKGROUPNAME,noserverino,noperm,file_mode=0777,dir_mode=0777,user=USERNAME,password=PASSWORD 0 0

waarbij je dan uid, gid, workgroup, user, password moet vervangen door jouw gegevens. Voor zover ik 't weet moet je op de NAS de share ook zo kunnen maken, dat je geen username etc. nodig hebt. Mijn eigen neiging hierin is altijd om "helemaal open" op te zetten, en de boel dat stukje bij beetje dicht te timmeren.

pieter1602
29-Feb-2012, 05:45
Ik heb ze allemaal geprobeerd bij de eerste 2 in de terminal gebeurd er niets,en bij de laatste zegt hij //IPvandeNAS/map, wel ingevuld met nummer en goedemap natuurlijk.
Bestaat niet.En ik heb volgens mij wel alles goed ingevoerd.Ik had goede hoop.:\

pieter1602
01-Mar-2012, 12:02
Na weer flink van alles uitgeprobeerd te hebben,waar ik weer van alles van heb geleerd,denk ik dat het toch beter is om maar uit te zien naar een kleine nas die het NFS heeft:).
Misschien helpt dat me om wel voor elkaar te krijgen wat ik wil.Want het lukt me niet.Ondanks de goede help.Dus misschien wil ik dit onderwerp in de komende tijd wel weer wat nieuw leven in blazen.

Knurpht
03-Mar-2012, 05:13
En deze dan:



//IPvandeNAS/map /pad_naar_aankoppelmap smbfs username=USERNAME_ON_NAS,password=PASSWORD_ON_NAS 0 0

pieter1602
03-Mar-2012, 12:30
Deze doet het ook niet , het is de zelfde fout waarschuwing als de andere regels hij strand op het eerste stuk,het ip en de map :deze bestaat niet zegt hij.en volgens mij doe ik het wel goed hoor.

Knurpht
04-Mar-2012, 04:43
Deze doet het ook niet , het is de zelfde fout waarschuwing als de andere regels hij strand op het eerste stuk,het ip en de map :deze bestaat niet zegt hij.en volgens mij doe ik het wel goed hoor.

Kun je eens exact posten wat je in fstab zet, en de exacte melding (IP en mapnamen mag je wat mij betreft vervangen, als de rest maar exact is wat je systeem zegt). Ik kan namelijk op diverse manieren een share vanuit een windoe virtuele machine op deze manier aankoppelen, denkelijk doe je dus iets niet goed. Een andere mogelijkheid is dat je op de NAS iets niet goed hebt staan, maar da's schieten in het donker.

pieter1602
05-Mar-2012, 02:58
Je bedoelt dus een voorbeeld van de bovenstaande regel:

//IPNAS/nas /home/pieter1960/nas smbfs username=pieter1960,password=PASSWORDNAS 0 0
En dan natuurlijk als ip 192enz en natuurlijk een goed pasword

Knurpht
06-Mar-2012, 04:45
Je bedoelt dus een voorbeeld van de bovenstaande regel:

En dan natuurlijk als ip 192enz en natuurlijk een goed pasword

Nee, dat bedoel ik niet, tenzij je op de NAS een username pieter1960 (zijn wij ongeveer even oud?) hebt. Als je met Konqueror de NAS benadert moet je toch een username en password invullen, waarna de share te benaderen is? Die gegevens moet je gebruiken.
Als je er zin in hebt om dit toch aan de praat te krijgen, zijn de stappen: eerst verbinding en aankoppelen, daarna rechten. Gezien het feit dat 't via Konqueror wel wil moet het via fstab ook willen, kwestie van het juiste commando om te mounten. Zo denk ik dat er voor username= ook nog "rw," moet staan. Wat ook van belang is, is dat er geen spaties in het 4e stukje staan.

Knurpht
06-Mar-2012, 05:04
Eerst moet je in /home/pieter1960 een map "nas" aanmaken. Dan moet op de NAS ook een user pieter1960 bestaan, of je moet dat in het voorbeeld veranderen, door "username=..." en "password=..." te vervangen door de gegevens die je gebruikt als je met Konqueror verbinding maakt. NB. dus niet "uid=" en "gid=". En voor "netdev" staat een underscore (_), geen spatie. Deze regel zou het dan moeten doen:

//IPvandeNAS/nas /home/pieter1960/nas cifs
username=pieter1960,password=PASSWORD_ON_NAS,_netdev,uid=pieter1960,gid=users 0 0
waarbij het adres van de NAS er dus als "//192.168.1.100/nas" uit moet zien. Geen http of smb of wat dan ook ervoor.

EDIT:.De editor maakt er twee regels van. Dat moet er één zijn, met een spatie achter "cifs".

pieter1602
06-Mar-2012, 12:59
Deze zou het moeten zijn maar hij doet het niet:

//192.enz/nas /home/pieter1960/nas cifs username=pieter1960,password=password,_netdev,uid=pieter1960,gid=users 0 0

Bij password natuurlijk het pasword Ik snap er niets van ik geef het niet graag op,maar hij zegt nog steeds dat die map niet bestaat,maar de code zou zo goed moeten zijn?
Alles is verder gedaan mappen aangemaakt enz

pieter1602
06-Mar-2012, 13:01
//192.enz/nas /home/pieter1960/nas cifs username=pieter1960,password=password,_netdev,uid=pieter1960,gid=users 0 0vergat even wat.

Knurpht
07-Mar-2012, 13:06
Dus, de map "nas" bestaat op de NAS? En de map "nas" bestaat ook in /home/pieter1960? Kun je eens de exacte melding geven?

pieter1602
08-Mar-2012, 08:16
De mappen zij aangemaakt en bestaan en dan krijg ik de volgende reactie :
//192.enz/nas: Bestand of map bestaat niet
En de enz staat dan voor het Ip adres.
Heb trouwens een andere synology erbij gepakt die wel NFS heeft,en toen had ik in een paar minuten met het server, client nfs de map gekoppeld.Misschien is dat dan de enigste goede manier om te doen.en werkt dit apparaat gewoon niet.heb hem al eens terug naar de fabrieks instellingen gezet maar dat hielp ook niet.

Knurpht
09-Mar-2012, 07:50
Hé Pieter,

Wat gebeurt er als je de map achter het IP weglaat? Mijns inziens moet er op de NAS iets niet goed staan. Kijk ook eens goed of de mapnaam op de NAS identiek is aan die die je gebruikt. Met hoofd- en kleine letters. En, kijk eens op de NAS of het wel werkt als je de share publiek toegankelijk maakt.

pieter1602
10-Mar-2012, 14:49
Ik had al verschillende opties geprobeerd,dus ook die zonder de map achter het IP adres,alle 2 kleineletters en het zelfde op de nas en op de pc.
Ik heb hem ook open gezet zodat je er zonder wachtwoord bij kan.Maar ik heb wel het idee, we hebben nu zoveel geprobeerd dat het ergens bij die NAS moet zitten maar de vraag
is natuurlijk waar?

Knurpht
11-Mar-2012, 05:19
Ik had al verschillende opties geprobeerd,dus ook die zonder de map achter het IP adres,alle 2 kleineletters en het zelfde op de nas en op de pc.
Ik heb hem ook open gezet zodat je er zonder wachtwoord bij kan.Maar ik heb wel het idee, we hebben nu zoveel geprobeerd dat het ergens bij die NAS moet zitten maar de vraag
is natuurlijk waar?

Ik denk ook dat 't aan de NAS ligt. En ik heb nog steeds 't vermoeden dat 't een firewall probleem is. http://forum.popbox.com/showthread.php?tid=1825 post #5 zou wel eens de oplossing kunnen bieden. omdat cifs andere luisterpoorten gebruikt. Dat zou ook kloppen met het "er wel bij kunnen via konqueror".

pieter1602
11-Mar-2012, 13:52
Ik kan hem wel pingen vanaf de opensuse pc ,ik ga nog even goed op onderzoek bij de NAS dit moet lukken en dan is het meer een principe kwestie als bittere noodzaak ik vind het in iedergeval leuk om te doen ,ben net met een beginnerscursus opensuse begonnen en na al die jaren windows is dit ook wel weer iets nieuws.Ik houd je op de hoogte.

Knurpht
12-Mar-2012, 02:01
Je zou eens op de NAS en op de PC de firewall kunnen uitzetten. Als 't dan allemaal wel werkt, dan mag het niet meer zijn, dan de juiste poorten openzetten in de firewall.

pieter1602
12-Mar-2012, 12:10
In Var/log gekeken en dan in de firewall en vond een blok vanaf de nas naar de pc.Heb een firewall regelgemaakt en nu is er geen blok meer.En dacht ik heb hem .
Jammer meer te vroeg gejuigd,alles geprobeerd maar het doet het nog niet.Ga weer verder kijken! zucht.

Dexter1979
13-Mar-2012, 07:37
En wat is de huidige melding? Het lijkt erop dat je het bijna hebt. Ik gebruik zelf SAMBA met mijn Windows domein. Maar gebruik geen vaste mount. Als ik bestanden nodig heb ga ik via Dolphin - Netwerk - Domein Naam naar mijn schijf. Is trouwens ook geen Synology maar een Western Digital My Book World.


ben net met een beginnerscursus opensuse begonnen en na al die jaren windows is dit ook wel weer iets nieuws

Dit heeft wel niks met het onderwerp te maken maar waar doe jij die curcus? Zou ook best wel zoiets willen opstarten hier in Ierland.

pieter1602
13-Mar-2012, 14:08
Ik blijf de zelfde melding houden map of bestand bestaat niet.Maar denk dat het me niet lukt omdat dit apparaat hier niet voorgeschikt is.het is een hele simpele nas.
Ik vond vandaag nog het synology forum en ga daar ook eens op kijken wat de ervaringen met dit apparaat zijn.Maar ik denk dat we nu wel heel veel geprobeerd hebben .
Een vast mount hoeft niet direkt maar vind ik wel handig voor backups automatisch te doen.En het zou gewoon leuk zij als het lukte.
Die cursus die doe ik bij het LOI.Daar moet ik ook weer wat tijd aanbesteden ipv schijven proberen te mounten :)

Knurpht
13-Mar-2012, 15:03
Die cursus die doe ik bij het LOI.Daar moet ik ook weer wat tijd aanbesteden ipv schijven proberen te mounten :)

Kijk, daar zit 't 'm in. Het cursusboek, pag. 2: Mount uw NAS waar en wanneer u dat wilt". :D :D. Ik wil zo langzamerhand dat ding wel eens hier aan mijn laptop hebben hangen. Zag er vanochtend één, hangend in een netwerk met een SUSE Enterprise bak, en die was via fstab gemount als dat ik 't hier boven heb aangegeven. Maar de beheerder zei, dat ze de NAS wel helemaal open hadden staan, geen firewall Nz.

Dexter1979
14-Mar-2012, 00:48
Maar de beheerder zei, dat ze de NAS wel helemaal open hadden staan, geen firewall Nz.Dat maakt het inderdaad makkelijker. Zou in principe ook toch niet hoeven als je de gebruikers rechten maar goed hebt staan? Of is dat nu weer te simpel?

Ik vind Swerdna's website (http://opensuse.swerdna.org/index.html) altijd erg goed. Hij heeft daar ook een stukje over CIFS en SAMBA. Misschien kan je daar wat mee? Ook een erg handige website voor jou LOI cursus.

pieter1602
15-Mar-2012, 03:20
Ja die swerdna site was ik al via google tegen gekomen daar staan inderdaad wel een paar heel nuttige dingen op maar ik krijg er niet mee mijn apparaatje aan de praat zoals ik het wil.
Ik weet het niet met dat ding ben nu wat aan het uitproberen met een andere nas.(een grotere-duurdere) aan gesloten op het netwerk ,In yast de NFS client gemaakt Gekoppeld aan een home map en dat werkt perfect zoals ik het wil.
En aangezien ik nu eigenlijk niet meer weet wat ik met dat andere ding moet.Moet ik misschien tot de cunclusie komen dat het met die niet gaat lukken.

Knurpht
15-Mar-2012, 07:01
Soms kun je inderdaad blijven worstelen met hardware....Heb je de homes op de NAS staan, als ik vragen mag?

pieter1602
16-Mar-2012, 14:00
Ja ik heb mijn worsteling beeindigd de NAS weer op het windows netwerk aangesloten,en een kleine NAS voor 2 schijven en met NFS gekocht.
Aan gesloten en map gekoppeld en dan kan ik met het prog Backintime backups maken vanaf de suse pc naar een map in mijn home die gekopeld
is aan de NAS en dan komt de backup op de NAS,en dat werkt lekker,met de homes bedoel je denk ik of ik mijn home map op de Nas hebt staan denk ik.
En ja dat heb ik gedaan.

Knurpht
17-Mar-2012, 04:41
met de homes bedoel je denk ik of ik mijn home map op de Nas hebt staan denk ik.
En ja dat heb ik gedaan.

Dat bedoelde ik inderdaad. Als je dat combineert met NIS (weet niet of de NAS dat ook kan) dan heb je niet alleen de homes, maar ook de gebruikers allemaal op één plek. Ik heb dat al jaren zo; een nieuwe gebruiker is dan meteen "overal", een wachtwoord veranderen hoeft maar op één plek. Via ssh onderhoud ik de PC's en laptops hier in huis.

pieter1602
19-Mar-2012, 14:11
Dat Nis staat erop moet in te stellen zijn,alleen ik ben in huis de enige gebruiker ,heeft dus niet zoveel nut om in te stellen,maar ik ga nog wel even uitvissen hoe het werkt,voor de rest ben ik heel tevreden hoe de nieuwe NAS met NFS werkt.Het is niet helemaal gelopen zoals de bedoeling was, maar het is oke zo.En nog bedankt voor de hulp.

Knurpht
19-Mar-2012, 14:16
Nix te danken. Als jij tevreden bent met wat je nu hebt, ben ik dat ook. :D

pieter1602
20-Mar-2012, 06:36
Dat is mooi ,toch nog een vraag in runlevel zat ik de services te bekijken en daar zag ik cifs staan als service en die was niet gestart,had die bij het invoeren van de codes niet aan moeten staan of gaat dit vanzelf.

Knurpht
20-Mar-2012, 14:06
Dat is mooi ,toch nog een vraag in runlevel zat ik de services te bekijken en daar zag ik cifs staan als service en die was niet gestart,had die bij het invoeren van de codes niet aan moeten staan of gaat dit vanzelf.

Oeps, dat zou best kunnen.Ik zou zeggen: "probeer 't eens". Kan me niet herinneren 't ooit aangezet te hebben in situaties waar 't wel werkte.

pieter1602
21-Mar-2012, 12:52
CIFS aangezet maar hielp niet kreeg de zelfde melding.Heb het apparaat nu afgekoppeld.Geeft een goed gevoel:)