PDA

View Full Version : geen internet



mark_v_p
18-Apr-2011, 09:52
Hoi,
na enkele omzwervingen ben ik nu toch definitief (denk ik) bij suse terecht gekomen.
Op deze moment heb ik volgens mij alles in kunnen stellen behalve het voornaamste .. internet. zowel over de kabel als draadloos geraak ik niet op internet. Mijn draadloos netwerk wordt wel gevonden maar ik geraak niet online. Met kabel geraak ik er ook niet op en ook niet op de router. Kan iemand mij verder helpen aub. (ben totaal geen expert)
Nu post ik door telkens te herstarten naar win7.

alvast bedankt

hcvv
19-Apr-2011, 01:39
Hallo Mark,

Welkom hier. Vervelend dat je openSUSE nog niet helemaal werkt. Om je te kunnen helpen moeten we wel dingen weten. Zoals:
. welk openSUSE level gebruik je
. welke desktop (KDE, Gnome of één van de vele andere mogelijkheden).
. hoe heb je je netwerk kaart(en) geconfigureerd?
. heb je tijdens de installatie (van DVD?) al je network (geprobeerd) te configureren en werkt dat toen?
Kortom alle zaken die wij niet kunnen raden omdat wij niet over e schouder hebben meegekeken bij wat je doet.

mark_v_p
19-Apr-2011, 14:34
hoi,
mits mijn drukke agenda ga ik proberen om dit woensdagavond na te kijken en dan post ik alles hier.
alvast bedankt.

Mark

mark_v_p
20-Apr-2011, 13:46
hoi,
dit heb ik gevonden :
OS Versie: Linux 2,6,37,1-1,2-desktop
KDE SC Versie: 4,6,00 (4,6,0) “release 6”
Hostname: linux-4op2

Netwerkinterfaces :
wlan0 (draadloos) : AR928X wireless Network Adapter (PCI Express)
eth0 (bedraad) : AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or fast Ethernet
Io (bedraad) : loopback device interface

Samba-status : staat niets in
Netwerkinterfaces :
Io 127,0,0,1 255,0,0,0 Loopback omhoog 00,00,00,00,00,00
Io 127,0,0,2 255,0,0,0 Loopback omhoog 00,00,00,00,00,00
eth0 192,168,0,102 255,255,255,0 Broadcast omhoog 00,23,8b,05,5a,af

verder ook nog :
AR928X wireless Network Adapter (PCI Express) DHCP
Atheros AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or fast Ethernet DHCP


besturingsmode : managed
verificatiemode : WPA-PSK (WPA versie 1 of 2)

hopelijk kun je hier iets uit maken.

mvg
Mark

Knurpht
21-Apr-2011, 04:23
Hoe heb je geprobeerd om je netwerk te configureren, via Yast? En dan de boel op "ifup" gezet?

Heb je ook het IP-adres van je router als standaard gateway ingesteld dan?

Yast - Netwerk - Netwerkinstellingen moet ingesteld zijn om de networkmanager te gebruiken. Daarna zou ik rebooten en opnieuw op KDE inloggen. Daar zie je in het systeemvak een ikoontje voor de networkmanager, als je daarop klikt, zie je de status voor je netwerkkaarten. Als je klikt op "Show more" zie je je eigen router ook. Klik daarop, er komt een schermpje waarin je de sleutel in kunt vullen. Vink "Automatisch verbinden" aan. Dat zou het moeten doen.

Als je "ifup" gebruikt, zul je de functionaliteit van verbinden met netwerken waar je maar bent missen. Dat is bedoeld voor PC's die altijd in het zelfde netwerk blijven.

hcvv
21-Apr-2011, 05:05
En weinig antwoorden op de door mij gestelde vragen. Heb je zelf geïnstalleerd of heeft een ander dat gedaan? Als je niet eens weet welk openSUSE level je er op hebt gezet en kennelijk ook niet kunt vertellen of je tijdens de installatie je netwerk hebt geconfigureerd komt dat idee bij me op. Dat is niet erg, maar waarom vertel je dat dan niet?

En de dingen die je vond (onder tafel?) zijn ook niet erg duidelijk. Als k mijn kernel wil weten doe ik:

boven:~ # uname -r
2.6.33-rc2-0.1-desktop
boven:~ #
en als ik dat dan zo hier publiceer kan iedereen zien:
. wel statement ik gebruikt heb om de gegevens op te vragen;
. wat het antwoord van het systeem is.
Ik "vind" dan niet iets, maar laat mijn systeem feiten geven.

Overigens heeft Samba niets met het al dan niet werken van je netwerkverbinding te maken.

Geef ons eens de uitvoer van:

/sbin/ifconfig -a
om te beginnen (en ik ben nog steeds in het antwoord op de eerder gestelde vragen geïnteresseerd).

mark_v_p
23-Apr-2011, 02:56
hoi,

eerst mijn excuses voor
1) de lange tijden tussen mijn antwoorden (mijn werk neemt veel tijd in beslag, te veel)
2) voor de verkeerde antwoorden maar daarom ben ik hier hé. Alle begin is moeilijk...

MAAR ik heb de installatie wel zelf gedaan hoor ... het volgende :
- ik heb tijdens de installatie volgens mij nog updates binnen gekregen dus moet ik internet gehad hebben. De installatie heb ik vanop een usb stick gedaan.
- de configuratie is via yast gebeurt en van ifup heb ik nog nooit gehoord ...
- en dan dit nog :
mark@linux-4op2:~> /sbin/ifconfig –a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:23:8B:05:5A:AF
inet addr:192.168.0.102 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:1
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:46

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:78 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:78 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:4816 (4.7 Kb) TX bytes:4816 (4.7 Kb)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:23:4D:91:96:DA
inet6 addr: fe80::223:4dff:fe91:96da/64 Scope:Link
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:78 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:78 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:8814 (8.6 Kb) TX bytes:12090 (11.8 Kb)

mark@linux-4op2:~> uname -r
2.6.37.1-1.2-desktop

thx
Mark

mark_v_p
23-Apr-2011, 03:19
hoi,

blijkbaar werkt het met de kabel nu wel.
enkel mijn draadloos internet is dus nog niet in orde.
die ifup heb ik zien staan bij de netwerkinstellingen. Dit aan of uitschakelen gaf geen verschil.
Met kabel bleef werken, draadloos niet.

onderstaande doe ik even opnieuw want in men vorige antwoord staat blijkbaar een smiley die er niet thuis hoort.

mark@linux-4op2:~> /sbin/ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:23:8B:05:5A:AF
inet addr:192.168.0.100 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::223:8bff:fe05:5aaf/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:12909 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:11230 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:4
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:14718234 (14.0 Mb) TX bytes:1556428 (1.4 Mb)
Interrupt:46

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:120 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:120 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:8793 (8.5 Kb) TX bytes:8793 (8.5 Kb)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:23:4D:91:96:DA
inet6 addr: fe80::223:4dff:fe91:96da/64 Scope:Link
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:332 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:332 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:37516 (36.6 Kb) TX bytes:51460 (50.2 Kb)

mark@linux-4op2:~>

mvg
Mark

hcvv
23-Apr-2011, 08:39
Zodra ik tijd heb zal ik kijken wat je bovenstaand hebt gezegd. Intussen één ding: computer in/output aub tussen CODE tags. Gebruik de Geavanceerd knop onder je intik venster, dan krijg je een andere werkbalk met ook een # knop erin. Gebruik die om computer in/output tussen te copieëren. Dat bewaart de lay-out die de computer heeft gemaakt en dus wordt het leesbaar.

mark_v_p
23-Apr-2011, 10:50
dit heb ik intussen ook gevonden maar voor mij is dit chinees hoor :

mark@linux-4op2:~> ip addr
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 brd 127.255.255.255 scope host lo
inet 127.0.0.2/8 brd 127.255.255.255 scope host secondary lo
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
link/ether 00:23:8b:05:5a:af brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.0.100/24 brd 192.168.0.255 scope global eth0
inet6 fe80::223:8bff:fe05:5aaf/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever
3: wlan0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP qlen 1000
link/ether 00:23:4d:91:96:da brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.0.101/24 brd 192.168.0.255 scope global wlan0
inet6 fe80::223:4dff:fe91:96da/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever

en deze :

mark@linux-4op2:~> su -c lspci
Wachtwoord:
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)
00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)
00:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 3)
00:09.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 4)
00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [AHCI mode]
00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 3a)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB700/SB800 IDE Controller
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor HyperTransport Configuration (rev 40)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Link Control
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3650
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series]
08:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
09:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet (rev b0)
mark@linux-4op2:~>


misschien heb je er iets aan.

greetz
Mark

hcvv
27-Apr-2011, 02:31
Om te beginnen, als wij vragen om welk openSUSE level je hebt en je weet dat niet direct komt dat wat vreemd over. Vandaar de vraag: heb je zelf geïnstalleerd? Tenslotte zou je moeten weten welke DVD je bij installatie hebt gebruikt, zelfs als het een USB stick was neem ik aan dat je weet wat je in je handen hebt.

Als eth0 nu werkt dan graag nieuwe output van

sbin/ifconfig -a

Je hebt kennelijk de volgende wireless kaart:

Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Vraag aan alle anderen: iets over problemen met deze kaart bekend?

Je deed een ip addr in de uitvoer vinden we o.a. 192.168.0.101/24 voor je wlan0. Op dat moment scheen je wifi dus te werken. In ieder geval was er toen een IP adress toegekend door je DHCP server.

Graag de uitvoer van

su -l -c cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
en

su -l -c cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-wlan0
zodat we kunnen zien wat je geconfigureerd hebt.
LET OP: bij de tweede uitvoer kan het zijn dat je sleutel zichtbaar is. Maak daar dan iets anders van voor je die op het internet zet! (maar controleer wel of het de goede is).

Knurpht
27-Apr-2011, 03:10
Henk, ik kan bevestigen dat Atheros kaarten volledig worden ondersteund in de kernel. We zien ook dat er voor wlan0 een IP is toegekend, dus is er verbinding. Zonder sleutel op een beveiligd netwerk ook geen IP, ik begrijp dan ook niet goed wat er mis gaat.

hcvv
27-Apr-2011, 03:21
Ik ook niet. En met iemand die eens in de twee dagen antwoort kan je je ook niet echt op zo'n probleem concentreren (ik geef toe dat ik ook een paar dagen gewacht heb, ik hoop dat the OP nu wel met zijn probleem bezig kan zijn).

mark_v_p
28-Apr-2011, 11:28
hoi,
heeft er misschien iemand een idee ?
bij netwerkinstellingen kan ik alles ingeven, laten scannen naar een netwerk, waar ik dan ook de naam van men modem tegen kom en een netwerksleutel ingeven.
Dit kan ik volledig doorlopen maar ik krijg geen aansluiting.
Rechtsonder op men scherm, waar ook het klokje staat, staat ook nooit het teken van hoe goed het signaal is van de modem. Het lampje op men laptop voor draadloos internet brand echter wel.

mvg
Mark

hcvv
28-Apr-2011, 11:40
Beste Mark,

In post #11 hierboven zijn vragen gesteld. Als je daarop niet antwoordt komen we niet verder.

mark_v_p
28-Apr-2011, 11:47
hoi,
vergeet even mijn vorige post. Die is wat te voorbarig. Blijkbaar was mijn pagina niet vernieuwd en zag ik jullie antwoorden niet direct staan.
Bij deze :

mark@linux-4op2:~> sbin/ifconfig -a
bash: sbin/ifconfig: Bestand of map bestaat niet
mark@linux-4op2:~> su -l -c cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
su: gebruiker /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0 bestaat niet
mark@linux-4op2:~> su -l -c cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-wlan0
su: gebruiker /etc/sysconfig/network/ifcfg-wlan0 bestaat niet
mark@linux-4op2:~>

Dit is geen goed teken vrees ik...
Verder nog even, de suselevel die ik gebruik is hetgene dat op opensuse standaard wordt aangeboden. Ik ken daar echt niets van ... :( De rede dat ik zeer weinig tijd heb is dat ik 2 bengels en een vrouw heb die tijd en aandacht nodig hebben en dat ik op mijn werk als ploegbaas bezig ben met het opleveren van 5 gebouwen tegelijk. (google maar even naar : kop van Kessel-Lo) Normaal doe je dat 1 voor 1 maar hier is het alles tegelijk. Elke dag om 4h30 weg en rond 18h thuis... en dan stel ik niet veel meer voor. Verder heb ik ook nooit enige vorm van informatica genoten. Enkel menne plan trekken. Dat dit frustrerend kan zijn voor experts als jullie begrijp ik volkomen maar ik kan enkel maar proberen. Die draadloze verbinding is momenteel men enige opstakel nog. (voorlopig he;) )
alvast bedankt.
Mark

hcvv
28-Apr-2011, 12:18
Sorry, ik begrijp dat we dit helemaal anders moeten aanpakken. Ik heb ook wat tikfouten gemaakt. Excuses.

Even nog over dat level. Als je een stofzuiger koopt moet je ook ergens bewaren welk merk en type. Meestal staat dat op de doos en de gebruiksaanwijzing, maar als je iets download moet je het zelf opschrijven. Als je zegt "hetgene dat op opensuse standaard wordt aangeboden" zegt dat niet veel. Dat verandert met de tijd. Als je niets van informatica hebt geleerd volgt nu mijn eerste les: Wees altijd nauwkeurig en precies, computers doen wat je ze vraagt, ze doen NIET wat je DENKT dat je ze vraagt.

En dan nu opnieuw de gegevens waar ik om vroeg. Ga naar de toestand zoals je boven beschrijft waarbij je denkt dat Wifi zou moeten werken (lampjes aan e.d.). In een terminal doe je:

su -
er wordt nu om het password van root gevraagd. Als je dit tikt zie je niets (ook geen sterretjes), eindig met de Return toets.
Als dat goed gaat krijg je een nieuwe prompt die eindigt op een #. Voorbeeld:

henk@boven:~> su -
Wachtwoord:
boven:~ #
Wees nu voorzichtig. Zoals je weet kun je als root veel verknoeien.
Doe nu

ifconfig -a
en

netstat -r
en

cat /etc/resolv.conf
en

cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-wlan0
en

cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
en als laatste

exit
Je bent nu geen root meer (hèhè).
Copieëer de hele zaak hierheen.

mark_v_p
28-Apr-2011, 12:48
hey,
hier is de uitkomst ...

mark@linux-4op2:~> su -
Wachtwoord:
linux-4op2:~ # ~ #
-bash: /root: is a directory
linux-4op2:~ # ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:23:8B:05:5A:AF
inet addr:192.168.0.100 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::223:8bff:fe05:5aaf/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:70613 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:43165 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:1
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:96250708 (91.7 Mb) TX bytes:4203911 (4.0 Mb)
Interrupt:46

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:136 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:136 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:11391 (11.1 Kb) TX bytes:11391 (11.1 Kb)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:23:4D:91:96:DA
inet addr:192.168.0.101 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::223:4dff:fe91:96da/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:88 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:84 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:6075 (5.9 Kb) TX bytes:14154 (13.8 Kb)

linux-4op2:~ # netstat -r
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0
link-local * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0
loopback * 255.0.0.0 U 0 0 0 lo
default dir-615 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
linux-4op2:~ # cat /etc/resolv.conf
### /etc/resolv.conf file autogenerated by netconfig!
#
# Before you change this file manually, consider to define the
# static DNS configuration using the following variables in the
# /etc/sysconfig/network/config file:
# NETCONFIG_DNS_STATIC_SEARCHLIST
# NETCONFIG_DNS_STATIC_SERVERS
# NETCONFIG_DNS_FORWARDER
# or disable DNS configuration updates via netconfig by setting:
# NETCONFIG_DNS_POLICY=''
#
# See also the netconfig(8) manual page and other documentation.
#
# Note: Manual change of this file disables netconfig too, but
# may get lost when this file contains comments or empty lines
# only, the netconfig settings are same with settings in this
# file and in case of a "netconfig update -f" call.
#
### Please remove (at least) this line when you modify the file!
search telenet.be
nameserver 192.168.0.1
linux-4op2:~ # cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-wlan0
BOOTPROTO='dhcp'
BROADCAST=''
ETHTOOL_OPTIONS=''
IPADDR=''
MTU=''
NAME='AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)'
NETMASK=''
NETWORK=''
REMOTE_IPADDR=''
STARTMODE='auto'
USERCONTROL='no'
WIRELESS_AP=''
WIRELESS_AP_SCANMODE='1'
WIRELESS_AUTH_MODE='psk'
WIRELESS_BITRATE='auto'
WIRELESS_CA_CERT=''
WIRELESS_CHANNEL=''
WIRELESS_CLIENT_CERT=''
WIRELESS_CLIENT_KEY=''
WIRELESS_CLIENT_KEY_PASSWORD=''
WIRELESS_DEFAULT_KEY='0'
WIRELESS_EAP_AUTH=''
WIRELESS_EAP_MODE='TLS'
WIRELESS_ESSID='ACER_ASPIRE@D-link'
WIRELESS_FREQUENCY=''
WIRELESS_KEY=''
WIRELESS_KEY_0=''
WIRELESS_KEY_1=''
WIRELESS_KEY_2=''
WIRELESS_KEY_3=''
WIRELESS_KEY_LENGTH='128'
WIRELESS_MODE='Managed'
WIRELESS_NICK=''
WIRELESS_NWID=''
WIRELESS_PEAP_VERSION=''
WIRELESS_POWER='yes'
WIRELESS_WPA_ANONID='mvp'
WIRELESS_WPA_IDENTITY='mark'
WIRELESS_WPA_PASSWORD='PASWOORD'
WIRELESS_WPA_PSK='SLEUTEL'
linux-4op2:~ # cat /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
BOOTPROTO='dhcp'
BROADCAST=''
ETHTOOL_OPTIONS=''
IPADDR=''
MTU=''
NAME='Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller'
NETMASK=''
NETWORK=''
REMOTE_IPADDR=''
STARTMODE='nfsroot'
USERCONTROL='no'
linux-4op2:~ # exit
logout
mark@linux-4op2:~>

Ik heb wel het paswoord en de netwerksleutel veranderd. Heb gelezen dat dat het beste is.
Als je dit wel moet weten post ik het wel hoor.
alvast bedankt
Mark

hcvv
28-Apr-2011, 13:26
Dat veranderen van de paswoorden en zo is zeer slim!

Ik denk dat ik het weet.
Zowel je draad als je draadloze kaarten staan aan (en je wifi werkt dus zoals knurpht en ik al dachten. Echter, omdat je eth0 ook aanstaat is de routering via eth0 en gaat er dus niets naar wlan0. Dat zie je in de laatste regel van netstat -r. default (alles wat niet ergens anders heen moet) naar dir-615 (IP address 192.168.0.1) via eth0.

eth0 moet alleen draaien als de kabel er in zit. Dit kan volgens mij met de hand. Maak eerst een copy van /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0 (voor de zekerheid).
Wijzig dan de regel:

STARTMODE='nfsroot'
in

STARTMODE='ifplugd'
en reboot.

Ik ben benieuwd of het werkt.

mark_v_p
28-Apr-2011, 13:55
hoi,

ik kan blijkbaar geen bestanden wijzigen op deze partitie of in die directory.
Hoe kan ik die toegangsrechten aanpassen ?

melding is :

Het document kon niet worden opgeslagen. Het was namelijk niet mogelijk om te schrijven naar /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0.

Controleer of u schrijftoegang hebt tot dit bestand of dat er voldoende schijfruimte aanwezig is.

mvg
Mark

hcvv
28-Apr-2011, 14:29
Uiteraard kan je dat alleen als root wijzigen (stel je voor als iedere gebruiker op het systeem, één van je kinderen bijvoorbeeld, dat kon).

Ik weet niet welke editor je gebruikt, kwrite? Start dan via het hoofdmenu: Commando uitvoeren en tik in het veld:

kdesu kwrite /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth0
Ik ga nu naar bed, zie morgen wel of het gelukt is.

mark_v_p
29-Apr-2011, 08:03
hoi,

dank je wel !!!

draadloos internet werkt !!!!:):):)

Merci !



mvg
Mark

hcvv
29-Apr-2011, 08:17
Gefeliciteerd. Maar je bent er niet helemaal. Je denkt nu misschien dat er iets heel bijzonders is gedaan dat jij nooit had kunnen verzinnen.

Maar in feite kun je dit gewoon met YaST instellen. YaST > Netwerkapparaten > Netwerkinstellingen. Kies je kaart en klik Wijzigen. In de Tab Algemeen vindt je Activeer apparaat. Daar kun je kiezen. Daar kun je nu kijken waar hij op staat.

Dit om je meer zelfvertrouwen te geven bij het beheren van je systeem.

mark_v_p
29-Apr-2011, 09:12
inderdaad ik heb het gezien
De draadloze staat ingesteld op activeren bij opstarten en de bekabelde op indien ingeplugd.


Kan ik misschien in het systeemvak nog het icoontje doen verschijnen van de draadloze verbinding met de indicatie hoe goed het signaalontvangst is ?



mvg
Mark

hcvv
29-Apr-2011, 10:39
"Kan ik misschien in het systeemvak nog het icoontje doen verschijnen van de draadloze verbinding met de indicatie hoe goed het signaalontvangst is ?"]Kan ik misschien in het systeemvak nog het icoontje doen verschijnen van de draadloze verbinding met de indicatie hoe goed het signaalontvangst is ?.
Nu komen we op een ander punt, dat ik al zag aankomen, maar ik wilde eerst een idee krijgen van wat je het en waarom het niet werkte.

Ik weet bijna zeker dat je nu hebt geconfigureerd volgens "traditional met ifup". Dat is bedoeld voor een systeem dat altijd dezelfde verbinding heeft (met draad of draadloos). Dat zijn meestal systemen in computerzalen of desktops op een vaste plek. Dat geldt ook voor laptops die je eigenlijk alleen thuis gebruikt. Het voordeel is dat de netwerkverbinding start bij boot en blijft tot aan shutdown, ongeacht of er iemand is ingelogd. De ingelogde eindgebruiker (dat ben jij als je in de Desktop zit) heeft dan niets te maken met signaalsterktes e.d. Het werkte al voor je inlogde en dat blijft zo.

Echter, als je een "reizend" systeem hebt (meestal een laptop) will je als eindgebruiker kiezen welke hotspot je wilt gebruiken en dus moet je als eindgebruiker invloed hebben op de wifi. Iets dat eigenlijk alleen root kan. Daarvoor is Networkmanager. Als je Networkmanager gebruikt (er zijn verschillende programma's voor bijv. KDE en Gnome, maar sommigen gebruiken die van Gnome of een andere in KDE) krijg je dus zo'n icoontje. Nadeel van Networkmanager is dat de verbinding pas wordt gemaakt als de gebruiker inlogt. Dat hoeft geen probleem te zijn omdat bij een laptop er vaak slecht één werkelijke gebruiker is en het systeem geen andere functies heeft. Voor systemen die ook een service (printer server, file server, e.d.) levert is dat natuurlijjk onaanvaardbaar.

Kortom, je moet je afvragen wat je met dat systeem wilt doen. Staat het altijd op je bureau (of is het altijd in huis) dan zou ik het zo laten. Wil je er mee rondzwerven, dan moet je overstappen op Networkmanager gebruik.

Knurpht
29-Apr-2011, 12:44
Als je Henk's adviezen opvolgt en Networkmanager gaat gebruiken, krijg je ook het gewenste icoontje. Als je daar dan op klikt, komt er een schermpje met links je netwerkverbindingen. Klikken op de WLAN interface laat het schermpje wat schuiven en toont vervolgens de sterkte van de verbinding. Signaalontvangst zegt trouwens niet veel over de kwaliteit en snelheid van de verbinding, tenzij die heel erg laag is.

mark_v_p
29-Apr-2011, 16:01
hoi,

dan zal het blijven zoals het is.
Nu werkt het goed en mits ik geen linuxexpert ben ga ik dit zo behouden.
De laptop staat toch enkel bij ons thuis.



merci
mvg
Mark

hcvv
30-Apr-2011, 01:19
Prima besluit volgens mij.

Succes. Als er weer iets is horen we het wel. :)

mark_v_p
30-Apr-2011, 05:41
Dank je Henk



Mark