PDA

View Full Version : Gnome 3 installeren



mbenjamins
10-Apr-2011, 08:24
Hallo,

Hoe kan ik gnome3 installeren in openSUSE 11.4.
Ik heb al gnome shell geïnstalleerd maar wil graag volledig gnome 3 hebben.

Knurpht
10-Apr-2011, 11:38
Goedenavond,

Je hebt een aantal opties:

Óf je gaat door de "dependency hell" op goed geluk en gebruikt de home: repo Index of /repositories/home:/fcrozat:/gnome3/openSUSE_11.4 (http://download.opensuse.org/repositories/home:fcrozat:gnome3/openSUSE_11.4) , met het volgende risico:
ik had erna geen werkende KDE, GNOME en LXDE meer :), via XFCE kon ik de repo verwijderen en handmatig pakketten downgraden, GNOME repareren etc.

Óf je wacht even af, en dan komen in deze repo de pakketten voor 11.4 : Index of /repositories/GNOME:/STABLE:/3.0/openSUSE_11.4 (http://download.opensuse.org/repositories/GNOME:/STABLE:/3.0/openSUSE_11.4/)
hier zullen deze week de openSUSE pakketten verschijnen. Gewoon als volgende GNOME:STABLE

Óf je downloadt de live CD uit deze repo en doet daar een schone installatie van: Index of /repositories/GNOME:/Medias/images/iso (http://download.opensuse.org/repositories/GNOME:/Medias/images/iso/)

Ik heb de LiveCD bekeken, ziet er strak uit, al ben ik meer van de KDE interface. Heb uit de engelse forums begrepen, dat het stabiel is na installatie.

Het beste in mijn ogen is, om even te wachten tot de pakketten deze week verschijnen.

akaper
12-May-2011, 10:21
Voor uw gemak hier de twee links die ik heb gebruikt om Gnome 3 te installeren naast KDE 4.6:
openSUSE:GNOME 3.0 - openSUSE (http://en.opensuse.org/openSUSE:GNOME_3.0#How_to_update_openSUSE_11.4_to_GNOME_3.0)
Installing Gnome 3 over a KDE Based OpenSuse 11.4 Installation – Matthew Casperson's Blog at the Hubfolio on Bright Hub (http://www.brighthub.com/hubfolio/matthew-casperson/blog/archive/2011/04/25/installing-gnome-3-over-a-kde-based-opensuse-11-4-installation.aspx)

Spaart een rondje googlen.

Knurpht
12-May-2011, 11:43
Voor uw gemak hier de twee links die ik heb gebruikt om Gnome 3 te installeren naast KDE 4.6:
openSUSE:GNOME 3.0 - openSUSE (http://en.opensuse.org/openSUSE:GNOME_3.0#How_to_update_openSUSE_11.4_to_GNOME_3.0)
Installing Gnome 3 over a KDE Based OpenSuse 11.4 Installation – Matthew Casperson's Blog at the Hubfolio on Bright Hub (http://www.brighthub.com/hubfolio/matthew-casperson/blog/archive/2011/04/25/installing-gnome-3-over-a-kde-based-opensuse-11-4-installation.aspx)

Spaart een rondje googlen.

En geen problemen met de plasmoid networkmanagement in KDE4? Ik kan dat op dit moment niet zien, aangezien ik Tumbleweed draai. Bij mij geeft in KDE de plasmoid geen netwerkstatus weer, al maakt-ie wel verbinding en kan ik ook nieuwe netwerken toevoegen.

akaper
13-May-2011, 05:05
Ik heb hier zover ik weet geen probleem mee. Ik heb echter wel een ander probleem:

Gnome 3 is h e e l t r a a g. KDE 4.6 is juist heel responsief.

opensuse 11.4, ook met KDE 4.6.0
Processor (CPU): AMD Athlon(tm) XP 1800+
Snelheid: 1.500,01 MHz
Totaal aan geheugen (RAM): 1,5 GiB
Beschikbaar wisselgeheugen: 2,3 GiB
nVidia grafische kaart Model: GeForce FX 5200
2D-stuurprogramma: nvidia
3D-stuurprogramma: NVIDIA 173.14.28

Ik ben nog heel onhandig met Gnome 3 en weet nog niet goed hoe een terminal te openen. Komt ook doordat ik tien-twintig seconden moet wachten tot er iets gebeurt als ik ergens op klik of iets type.

Knurpht
13-May-2011, 05:55
Ik heb hier zover ik weet geen probleem mee. Ik heb echter wel een ander probleem:

Gnome 3 is h e e l t r a a g. KDE 4.6 is juist heel responsief.

opensuse 11.4, ook met KDE 4.6.0
Processor (CPU): AMD Athlon(tm) XP 1800+
Snelheid: 1.500,01 MHz
Totaal aan geheugen (RAM): 1,5 GiB
Beschikbaar wisselgeheugen: 2,3 GiB
nVidia grafische kaart Model: GeForce FX 5200
2D-stuurprogramma: nvidia
3D-stuurprogramma: NVIDIA 173.14.28

Ik ben nog heel onhandig met Gnome 3 en weet nog niet goed hoe een terminal te openen. Komt ook doordat ik tien-twintig seconden moet wachten tot er iets gebeurt als ik ergens op klik of iets type.

De snelheid van de PC zal niet bijdragen, maar GNOME 3 is hier juist ####snel. Om een terminal te openen, klik je Activiteiten - Toepassingen. Daar kun je uit de lijst konsole of gnome-terminal opstarten. Op mijn laptop draaien beide desktops als een tierelier.

GNOME 3 als desktop werkt echt anders. Ik denk dat mensen met een Android telefoon het iets makkelijker hebben.

akaper
14-May-2011, 01:47
Ja, dat vond ik ook al. Nog een reden voor Ubuntu om toch bij Gnome over te blijven, maar ja.

Als het oké is, post ik hier graag nog even verder over traagheid. Vandaag geef ik computerles aan oral history vrijwilligers, maar vanavond en morgen zou ik even tijd moeten hebben.
Ik vond op internet iemand wiens systeem bevroor na aanmelden. Hij had net als ik met zypper de upgrade gedaan. Daarna deed hij de on-click die wordt aangeboden bij openSUSE er nog een keer overheen. Daarna geen problemen meer.
Ga ik proberen.

Knurpht
14-May-2011, 07:57
Laat even weten hoe 't je vergaan is, ben benieuwd

akaper
15-May-2011, 11:21
Ik heb de one click install geprobeerd. Maar het ymp bestand wilde niet starten met Yast. Althans dat dacht ik. Pas na 5 minuten laadde het ineens en heb ik de installatie uitgevoerd.

Maar de Gnome 3 desktop is nog steeds heel traag en loopt ook vaak vast. Ik heb uiteindelijk konsole weten te laden. Maar ik moet na iedere klik of ingetypte zoekopdracht ongeveer twintig seconden wachten. Dus klik op activiteiten. Twintig seconden wachten. Klik op toepassingen. Weer wachten. Klik hulpmiddelen en wachten. Etc.

Daarna typte ik:
glxinfo Maar mijn input werd niet vertoond: na de prompt zag ik niets verschijnen. De output kwam niet, maar flitste ineens voorbij toen ik konsole sloot. In ieder geval kan ik daaruit concluderen dat glxinfo "mogelijk geen foutmelding geeft" omdat het vergelijkbaar was met wat ik zie als dit commando wordt uitgevoerd in KDE, maar of het echt draait?>:(

Ik heb daarna (hoop ik want ik zag immers niet wat ik typte) ingegeven:
gnome-shell --replace > /tmp/gnome-shell.log 2>&l& Dat was een tip op het opensuse forum, om te kunnen achterhalen wat er mis is. Toen liep de zaak vast. Daarna geforceerd afgemeld met ctr-alt-backspace, ingelogd met KDE, maar het log-bestand is niet aangemaakt (door een type-fout mag ik aannemen).

Blind typen krijgt ineens een heel andere dimensie.;)
Kan iemand mij helpen? Geen idee hoe dit te troubleshooten

Knurpht
15-May-2011, 11:27
Wat je eerst eens zou kunnen doen, is alle GNOME gerelateerde "troep" in je /home opruimen of renamen.
Denk hierbij aan ~/.gnome* , ~/.gconf* en ~/.config/gnome*

Of, maak een nieuwe gebruiker aan en kijk hoe het daar loopt.

Om te zien of je 3D versnelling aanstaat:



glosscomputer@Knurpht:~> glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
GL_EXT_Cg_shader, GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
glosscomputer@Knurpht:~>


Overigens kun je GNOME 3 als desktop opnieuw laden door Alt-F2 te doen, daar "r" typen en op Enter slaan.

En dan nog wat: een stiekeme kernel update kan de boel ook verzieken, denk dan om je NVIDIA / ATI drivers

akaper
16-May-2011, 05:40
Oké, ik heb het volgende gedaan, maar dat hielp niet:
1 alle mappen gewist, die je hierboven noemt en tevens: ~/.gtk20.
2 nieuwe gebruiker aangemaakt via Yast onder KDE: geen verschil
3 glxinfo | grep direct getracht in te geven onder Gnome3: geen output
Dit is echter de output onder KDE 4.6:

glxinfo | grep direct
direct rendering: YesVolgens mij betekent dit dat de 3D acceleratie aanstaat. De desktop effects van KDE doen het ook gewoon (de kubus, wiebelende vensters, alt-tab animaties, etc.)

Het is mijn indruk dat Gnome nu niet meer alleen langzaam is, maar vastloopt als ik een programma laadt, zoals konsole of firefox. Er komt nu ook geen output meer in konsole.

Dit is het bovenste stuk van de output van glxinfo, onder KDE.
glxinfo
name of display: :0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4
server glx extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig,
GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control,
GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx version string: 1.4
client glx extensions:
GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info,
GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_SGI_video_sync,
GLX_NV_swap_group, GLX_NV_video_out, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer,
GLX_SGI_swap_control, GLX_NV_float_buffer, GLX_ARB_fbconfig_float,
GLX_EXT_fbconfig_packed_float, GLX_EXT_texture_from_pixmap,
GLX_EXT_framebuffer_sRGB, GLX_NV_present_video
GLX extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig,
GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control,
GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer,
GLX_ARB_get_proc_address
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce FX 5200/AGP/SSE/3DNOW!
OpenGL version string: 2.1.2 NVIDIA 173.14.28Waarmee is aangetoond dat nvidia is geïnstalleerd en werkt. Onder KDE dan. Indien gewenst kan ik de hele output plakken.

Waarom is Gnome 3 dan toch zo traag? Is het mogelijk dat de 3D acceleratie crasht tijdens het laden van Gnome 3, terwijl er onder KDE niets aan de hand is? Zo ja, hoe kom ik achter de oorzaak?

Knurpht
16-May-2011, 06:39
Als de NVIDIA driver werkt onder KDE, werkt-ie ook onder GNOME. De desktops laden de driver niet, dat doet Xorg. Je zou eens kunnen proberen GNOME op te starten en dan GNOME terminal, en daar kijken wat er aan het eind van de file ~/.xsession-errors staat. Ik denk ondertussen verder over wat dit kan zijn

akaper
16-May-2011, 13:53
Ik heb net geprobeerd om de fallback mode aan te zetten. Maar ook dat lukt niet in gnome: ik kan system settings starten, via toepassingen maar kom net niet diep genoeg in de menustructuur om het vinkje te kunnen zetten bij force fallback. Dan loopt hij vast. Frustrerend is het wel.

akaper
17-May-2011, 05:26
Nu is het wel gelukt om "force fallback mode" aan te zetten en ik heb zowaar een responsief Gnome3-systeem. Maar wel slechts in fallback mode.

In ieder geval is dit de inhoud van xsession-error.

/etc/X11/xim: Checking whether an input method should be started.
sourcing /etc/sysconfig/language to get the value of INPUT_METHOD
INPUT_METHOD is not set or empty (no user selected input method).
Trying to start a default input method for the locale nl_NL.UTF-8 ...
There is no default input method for the current locale.
Dummy input method "none" (do not use any fancy input method by default)
gnome-session[7797]: WARNING: Could not parse desktop file /home/pietje/.config/autostart/xfconf-migration-4.6.desktop: Key file does not have key 'Name'
gnome-session[7797]: WARNING: could not read /home/pietje/.config/autostart/xfconf-migration-4.6.desktop
gnome-session[7797]: WARNING: Could not parse desktop file /etc/xdg/autostart/ksmolt-autostart.desktop: Invalid key name: X-KDE-autostart-condition[$e]
gnome-session[7797]: WARNING: could not read /etc/xdg/autostart/ksmolt-autostart.desktop
GNOME_KEYRING_CONTROL=/tmp/keyring-d7XGGc
GNOME_KEYRING_PID=7907
GNOME_KEYRING_CONTROL=/tmp/keyring-d7XGGc
SSH_AUTH_SOCK=/tmp/keyring-d7XGGc/ssh
GNOME_KEYRING_CONTROL=/tmp/keyring-d7XGGc
SSH_AUTH_SOCK=/tmp/keyring-d7XGGc/ssh
GPG_AGENT_INFO=/tmp/keyring-d7XGGc/gpg:0:1
GNOME_KEYRING_CONTROL=/tmp/keyring-d7XGGc
SSH_AUTH_SOCK=/tmp/keyring-d7XGGc/ssh
GPG_AGENT_INFO=/tmp/keyring-d7XGGc/gpg:0:1

** (gnome-settings-daemon:7906): WARNING **: Ignoring unknown module 'org.gnome.settings-daemon.plugins.gconf'
=== auto configure Configuration ===
Clone: false
Output: Onbekend attached to default
status: on
width: 1280
height: 1024
rate: 50
primary: false
position: 0 0
=== Applying Configuration Configuration ===
Clone: false
Output: Onbekend attached to default
status: on
width: 1280
height: 1024
rate: 50
primary: true
position: 0 0

(gnome-settings-daemon:7906): PackageKit-WARNING **: failed to set proxy: failed to obtain auth

(gnome-settings-daemon:7906): updates-plugin-WARNING **: failed to set proxies: failed to obtain auth

(gcm-apply:7941): Gcm-WARNING **: no EDID data for device

(gcm-apply:7941): Gcm-WARNING **: failed to set gamma: no data in the CLUT array

(gcm-apply:7943): Gcm-WARNING **: no EDID data for device

(gcm-apply:7943): Gcm-WARNING **: failed to set gamma: no data in the CLUT array

(gcm-apply:7949): Gcm-WARNING **: no EDID data for device

(gcm-apply:7949): Gcm-WARNING **: failed to set gamma: no data in the CLUT array
gnome-session[7797]: WARNING: Failed to start app: Unable to start application: Failed to execute child process "gnome-volume-control-applet" (Bestand of map bestaat niet)
Initializing tracker-store...
Tracker-Message: Checking XDG_DATA_HOME is writable and exists
Tracker-Message: XDG_DATA_HOME is '(null)'
Tracker-Message: Path is OK
Tracker-Message: XDG_DATA_HOME set to '/home/pietje/.local/share'
Tracker-Message: Path is OK
Tracker-Message: Setting up monitor for changes to config file:'/home/pietje/.config/tracker/tracker-store.cfg'
Initializing tracker-miner-fs...
Tracker-Message: Checking XDG_DATA_HOME is writable and exists
Tracker-Message: XDG_DATA_HOME is '(null)'
Tracker-Message: Loading defaults into GKeyFile...
Tracker-Message: Setting up monitor for changes to config file:'/home/pietje/.config/tracker/tracker-db.cfg'
Tracker-Message: Loading defaults into GKeyFile...
Tracker-Message: Log verbosity is set to 0, disabling D-Bus client lookup
Tracker-Message: Path is OK
Tracker-Message: XDG_DATA_HOME set to '/home/andre/.local/share'
Tracker-Message: Path is OK
Tracker-Message: Setting process priority
Starting log:
File:'/home/pietje/.local/share/tracker/tracker-store.log'
e/.config/tracker/tracker-miner-fs.cfg'

Unhandled Exception: System.TypeInitializationException: An exception was thrown by the type initializer for Mono.Unix.Native.Stdlib ---> System.TypeInitializationException: An exception was thrown by the type initializer for System.MonoEnumInfo ---> System.ExecutionEngineException: SIGILL
at System.Collections.Hashtable..ctor (Int32 capacity, Single loadFactor, IHashCodeProvider hcp, IComparer comparer) [0x00000] in <filename unknown>:0
at System.Collections.Hashtable..ctor (Int32 capacity, Single loadFactor) [0x00000] in <filename unknown>:0
at System.Collections.Hashtable..ctor () [0x00000] in <filename unknown>:0
at System.MonoEnumInfo..cctor () [0x00000] in <filename unknown>:0
--- End of inner exception stack trace ---
at System.Enum.GetValues (System.Type enumType) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.Native.Stdlib..cctor () [0x00000] in <filename unknown>:0
--- End of inner exception stack trace ---
at Mono.Unix.UnixMarshal.AllocHeap (Int64 size) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.UnixMarshal.StringToHeap (System.String s, Int32 index, Int32 count, System.Text.Encoding encoding) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.UnixMarshal.StringToHeap (System.String s, System.Text.Encoding encoding) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.UnixMarshal.StringToHeap (System.String s) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.Catalog.MarshalStrings (System.String s1, System.IntPtr& p1, System.String s2, System.IntPtr& p2, System.String s3, System.IntPtr& p3) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.Catalog.Init (System.String package, System.String localedir) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Do.Do.Main (System.String[] args) [0x00000] in <filename unknown>:0

Unhandled Exception: System.TypeInitializationException: An exception was thrown by the type initializer for Mono.Unix.Native.Stdlib ---> System.TypeInitializationException: An exception was thrown by the type initializer for System.MonoEnumInfo ---> System.ExecutionEngineException: SIGILL
at System.Collections.Hashtable..ctor (Int32 capacity, Single loadFactor, IHashCodeProvider hcp, IComparer comparer) [0x00000] in <filename unknown>:0
at System.Collections.Hashtable..ctor (Int32 capacity, Single loadFactor) [0x00000] in <filename unknown>:0
at System.Collections.Hashtable..ctor () [0x00000] in <filename unknown>:0
at System.MonoEnumInfo..cctor () [0x00000] in <filename unknown>:0
--- End of inner exception stack trace ---
at System.Enum.GetValues (System.Type enumType) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.Native.Stdlib..cctor () [0x00000] in <filename unknown>:0
--- End of inner exception stack trace ---
at Mono.Unix.UnixMarshal.AllocHeap (Int64 size) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.UnixMarshal.StringToHeap (System.String s, Int32 index, Int32 count, System.Text.Encoding encoding) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.UnixMarshal.StringToHeap (System.String s, System.Text.Encoding encoding) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.UnixMarshal.StringToHeap (System.String s) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.Catalog.MarshalStrings (System.String s1, System.IntPtr& p1, System.String s2, System.IntPtr& p2, System.String s3, System.IntPtr& p3) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Mono.Unix.Catalog.Init (System.String package, System.String localedir) [0x00000] in <filename unknown>:0
at Do.Do.Main (System.String[] args) [0x00000] in <filename unknown>:0

(gcm-apply:7972): Gcm-WARNING **: no EDID data for device

(gcm-apply:7972): Gcm-WARNING **: failed to set gamma: no data in the CLUT array

MCS->Xfconf settings migration complete

Failed to play sound: File or data not found
** Message: applet now removed from the notification area

** (nm-applet:7966): WARNING **: get_all_cb: couldn't retrieve system settings properties: (25) Launch helper exited with unknown return code 1.

** (nm-applet:7966): WARNING **: fetch_connections_done: error fetching connections: (25) Launch helper exited with unknown return code 1.

** (nm-applet:7966): WARNING **: Failed to register as an agent: (25) Launch helper exited with unknown return code 1
Tracker-Message: Loading defaults into GKeyFile...
(tracker-miner-fs:7976): Tracker-DEBUG: Removing path:'/home/pietje/Documenten/Afbeeldingen', it is in path:'/home/pietje/Documenten'
(tracker-miner-fs:7976): Tracker-DEBUG: Removing path:'/home/pietje/Documenten/Afbeeldingen', it is in path:'/home/pietje/Documenten'

(gnome-panel:7953): GLib-GObject-WARNING **: gsignal.c:2275: signal `size_re** Message: applet now embedded in the notification area
** Message: applet now removed from the notification area

(gnome-settings-daemon:7906): updates-plugin-WARNING **: failed to open directory: Fout bij openen van map ‘/run/udev/firmware-missing’: Bestand of map bestaat niet
** (pcmanfm:8048): DEBUG: unable to load icon . GThemedIcon application-octet-stream gnome-mime-application-octet-stream application-x-generic

Knurpht
17-May-2011, 12:28
Andre, ik zit gewoon nog niet genoeg in de achtergrond van GNOME om je hier even uit te kunnen helpen. Wat je nog wel zou kunnen doen, is de GNOME3 LiveCD downloaden van de link hieronder, en dan eens zien of 't zo wel wil draaien.

Index of /repositories/GNOME:/Medias/images/iso (http://download.opensuse.org/repositories/GNOME:/Medias/images/iso/)

Stikckje van maken, van booten en kijken of 't werkt.

Knurpht
19-May-2011, 08:24
Eens kijken of we evenveel pakketten hebben:



glosscomputer@Knurpht:~> rpm -qa | grep gnome | wc -l
149


Wat geeft dit bij jou voor resultaat? Voor de goede orde: het doet een query op alle pakketnamen | haalt daaruit waar gnome in voorkomt | telt het aantal regels. Als daar al verschil in zit....


En nog wat: ik zie eerst /home/andre, een eindje verderop zie ik /home/pietje.....
Heb je bij het "wegsmijten" ook de "tracker" directory in ~/.config meegenomen?

Vandaag GNOME 3 op een oude laptop gezien, draaide als een tierelier

akaper
19-May-2011, 13:22
rpm -qa | grep gnome | wc -l
168Wat zegt dit nu?
Ach, eigenlijk mag iedereen wel weten dat ik eigenlijk pietje heet....

groetjes, André, ehhh Pietje

mbenjamins
20-May-2011, 00:44
Ben er eindelijke eens aan toegekomen om gnome 3 te installeren.
Nu is het probleem dat ik na het inloggen alleen maar een achtergrond zie.
Ik heb het op de volgende manier gedaan openSUSE:GNOME 3.0 - openSUSE (http://en.opensuse.org/openSUSE:GNOME_3.0#How_to_update_openSUSE_11.4_to_GNOME_3.0) en dan de Text upgrade.
Ik heb het uitgevoerd op een schone openSUSE 11.4 installatie.

Knurpht
20-May-2011, 01:59
@mbenjamins: had je al GNOME geïnstalleerd/gebruikt? Het zou kunnen zijn, dat je de instellingsmappen voor GNOME eerst moet verwijderen. Om te testen kun je eerst een nieuwe gebruiker aanmaken, inloggen op GNOME 3 als deze gebruiker. Als dat werkt, weet je zeker dat het probleem daar ligt.
Wat een eerste keer naar het schijnt ook nog wel eens wil helpen, maar dan moet er wel enige functionaliteit zijn, is Alt-F2, er komt een schermpje, daar een "r" invullen, Enter en dan herlaadt GNOME-shell. Of Alt-F2, "xterm", Enter, er opent een terminal, doe daar "gnome-shell --replace".

@akaper: het zou best eens kunnen dat je een soort mix van GNOME 2.32 en GNOME 3 hebt. Weet zo niet wat je daar nou aan moet doen. Ik heb gisteren iemand geholpen om naar GNOME 3 op te waarderen, en dat ging moeiteloos eigenlijk. Nou had die niets dan GNOME...

@beiden: ik herinnerde me opeens, dat het installeren van "gnome-extensions" bij mij ook een niet startende desktop tot gevolg had. Ik heb toen alle gnome-extensions-* gedeïnstalleerd, waarna e.e.a. weer werkte, vervolgens de gnome-extensions-pakketten "los" geïnstalleerd. Nu heb ik alleen onderstaande nog:



gnome-shell-extensions-lang-3.0.1-2.1.noarch
glosscomputer@Knurpht:~> rpm -qa | grep gnome | grep extension
gnome-shell-extension-windows-navigator-3.0.1-2.1.noarch
gnome-shell-extension-auto-move-windows-3.0.1-2.1.noarch
gnome-shell-extension-dock-3.0.1-2.1.noarch
gnome-shell-extensions-3.0.1-2.1.noarch
gnome-shell-extension-drive-menu-3.0.1-1.1.noarch
gnome-shell-extension-alt-status-menu-3.0.1-2.1.noarch
gnome-shell-extensions-lang-3.0.1-2.1.noarch
gnome-shell-extension-user-theme-3.0.1-2.1.noarch


Ik hoop dat dit jullie helpt.

mbenjamins
20-May-2011, 10:54
Ik heb het geprobeerd wat hier boven staat maar het werkt nog niet.
Ik heb gnome alleen gebruikt om te updaten meer niet.

akaper
21-May-2011, 01:26
Helaas heb ik ook geen blijde berichtgeving. Ik had geen gnome-extensions geinstalleerd. Toen ik ze had geinstalleerd, kwam Gnome tijdens het starten met de melding dat gnome helaas was gecrasht en dat ik moest afsluiten. Toen heb ik de extensions verwijderd en had ik weer een functionerende Gnome desktop in fallback mode. In de standard mode laadt de desktop ook, maar is dan als immer heel traag.
Ik trek mij even terug: ga proberen gnome geheel te verwijderen en opnieuw te installeren. Meldt me dan weer hier.

Succes mbenjamins!