PDA

View Full Version : geen toegang tot andere partities.



fya
07-Mar-2011, 14:47
Ik test momenteel voor de eerste keer opensuse, tenminste, voor de eerste keer met echt de bedoeling om het vast te gaan gebruiken.

Ik loop meteen tegen enkele problemen aan, waarvan het belangrijkste probleem:
ik geraak niet via de verkenner (Dolphin) op een andere partitie.
Wanneer ik dat probeer staat er vanonder:


Er deed zich een fout voor tijdens de toegang tot 'Schijf 2'. Het systeem melde:
org.freedesktop.Hal.Device.PermissionDeniedByPolycy: org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed
auth_admin_keep_always <-- (action, result)

Ik heb al naar verschillende oplossingen gezocht. Maar ik ben niet bekend genoeg met KDE om het zomaar te kunnen oplossen. Iemand enig idee wat ik moet doen om toch op andere partities en schijven te geraken?

Een ander probleem is dat de GUI erg traag is, het verplaatsen van vensters en het scrollen gaat niet vloeiend. Iemand enig idee wat ik hieraan kan doen?

En tenslotte gedraagt de verkenner (Dolphin) zich erg vervelend, ik moet enkel op een map klikken om ze te openen terwijl ik ze dan eigenlijk alleen maar wil selecteren. Hoe kan ik ervoor zorgen dat een map pas opent als ik erop dubbelklik?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Knurpht
08-Mar-2011, 13:38
Ha fya, welkom

Hoe draai je openSUSE, vanaf schijf (na installatie) of vanaf een LiveCD?
Heb je voor installatie de "Media Check" uitgevoerd? Als de download, of de gebrande CD/DVD niet 100% OK is, kunnen de gekste problemen onstaan.

Over de traagheid van de GUI? Wat voor computer is het? Processor, hoeveelheid geheugen, schijfruimte etc?
Kun je eens een terminal venster openen en de output van onderstaande commando's kopiŰren en hier posten?


mount




fdisk -l


Het trage van de GUI kan komen door het ontbreken van 3D ondersteuning. Die krijg je alleen als je een driver van de fabrikant installeert. Wat voor videokaart zit er in je PC/laptop?

Enkel klikken is standaard in KDE, selecteren doe je door op het plusje links boven een item te klikken. Zo kun je meerdere mappen + bestanden selecteren. Je kunt overigens in Systemsettings in het zoekscherm eens "dubbel" intikken, je ziet dan o.a. "dubbelklikken" in een lijstje, als je dat selecteert blijft alleen "invoerapparaten" over (ik heb al 11.4, dus dat kan bij jou iets anders zijn doordat ook mijn KDE veel nieuwer is). Daar kun je instellen dat je wilt dubbelklikken.

Groet,

Gertjan

PS. Overmorgen komt 11.4 officieel uit. Zou ik zeker voor gaan.

fya
09-Mar-2011, 03:02
Ik draai opensuse vanaf de schijf. Ik heb de 64 bit versie gedownload en deze had geen Livemodus.
Ik heb geen mediacheck uitgevoerd vˇˇr de installatie maar heb deze nu gedaan om toch te checken en er werden geen fouten gevonden.

Ik heb de pc zelf gebouwd, corei7 920, 9 GB RAM, 4 harddisks met op eentje een 90 GB partitie voor opensuse.

de output van de terminal:


fya@linux-whnd:~> mount
/dev/sdd4 on / type ext4 (rw,acl,user_xattr)
proc on /proc type proc (rw)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,mode=1777)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=0620,gid=5)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
fya@linux-whnd:~> fdisk -l
Absolute path to 'fdisk' is '/sbin/fdisk', so running it may require superuser privileges (eg. root).
fya@linux-whnd:~> su
Wachtwoord:
linux-whnd:/home/fya # fdisk -l

Schijf /dev/sdb: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 koppen, 63 sectoren/spoor, 121601 cilinders
Eenheid = cilinders van 16065 * 512 = 8225280 bytes

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Schijf-ID: 0x0c2bf92d

Apparaat Opstart Begin Einde Blokken ID Systeem
/dev/sdb1 * 1 65960 529823668+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sdb2 65961 96010 241376625 7 HPFS/NTFS
/dev/sdb3 96011 121601 205559707+ f W95 Uitgeb. (LBA)
/dev/sdb5 96011 121601 205559676 7 HPFS/NTFS

Schijf /dev/sdc: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 koppen, 63 sectoren/spoor, 121601 cilinders
Eenheid = cilinders van 16065 * 512 = 8225280 bytes

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Schijf-ID: 0x1ef4661e

Apparaat Opstart Begin Einde Blokken ID Systeem
/dev/sdc1 1 113828 914316288 7 HPFS/NTFS
/dev/sdc2 113828 118974 41338880 7 HPFS/NTFS
/dev/sdc3 118974 120686 13747200 7 HPFS/NTFS
/dev/sdc4 120686 121602 7357440 f W95 Uitgeb. (LBA)
/dev/sdc5 120686 121602 7356416 7 HPFS/NTFS

Schijf /dev/sdd: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 koppen, 63 sectoren/spoor, 60801 cilinders
Eenheid = cilinders van 16065 * 512 = 8225280 bytes

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Schijf-ID: 0xb642ca8c

Apparaat Opstart Begin Einde Blokken ID Systeem
/dev/sdd1 1 6374 51198131 83 Linux
/dev/sdd2 6375 30381 192836227+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sdd3 30382 48984 149428597+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sdd4 48985 60802 94921728 83 Linux

Schijf /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 koppen, 63 sectoren/spoor, 38913 cilinders
Eenheid = cilinders van 16065 * 512 = 8225280 bytes

Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Schijf-ID: 0xd696b520

Apparaat Opstart Begin Einde Blokken ID Systeem
/dev/sda1 * 1 15804 126943232 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 15804 21355 44583936 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 21355 29385 64505856 7 HPFS/NTFS
/dev/sda4 29385 38914 76536832 83 Linux

Ik heb een ATI Radeon HD 4850. Ik heb verschillende keren op verschillende manieren reeds geprobeerd de goede drivers te installeren, telkens met het resultaat dat ik de volgende keer dat ik de pc opnieuw opstartte de gui niet meer te zien kreeg maar het scherm zwart bleef. Bij de laatste keer heb ik veiligheidshalve geleerd een backup te nemen van X11 en deze teruggezet en hierdoor was ik weer in staat opnieuw op te starten na installatie. Ik heb uiteindelijk de ati-drivers ge´nstalleerd met dit commando:


zypper in fglrx64_7_5_0_SUSE113

Die dubbelklik instelling is goed gelukt! Dankje!

Betreft de 11.4, men raad mij altijd aan een maand of 2 te wachten alvorens een nieuwe versie in gebruik te nemen.

Knurpht
09-Mar-2011, 12:55
Wat ik zie aan de output is dat je 4 schijven hebt:
/dev/sda
/dev/sdb
/dev/sdc
/dev/sdd
Maar de output van het "mount" commando geeft aan, dat alleen /dev/sda4 gemount wordt. Dat betekent ook, dat je /home op dezelfde partitie hebt staan, en deze dus bij elke upgrade zult moeten backuppen en terugzetten, een hoop gedoe. Waarschijnlijk heb je een al bestaande, primaire partitie gebruikt om openSUSE op te zetten, en je mag op een schijf niet meer dan 4 primaire hebben, dus kan de installer geen aparte partitie aanmaken voor /home. Je had tijdens de installatie een logische partitie aan moeten maken, en daarbinnen ÚÚn partitie voor /, ÚÚn voor /home en ÚÚn voor swap. Dit is niet meer achteraf te veranderen, tenzij door nieuwe installatie, en dan /dev/sda4 verwijderen, een nieuwe, logische partitie aanmaken, en daarbinnen de genoemde 3. Dan kun je ook bij een volgende installatie de mount-points importeren en zo /home bewaren.

Kun je ook nog de output van


cat /etc/fstab
posten? Dan kunnen we zien, of het systeem Řberhaupt aankoppelpunten voor je andere schijven heeft aangemaakt. Het lijkt erop van niet. Dit is wel iets wat je achteraf kunt doen, via Yast - Systeem - Partitionering. Je zult daar per partitie aan moeten geven waar die aangekoppeld moet worden. Omdat ik net 11.3 ge´nstalleerd heb op een systeem met 5 schijven, en daar keurig alle aankoppelpunten voor BSD, WinXP en Win7 partities werden aangemaakt, krijg ik het idee dat je zelf de partitionering hebt gemaakt. Klopt dat?

Voro de ATI driver instructies verwijs ik je vooralsnog naar de Engelstalige forums. Daar staat een prachtige HOWTO voor de installatie van ATI drivers. Om eerlijk te zijn, kies ik al sinds jaar en dag voor NVIDIA, omdat ze in mijn ogen betere linux ondersteuning bieden, en niet opeens hele reeksen kaarten tot 'legacy products' verklaren, en ons driverloos achterlaten. Jouw kaart zou echter door de fglrx driver ondersteund moeten worden. Heb je ook al eens geprobeerd om /etc/X11/xorg.conf te hernoemen, of weg te kopiŰren? In principe zou je die niet meer nodig moeten hebben (autodetectie en -configuratie via udev), en zou deze zelfs in de weg kunnen zitten :)

fya
10-Mar-2011, 03:49
Klopt ik heb vier schijven en had de meeste ruimte over op de vierde schijf om opensuse op te zetten. Ik heb /home
inderdaad op dezelfde partitie staan omdat ik geen extra partitie hiervoor kon of wilde aanmaken. Bestanden blijven
bij mij steeds tijdelijk op home staan waarna ze naar een andere partitie verhuizen. Ik heb dus bewust geen home
en swap aangemaakt tijdens de installatie. Swap lijkt mij onzinnig aangezien ik 9 GB geheugen heb.

output van dit commando:

fya@linux-whnd:~> cat /etc/fstab
/dev/disk/by-id/ata-STM3500418AS_9VM93WYZ-part4 / ext4 acl,user_xattr 1 1
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs noauto 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0


Ik had reeds een systeem met windows vista, windows 7 en Ubuntu, hier wilde ik opensuse aan toe voegen zonder
het risico te lopen dat er veel zou kunnen misgaan, dus ja ik heb de partitionering zelf gedaan.

Ik ga zo meteen nog eens verder proberen die ati-driver aan de praat te krijgen.

Alvast bedankt voor je hulp!

fya
10-Mar-2011, 04:40
Aankoppelen van extra partities is inderdaad gelukt via yast en partitionering.

Als ik dat xorg.conf file verplaats naar een andere directory krijg ik bij het herstarten de output van mijn 2 schermen omgekeerd, tenminste dat denk ik want op mijn kleine scherm krijg ik dan te lezen: "out of range". Dit file even teruggezet en fglrx nog eens proberen installeren, maar helaas, yast wil er niets van installeren. Ik wilde even home backuppen om opensuse te gaan herinstalleren en met een schone lei opnieuw te proberen, maar ik krijg geen schrijftoegang op de aangekoppelde partities, ook niet nadat ik dit vanuit de terminal via chmod heb proberen wijzigen. Enig idee hoe ik toch schrijftoegang krijg?

fya
10-Mar-2011, 12:06
Zopas opensuse nogmaals ge´nstalleerd.

Die fglrx-driver ge´nstalleerd volgens de 1-click install die hier (http://en.opensuse.org/SDB:ATI_drivers#1-click_install) beschreven en gereboot. Alweer geen GUI die wou verschijnen. Het scherm bleef zwart... Ook na het terugzetten van de backup van X11.

Ik heb opensuse nogmaals opnieuw ge´nstalleerd daarna. Ik heb nog geen videodriver ge´nstalleerd en nu werkt de GUI wel snel. Maar zonder videodriver kan ik de gewenste resolutie niet instellen en mijn 2de scherm niet gebruiken. Enig idee welke videodriver ik wel zou moeten installeren en hoe?

Knurpht
11-Mar-2011, 12:30
Zopas opensuse nogmaals ge´nstalleerd.

Die fglrx-driver ge´nstalleerd volgens de 1-click install die hier (http://en.opensuse.org/SDB:ATI_drivers#1-click_install) beschreven en gereboot. Alweer geen GUI die wou verschijnen. Het scherm bleef zwart... Ook na het terugzetten van de backup van X11.

Ik heb opensuse nogmaals opnieuw ge´nstalleerd daarna. Ik heb nog geen videodriver ge´nstalleerd en nu werkt de GUI wel snel. Maar zonder videodriver kan ik de gewenste resolutie niet instellen en mijn 2de scherm niet gebruiken. Enig idee welke videodriver ik wel zou moeten installeren en hoe?

Al geprobeerd om op te starten met "nomodeset" op de opties regel?