PDA

View Full Version : KDE paneel zwart



mbenjamins
13-Oct-2010, 11:18
Hallo,

De KDE paneel die wordt bij mij wel eens zwart na het inloggen is niet altijd zo.
Nu is mijn vraag is hier ook wat aan te doen, en hoe krijg ik die weer normaal.
Ik gebruik openSUSE 11.3 met de KDE versie die daar in zit.

Knurpht
13-Oct-2010, 12:34
Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Wat voor videokaart/chip heb je?

mbenjamins
13-Oct-2010, 13:32
Ik heb een ati mobile x1350 in mijn laptop zitten als videokaart.

Knurpht
13-Oct-2010, 13:56
Weet je ook welke driver je gebruikt? Je kunt dat zien door in Konqueror als adres in te tikken:


sysinfo:/

Ik kijk ondertussen even welke driver je het beste zou kunnen gebruiken.

mbenjamins
13-Oct-2010, 14:03
Het volgende staat er bij de video kaart.
Weergave-informatie
Leverancier: ATI Technologies Inc
Model: Mobility Radeon X1350
2D-stuurprogramma: radeon
3D-stuurprogramma: R300 classic (7.8.2)

Knurpht
13-Oct-2010, 14:14
Volgens de geleerden heb je de goede driver. Heb je ook 'nomodeset' toegevoegd aan de opstart opties? Of in Yast kernel-modesetting uit gezet?

Als volgt:

Start Yast - System - /etc/sysconfig editor
Zoeken naar 'KMS', je vindt dan de optie 'NO_KMS_IN_INITRD'.
Zet daar 'yes' in als het er nog niet staat. Accepteren.
Als het goed is wordt er dan een nieuwe 'initrd' aangemaakt.
Voor de zekerheid kun je dat ook zelf nog eens doen:


su -c mkinitrd


Als dat niets verandert, moeten we het ergens anders zoeken. Heb je overigens de desktop effecten aan?

mbenjamins
13-Oct-2010, 14:22
nomodeset heb ik niet toegevoegd en dat andere had ik ook niet.
Ik heb ze allemaal door gevoerd als dat moest, en nu maar hopen dat het is opgelost.

mbenjamins
13-Oct-2010, 14:30
Na reboot geen grafische opstart/afsluit scherm meer.

Knurpht
13-Oct-2010, 14:40
Allebei was niet de bedoeling, vandaar ook "Of in Yast....".

Waar had je die 'nomodeset' neergezet? (Maak je niet ongerust, dit is ook weer terug te zetten.)

Knurpht
13-Oct-2010, 14:45
Laten we dat terugzetten eerst maar doen:

Bij het opstartscherm op de Opties regel toevoegen:


init 3


Je komt dan bij een login: prompt. Log in met je gebr. naam en wachtwoord. Doe dan:


su -c yast

Je krijgt nu de 'ncurses' versie van Yast.
Ga naar Systeem - etc/sysconfig editor
Zoek op KMS, en zet de optie nu op "no".

Verwijder 'nomodeset' waar je het had neergezet. Reboot en je bent weer terug in je oude situatie.

Als je weer in KDE bent, kun je dan eens de output van


zypper lr -d

hier posten.

mbenjamins
13-Oct-2010, 14:49
Het volgende heb ik niet uit gevoerd 'Of in Yast kernel-modesetting uit gezet'.
'nomodeset' heb ik in /boot/grub/menu.lst neer gezet.

mbenjamins
13-Oct-2010, 14:57
Ik was nog ingelogd in KDE maar heb toen ctrl + alt +f1 gedaan ingelogd als root init 3 plus de rest.
Ik hoop dat dat ook gewoon kan.
Hieronder de output van zypper lr -d


# | Alias | Naam | Ingeschakeld | Vernieuwen | Prioriteit | Type | URI | Service
--+---------------------------------------+---------------------------------------+--------------+------------+------------+--------+---------------------------------------------------------------------+--------
1 | Bijwerken van openSUSE 11.3 11.3-1.82 | Bijwerken van openSUSE 11.3 11.3-1.82 | Ja | Ja | 99 | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/11.3/ |
2 | KDE:Extra | KDE:Extra | Ja | Ja | 99 | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/Extra/openSUSE_11.3/ |
3 | google-chrome | google-chrome | Ja | Ja | 99 | rpm-md | http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/i386 |
4 | openSUSE-11.3 11.3-1.82 | openSUSE-11.3 11.3-1.82 | Nee | Nee | 99 | yast2 | cd:///?devices=/dev/sr0 |
5 | repo-debug | openSUSE-11.3-Debug | Nee | Ja | 99 | NONE | http://download.opensuse.org/debug/distribution/11.3/repo/oss/ |
6 | repo-non-oss | openSUSE-11.3-Non-Oss | Ja | Ja | 99 | yast2 | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/non-oss/ |
7 | repo-oss | openSUSE-11.3-Oss | Ja | Ja | 99 | yast2 | http://download.opensuse.org/distribution/11.3/repo/oss/ |
8 | repo-source | openSUSE-11.3-Source | Nee | Ja | 99 | NONE | http://download.opensuse.org/source/distribution/11.3/repo/oss/ |

mbenjamins
13-Oct-2010, 15:02
Ben er ook achter gekomen dat ik nog geen grafische opstart en afsluit scherm heb.

Knurpht
13-Oct-2010, 15:06
Wat bedoel je dan met 'geen grafisch opstart scherm', je komt wel in KDE??

Bedoel je het splash screen dat voor de console hangt, dat je met Escape kunt onderbreken?



su -c 'cat /etc/grub/menu.lst
su -c 'cat /etc/sysconfig/bootsplash

Kun je die posten?

mbenjamins
13-Oct-2010, 15:14
De splash screen dat bedoel ik, kon niet op de naam komen.

su -c 'cat /etc/grub/menu.lst
su -c 'cat /etc/sysconfig/bootsplash
dat moet zijn

su -c 'cat /boot/grub/menu.lst'
su -c 'cat /etc/sysconfig/bootsplash'
su -c 'cat /boot/grub/menu.lst

# Modified by YaST2. Last modification on Fri Oct 8 23:45:26 CEST 2010
# THIS FILE WILL BE PARTIALLY OVERWRITTEN by perl-Bootloader
# Configure custom boot parameters for updated kernels in /etc/sysconfig/bootloader

default 0
timeout 8
gfxmenu (hd0,5)/boot/message
##YaST - activate

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title Desktop -- openSUSE 11.3 - 2.6.34.7-0.3
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.34.7-0.3-desktop root=/dev/disk/by-id/ata-Hitachi_HTS542516K9SA00_080125BB0300WCJV0V0A-part6
resume=/dev/disk/by-id/ata-Hitachi_HTS542516K9SA00_080125BB0300WCJV0V0A-part5 splash=silent quiet showopts vga=0x317
initrd /boot/initrd-2.6.34.7-0.3-desktop

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe -- openSUSE 11.3 - 2.6.34.7-0.3
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.34.7-0.3-desktop root=/dev/disk/by-id/ata-Hitachi_HTS542516K9SA00_080125BB0300WCJV0V0A-part6 showopts apm=off noresume nosmp maxcpus=0 edd=off powersaved=off nohz=off highres=off processor.max_cstate=1 nomodeset x11failsafe vga=0x317
initrd /boot/initrd-2.6.34.7-0.3-desktop

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows 1###
title windows
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

su -c 'cat /etc/sysconfig/bootsplash'

## Path: System/Boot
## Description: enables/disables bootup graphics
## Type: yesno
## Default: yes
#
# SPLASH can be set to "no" to turn off the splash-screen on console 1
# at boot time (after kernel load).
#
# SPLASH=no to disable the splash screen
#
# SPLASH=yes to show the splash screen
#
SPLASH="yes"

## Path: System/Boot
## Description: selects bootsplash graphics theme
## Type: string
## Default: ""
#
# Bootsplash theme. Should be based in /etc/bootsplash/themes/.
#
THEME="openSUSE"

Knurpht
14-Oct-2010, 02:38
Ik zie het al, alles staat goed. Waar had jij "nomodeset" neergezet? Ook weer weggehaald?

Je zult opnieuw een initrd moeten aanmaken:


su -c initrd

Daar komt output van, kun je die hier posten?

mbenjamins
14-Oct-2010, 05:00
Het commando 'su -c initrd' bestaat niet ik ga er van uit dat het 'su -c mkinitrd'
moet zijn.

Kernel image: /boot/vmlinuz-2.6.34.7-0.3-desktop
Initrd image: /boot/initrd-2.6.34.7-0.3-desktop
KMS drivers: intel-agp radeon
Root device: /dev/disk/by-id/ata-Hitachi_HTS542516K9SA00_080125BB0300WCJV0V0A-part6 (/dev/sda6) (mounted on / as ext4)
Kernel Modules: thermal_sys thermal ata_generic processor fan crc16 jbd2 ext4 intel-agp i2c-algo-bit drm drm_kms_helper ttm radeon
(module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R520_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RS600_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RS690_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R420_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R300_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R200_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R100_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV710_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV710_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV730_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV730_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV770_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV770_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RS780_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RS780_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV670_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV670_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV635_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV635_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV620_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV620_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV630_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV630_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV610_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV610_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R600_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R600_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R520_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RS600_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RS690_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R420_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R300_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R200_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R100_cp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/radeon/R700_rlc.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/radeon/R600_rlc.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV710_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV710_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV730_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV730_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV770_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV770_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RS780_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RS780_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV670_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV670_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV635_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV635_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV620_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV620_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV630_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV630_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV610_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/RV610_pfp.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R600_me.bin) (module radeon.ko firmware /lib/firmware/2.6.34.7-0.3-desktop/radeon/R600_pfp.bin) Features: kms block usb resume.userspace resume.kernel
Bootsplash: openSUSE (1024x768), openSUSE (1440x900)
46400 blokken

Knurpht
14-Oct-2010, 05:23
Bootsplash: openSUSE (1024x768), openSUSE (1440x900)
46400 blokken

Nu zou je dus je bootsplash weer moeten hebben, als je reboot. Sorry voor de tweede typefout in deze draad -)

Kun je ook zeggen of er verschil is tussen desktop effecten aan/uit? Dat dat panel zwart wordt is omdat transparantie op dat moment niet wordt ondersteund.

mbenjamins
14-Oct-2010, 05:30
Als ik desktop effecten uit zet en dan afmeld aanmeld dan is de paneel zwart.
Zet ik de desktop effecten dan weer aan is het direct goed.

Als het niet anders kan zet ik openSUSE er gewoon op nieuw op dan heb ik de bootsplash weer.

Knurpht
14-Oct-2010, 05:43
De bootsplash doet het nu nog niet ??

Het fenomeen zit 'm dus in de desktop effecten. Als je uitlogt met de desktop effecten uit, en weer inlogd, dan gaat KDE de sessie herstellen, dus met de desktop effecten uit.

Je kunt dat gedrag van KDE bepalen in Systemsettings - Sessiebeheer. Daar kun je ook instellen dat je je sessie kunt opslaan. In het Afmeld-Afsluit-Herstart schermpje in het menu is dan een extra optie, Sessie opslaan. Als je dat doet terwijl de desktop effecten aanstaan, en je geladen hebt wat je meteen wilt laden bij de start van KDE, slaat-ie dat op, de volgende keer dat je inlogt herstelt-ie de sessie, incl. het feit dat de desktop effecten aanstaan, dus met een transparant panel.

Je zou opnieuw kunnen installeren, maar evengoed zou het op te lossen moeten zijn.

mbenjamins
14-Oct-2010, 05:49
Maar hoe kan ik zonder opnieuw te installeren de bootsplash terug krijgen, want die doet het nog niet.

En dat is mij eerst wel duidelijk.

Knurpht
14-Oct-2010, 06:59
In je GRUB staat alles goed.
mkinitrd geeft aan dat bootsplash in de ramdisk wordt gezet.
In die 2 zit de fout dus niet, want er moet ergens een fout zitten.


Kun je eens booten met vga=normal ipv vga=0x317 ? Mocht je er geen zin in hebben, en liever opnieuw installeren, laat het weten, ik heb daar geen problemen mee, voor alle goede orde. Wil je het echt oplossen, dan probeer ik je met even veel plezier te helpen.


Het verhaal van het zwarte <-> transparante paneel is je duidelijk? Dat de transparantie in de desktop effecten is ingebouwd?

mbenjamins
14-Oct-2010, 08:00
Ik denk dat ik gewoon alles op nieuw er opzet, want zoveel heb ik er nog niet mee gedaan dus hoef niet zo veel te back-uppen.

Knurpht
14-Oct-2010, 11:31
Door tijdens de installatie de "mount points" te importeren, pakt-ie vanzelf je Windows en Linux partities weer "op". Als je aanvinkt dat-ie systeempartities moet formatteren, doet-ie dat met "/". Niet met /home, dus daar blijft alles staan. Of heb je /home niet op een aparte partitie?