Results 1 to 5 of 5

Thread: startx fails Fatal server error: no screens found

  1. #1

    Default startx fails Fatal server error: no screens found

    Hi,

    I'm new to openSuSE and linux in general and have been given the task of setting up a server running openSuSe 12.3 in a XenServer environment. I am unable to get the KDE GUI to run, when I use the startkde command I get the following error:

    $DISPLAY is not set or cannot connect to the X server.

    When I use the startx command I get the following in the logs:

    X.Org X Server 1.13.2
    Release Date: 2013-01-24
    [ 3182.228] X Protocol Version 11, Revision 0
    [ 3182.228] Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
    [ 3182.228] Current Operating System: Linux linux-yb5u.site 3.7.10-1.1-xen #1 SMP Thu Feb 28 15:06:29 UTC 2013 (82d3f21) x86_64
    [ 3182.228] Kernel command line: root=/dev/xvda2 console=ttyS0 xencons=ttyS maxcpus=1 resume=/dev/xvda1 splash=silent quiet showopts console=ttyS0 xencons=ttyS
    [ 3182.229] Build Date: 21 February 2013 10:01:18AM
    [ 3182.229]
    [ 3182.229] Current version of pixman: 0.28.2
    [ 3182.229] Before reporting problems, check xorg
    to make sure that you have the latest version.
    [ 3182.229] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [ 3182.230] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Nov 14 15:39:52 2013
    [ 3182.231] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
    [ 3182.231] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [ 3182.233] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
    [ 3182.233] (==) No screen section available. Using defaults.
    [ 3182.233] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    [ 3182.233] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
    [ 3182.233] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
    [ 3182.234] (==) Automatically adding devices
    [ 3182.234] (==) Automatically enabling devices
    [ 3182.234] (==) Automatically adding GPU devices
    [ 3182.234] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
    [ 3182.234] Entry deleted from font path.
    [ 3182.234] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc:unscaled,
    /usr/share/fonts/Type1/,
    /usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
    /usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
    /usr/share/fonts/ghostscript/,
    /usr/share/fonts/cyrillic:unscaled,
    /usr/share/fonts/truetype/,
    built-ins
    [ 3182.234] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules/updates,/usr/lib64/xorg/modules"
    [ 3182.234] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
    [ 3182.234] (II) Loader magic: 0x801c20
    [ 3182.234] (II) Module ABI versions:
    [ 3182.234] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [ 3182.234] X.Org Video Driver: 13.1
    [ 3182.234] X.Org XInput driver : 18.0
    [ 3182.234] X.Org Server Extension : 7.0
    [ 3182.235] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
    [ 3182.235] Initializing built-in extension Generic Event Extension
    [ 3182.235] Initializing built-in extension SHAPE
    [ 3182.235] Initializing built-in extension MIT-SHM
    [ 3182.235] Initializing built-in extension XInputExtension
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XTEST
    [ 3182.236] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
    [ 3182.236] Initializing built-in extension SYNC
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XKEYBOARD
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XC-MISC
    [ 3182.236] Initializing built-in extension SECURITY
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XINERAMA
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XFIXES
    [ 3182.236] Initializing built-in extension RENDER
    [ 3182.237] Initializing built-in extension RANDR
    [ 3182.237] Initializing built-in extension COMPOSITE
    [ 3182.237] Initializing built-in extension DAMAGE
    [ 3182.237] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
    [ 3182.237] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
    [ 3182.237] Initializing built-in extension RECORD
    [ 3182.237] Initializing built-in extension DPMS
    [ 3182.237] Initializing built-in extension X-Resource
    [ 3182.237] Initializing built-in extension XVideo
    [ 3182.237] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
    [ 3182.238] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
    [ 3182.238] Initializing built-in extension XFree86-DGA
    [ 3182.238] Initializing built-in extension XFree86-DRI
    [ 3182.238] Initializing built-in extension DRI2
    [ 3182.238] (II) "glx" will be loaded by default.
    [ 3182.238] (II) LoadModule: "dri2"
    [ 3182.238] (II) Module "dri2" already built-in
    [ 3182.238] (II) LoadModule: "glamoregl"
    [ 3182.240] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
    [ 3182.246] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.246] compiled for 1.13.2, module version = 0.5.0
    [ 3182.247] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [ 3182.247] (II) LoadModule: "glx"
    [ 3182.248] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [ 3182.249] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.249] compiled for 1.13.2, module version = 1.0.0
    [ 3182.249] ABI class: X.Org Server Extension, version 7.0
    [ 3182.249] (==) AIGLX enabled
    [ 3182.249] Loading extension GLX
    [ 3182.249] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
    [ 3182.249] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 1
    [ 3182.249] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 2
    [ 3182.249] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [ 3182.250] (II) LoadModule: "modesetting"
    [ 3182.251] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
    [ 3182.251] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.251] compiled for 1.13.1, module version = 0.6.0
    [ 3182.252] Module class: X.Org Video Driver
    [ 3182.252] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
    [ 3182.252] (II) LoadModule: "fbdev"
    [ 3182.253] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    [ 3182.253] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.253] compiled for 1.13.1, module version = 0.4.3
    [ 3182.254] Module class: X.Org Video Driver
    [ 3182.254] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
    [ 3182.254] (II) LoadModule: "vesa"
    [ 3182.255] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [ 3182.255] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.255] compiled for 1.13.1, module version = 2.3.2
    [ 3182.256] Module class: X.Org Video Driver
    [ 3182.256] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
    [ 3182.256] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
    [ 3182.256] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
    [ 3182.256] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
    [ 3182.256] (--) using VT number 2


    [ 3182.256] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
    [ 3182.257] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
    [ 3182.257] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
    [ 3182.257] (II) Loading sub module "fbdevhw"
    [ 3182.257] (II) LoadModule: "fbdevhw"
    [ 3182.258] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [ 3182.258] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.258] compiled for 1.13.2, module version = 0.0.2
    [ 3182.258] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
    [ 3182.258] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
    [ 3182.258] (WW) Falling back to old probe method for vesa
    [ 3182.258] (EE) No devices detected.
    [ 3182.259]
    Fatal server error:
    [ 3182.259] no screens found
    [ 3182.259] (EE)
    Please consult the The X.Org Foundation support
    at xorg
    for help.
    [ 3182.259] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [ 3182.260] (EE)








    Any help would be greatly appreciated.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Austin - Texas
    Posts
    10,500
    Blog Entries
    48

    Smile Re: startx fails Fatal server error: no screens found

    Quote Originally Posted by azumanga79 View Post
    Hi,

    I'm new to openSuSE and linux in general and have been given the task of setting up a server running openSuSe 12.3 in a XenServer environment. I am unable to get the KDE GUI to run, when I use the startkde command I get the following error:

    $DISPLAY is not set or cannot connect to the X server.

    When I use the startx command I get the following in the logs:

    X.Org X Server 1.13.2
    Release Date: 2013-01-24
    [ 3182.228] X Protocol Version 11, Revision 0
    [ 3182.228] Build Operating System: openSUSE SUSE LINUX
    [ 3182.228] Current Operating System: Linux linux-yb5u.site 3.7.10-1.1-xen #1 SMP Thu Feb 28 15:06:29 UTC 2013 (82d3f21) x86_64
    [ 3182.228] Kernel command line: root=/dev/xvda2 console=ttyS0 xencons=ttyS maxcpus=1 resume=/dev/xvda1 splash=silent quiet showopts console=ttyS0 xencons=ttyS
    [ 3182.229] Build Date: 21 February 2013 10:01:18AM
    [ 3182.229]
    [ 3182.229] Current version of pixman: 0.28.2
    [ 3182.229] Before reporting problems, check xorg
    to make sure that you have the latest version.
    [ 3182.229] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [ 3182.230] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Nov 14 15:39:52 2013
    [ 3182.231] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
    [ 3182.231] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [ 3182.233] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
    [ 3182.233] (==) No screen section available. Using defaults.
    [ 3182.233] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    [ 3182.233] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
    [ 3182.233] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
    [ 3182.234] (==) Automatically adding devices
    [ 3182.234] (==) Automatically enabling devices
    [ 3182.234] (==) Automatically adding GPU devices
    [ 3182.234] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/sgi" does not exist.
    [ 3182.234] Entry deleted from font path.
    [ 3182.234] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc:unscaled,
    /usr/share/fonts/Type1/,
    /usr/share/fonts/100dpi:unscaled,
    /usr/share/fonts/75dpi:unscaled,
    /usr/share/fonts/ghostscript/,
    /usr/share/fonts/cyrillic:unscaled,
    /usr/share/fonts/truetype/,
    built-ins
    [ 3182.234] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules/updates,/usr/lib64/xorg/modules"
    [ 3182.234] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
    [ 3182.234] (II) Loader magic: 0x801c20
    [ 3182.234] (II) Module ABI versions:
    [ 3182.234] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [ 3182.234] X.Org Video Driver: 13.1
    [ 3182.234] X.Org XInput driver : 18.0
    [ 3182.234] X.Org Server Extension : 7.0
    [ 3182.235] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
    [ 3182.235] Initializing built-in extension Generic Event Extension
    [ 3182.235] Initializing built-in extension SHAPE
    [ 3182.235] Initializing built-in extension MIT-SHM
    [ 3182.235] Initializing built-in extension XInputExtension
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XTEST
    [ 3182.236] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
    [ 3182.236] Initializing built-in extension SYNC
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XKEYBOARD
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XC-MISC
    [ 3182.236] Initializing built-in extension SECURITY
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XINERAMA
    [ 3182.236] Initializing built-in extension XFIXES
    [ 3182.236] Initializing built-in extension RENDER
    [ 3182.237] Initializing built-in extension RANDR
    [ 3182.237] Initializing built-in extension COMPOSITE
    [ 3182.237] Initializing built-in extension DAMAGE
    [ 3182.237] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
    [ 3182.237] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
    [ 3182.237] Initializing built-in extension RECORD
    [ 3182.237] Initializing built-in extension DPMS
    [ 3182.237] Initializing built-in extension X-Resource
    [ 3182.237] Initializing built-in extension XVideo
    [ 3182.237] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
    [ 3182.238] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
    [ 3182.238] Initializing built-in extension XFree86-DGA
    [ 3182.238] Initializing built-in extension XFree86-DRI
    [ 3182.238] Initializing built-in extension DRI2
    [ 3182.238] (II) "glx" will be loaded by default.
    [ 3182.238] (II) LoadModule: "dri2"
    [ 3182.238] (II) Module "dri2" already built-in
    [ 3182.238] (II) LoadModule: "glamoregl"
    [ 3182.240] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
    [ 3182.246] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.246] compiled for 1.13.2, module version = 0.5.0
    [ 3182.247] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    [ 3182.247] (II) LoadModule: "glx"
    [ 3182.248] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [ 3182.249] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.249] compiled for 1.13.2, module version = 1.0.0
    [ 3182.249] ABI class: X.Org Server Extension, version 7.0
    [ 3182.249] (==) AIGLX enabled
    [ 3182.249] Loading extension GLX
    [ 3182.249] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
    [ 3182.249] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 1
    [ 3182.249] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 2
    [ 3182.249] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [ 3182.250] (II) LoadModule: "modesetting"
    [ 3182.251] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
    [ 3182.251] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.251] compiled for 1.13.1, module version = 0.6.0
    [ 3182.252] Module class: X.Org Video Driver
    [ 3182.252] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
    [ 3182.252] (II) LoadModule: "fbdev"
    [ 3182.253] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    [ 3182.253] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.253] compiled for 1.13.1, module version = 0.4.3
    [ 3182.254] Module class: X.Org Video Driver
    [ 3182.254] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
    [ 3182.254] (II) LoadModule: "vesa"
    [ 3182.255] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [ 3182.255] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.255] compiled for 1.13.1, module version = 2.3.2
    [ 3182.256] Module class: X.Org Video Driver
    [ 3182.256] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
    [ 3182.256] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
    [ 3182.256] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
    [ 3182.256] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
    [ 3182.256] (--) using VT number 2


    [ 3182.256] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
    [ 3182.257] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
    [ 3182.257] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
    [ 3182.257] (II) Loading sub module "fbdevhw"
    [ 3182.257] (II) LoadModule: "fbdevhw"
    [ 3182.258] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [ 3182.258] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
    [ 3182.258] compiled for 1.13.2, module version = 0.0.2
    [ 3182.258] ABI class: X.Org Video Driver, version 13.1
    [ 3182.258] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
    [ 3182.258] (WW) Falling back to old probe method for vesa
    [ 3182.258] (EE) No devices detected.
    [ 3182.259]
    Fatal server error:
    [ 3182.259] no screens found
    [ 3182.259] (EE)
    Please consult the The X.Org Foundation support
    at xorg
    for help.
    [ 3182.259] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [ 3182.260] (EE)








    Any help would be greatly appreciated.
    We don't use startx to run a gui. What is your selected Desktop and does it load for you or not?

    Thank You,
    My Blog: https://forums.opensuse.org/blogs/jdmcdaniel3/

    Software efficiency halves every 18 months, thus compensating for Moore's Law

    Its James again from Austin, Texas

  3. #3

    Default Re: startx fails Fatal server error: no screens found

    Hi,

    Thanks for the response.

    My selected desktop is KDE, I've tried using the startkde command as well and I get:

    $DISPLAY is not set or cannot connect to the X server.

    Thanks

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Spain
    Posts
    21,544

    Default Re: startx fails Fatal server error: no screens found

    On 2013-11-14 17:56, azumanga79 wrote:
    >
    > Hi,
    >
    > Thanks for the response.
    >
    > My selected desktop is KDE, I've tried using the startkde command as
    > well and I get:
    >
    > $DISPLAY is not set or cannot connect to the X server.


    The standard and supported method to start graphics mode is running
    "init 5". Then you get nice graphical prompt for your name and password.
    The devs have stopped work on the startx, thus several things do not
    work if you insist on using startx. Perhaps you may not have permission
    to use sound or to plug in an usb stick. Whether that's important or not
    is up to you.

    In fact, startx is attempting to work for you because you are doing it
    as root, and many people here will get into a "virtual rage" { :-) } if
    they learn that you are attempting to work in a graphical environment as
    root.

    Have a look at the file "/etc/permissions.local". You will see this at
    the end:

    Code:
    # setuid bit on Xorg is only needed if no display manager, ie startx
    # is used. Beware of CVE-2010-2240.
    #
    #/usr/bin/Xorg                 root:root       4711
    You have to remove the comment mark (the '#') on the last line with an
    editor (in text mode, I suggest 'joe'), then run:

    Code:
    chkstat --system

    Once you do that, you will be able to run "startx" as plain user. Then
    you can investigate why it fails to start, because you have a graphic
    driver problem. Somebody else will have to help you with that one ;-)

    --
    Cheers / Saludos,

    Carlos E. R.
    (from 12.3 x86_64 "Dartmouth" at Telcontar)

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    San Diego, Ca, USA
    Posts
    3,098

    Default Re: startx fails Fatal server error: no screens found

    <withdrawn>
    Last edited by tsu2; 16-Nov-2013 at 16:43. Reason: Re-read post determined proper command was used

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •