Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 24

Thread: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6 net adapter

  1. #1

    Default Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6 net adapter

    Hey, I have installed Suse 11.4 from the Gnome liveCD, and I "can" access my home network when it is unsecured, however, I can't access it when WEP is turned on. Now, I know that WEP is insecure but there are devices on the network that only supports WEP so the router settings can't be changed. Also just for testing purposes i have tried the WPA2 encryption method to no avail (dmesg reports that the connection timed out). The only encryption method that looks promising is the open-wep encryption. When trying to connect to the network (with open-wep turned on) I have performed a bit of checking to see what is going on, now I don't know much about in-depth linux and stuff but, below are the outputs from lsusb, dmesg, iwconfig, and ifconfig.

    lsusb
    Code:
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 003: ID 077b:2219 Linksys WUSB11 V2.6 802.11b Adapter
    dmesg
    Code:
    301.510073] wlan0: authenticate with 00:17:9a:28:ea:6c (try 1)
    [  301.512664] wlan0: authenticated
    [  301.930021] wlan0: associate with 00:17:9a:28:ea:6c (try 1)
    [  301.933078] wlan0: RX AssocResp from 00:17:9a:28:ea:6c (capab=0x431 status=0 aid=1)
    [  301.933087] wlan0: associated
    [  309.508109] ieee80211 phy0: wlan0: No probe response from AP 00:17:9a:28:ea:6c after 500ms, disconnecting.
    [  312.019147] cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
    [  312.052743] cfg80211: World regulatory domain updated:
    [  312.052753]     (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp)
    [  312.052760]     (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  312.052765]     (2457000 KHz - 2482000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  312.052771]     (2474000 KHz - 2494000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  312.052776]     (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  312.052782]     (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  314.225474] wlan0: authenticate with 00:17:9a:28:ea:6c (try 1)
    [  314.227524] wlan0: authenticated
    [  314.641393] wlan0: associate with 00:17:9a:28:ea:6c (try 1)
    [  314.644709] wlan0: RX AssocResp from 00:17:9a:28:ea:6c (capab=0x431 status=0 aid=1)
    [  314.644718] wlan0: associated
    [  319.848103] ieee80211 phy0: wlan0: No probe response from AP 00:17:9a:28:ea:6c after 500ms, disconnecting.
    iwconfig
    Code:
    initial check
    wlan0     IEEE 802.11b  ESSID:"The Network"  
              Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: 00:17:9A:28:EA:6C   
              Bit Rate=1 Mb/s   Tx-Power=20 dBm   
              Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
              Encryption key:XXXX-YYXX-XX
              Power Management:off
              Link Quality=8/100  Signal level=8/100  
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
    
    
    after about 5 seconds
    wlan0     IEEE 802.11b  ESSID:"The Network"  
              Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: 00:17:9A:28:EA:6C   
              Bit Rate=1 Mb/s   Tx-Power=20 dBm   
              Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
              Encryption key:XXXX-YYXX-XX
              Power Management:off
              Link Quality=7/100  Signal level=7/100  
              Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
              Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
    
    after about 10 more seconds
    wlan0     IEEE 802.11b  ESSID:off/any  
              Mode:Managed  Frequency:2.462 GHz  Access Point: Not-Associated   
              Tx-Power=20 dBm   
              Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
              Encryption key:off
              Power Management:off
    where X=Number, Y=Letter

    ifconfig wlan0
    Code:
    wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:06:25:B1:09:65  
              inet6 addr: fe80::206:25ff:feb1:965/64 Scope:Link
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:54 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000 
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:16390 (16.0 Kb)
    I would really appreciate it if someone could shed some light on what's going on, and whether or not this is fixable.
    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,789
    Blog Entries
    16

    Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6 net adapter

    With WEP you have to use the whole hex key, usually 128bit
    Is that what you do?
    My openSUSE 13.1 KDE Box
    My Articles
    Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3

    Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6 net adapter

    the key is a 64-bit key

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,789
    Blog Entries
    16

    Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6 net adapter

    Not sure then.
    I'm no expert in this area, so hang around for them to respond.
    My openSUSE 13.1 KDE Box
    My Articles
    Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kansas City Area, Missouri, USA
    Posts
    7,267

    Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6net adapter

    The driver for that 077b:2219 device is at76c50x-usb. The code says it handles
    WEP, and in fact your system authenticated and associated as shown in your dmesg
    output (your WEP Key is OK):

    [ 314.227524] wlan0: authenticated
    [ 314.641393] wlan0: associate with 00:17:9a:28:ea:6c (try 1)
    [ 314.644709] wlan0: RX AssocResp from 00:17:9a:28:ea:6c (capab=0x431
    status=0 aid=1)
    [ 314.644718] wlan0: associated
    [ 319.848103] ieee80211 phy0: wlan0: No probe response from AP
    00:17:9a:28:ea:6c after 500ms, disconnecting.

    Why the link went inactive after 5 seconds is not clear.

    To get some debugging output, do the following:

    Code:
    sudo /sbin/modprobe -rv at76c50x-usb
    sudo /sbin/modprobe -v at76c50x-usb options at76c50x-usb=0xF
    It may be necessary to get more debug output later, but let us start with this.

  6. #6

    Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6net adapter

    I tried those two commands and got the follow:

    sudo /sbin/modprobe -rv at76c50x-usb
    Code:
    rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko
    rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/mac80211/mac80211.ko
    rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/wireless/cfg80211.ko
    sudo /sbin/modprobe -v at76c50x-usb options at76c50x-usb=0xF
    Code:
    insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/wireless/cfg80211.ko 
    insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/mac80211/mac80211.ko 
    insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko options at76c50x-usb=0xF
    FATAL: Error inserting at76c50x_usb (/lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
    in which case dmesg gave
    Code:
    [  940.778856] Atmel at76x USB Wireless LAN Driver 0.17 unloading
    [  940.778866] usbcore: deregistering interface driver at76c50x-usb
    [  940.781220] ieee80211 phy0: disconnecting
    [  940.788545] at76c50x-usb 2-1:1.0: disconnected
    [  944.650780] cfg80211: Calling CRDA to update world regulatory domain
    [  944.714247] at76c50x_usb: Unknown parameter `options'
    [  944.732222] cfg80211: World regulatory domain updated:
    [  944.732232]     (start_freq - end_freq @ bandwidth), (max_antenna_gain, max_eirp)
    [  944.732239]     (2402000 KHz - 2472000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  944.732244]     (2457000 KHz - 2482000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  944.732250]     (2474000 KHz - 2494000 KHz @ 20000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  944.732258]     (5170000 KHz - 5250000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    [  944.732264]     (5735000 KHz - 5835000 KHz @ 40000 KHz), (300 mBi, 2000 mBm)
    After this I have to disconnect the adapter and reconnect it (a couple times). If i reverse the order of the commands i get no output for "sudo /sbin/modprobe -v at76c50x-usb options at76c50x-usb=0xF".

  7. #7
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kansas City Area, Missouri, USA
    Posts
    7,267

    Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6net adapter

    I blew that with a bad copy and paste:

    sudo /sbin/modprobe -rv at76c50x-usb


    sudo /sbin/modprobe -v at76c50x-usb options at76_debug=0xF

    Pnce the driver has been loaded, you need to unload it before a reload produces
    any output.











  8. #8

    Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6net adapter

    I get about the same thing:

    sudo /sbin/modprobe -rv at76c50x-usb
    Code:
    rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko
    rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/mac80211/mac80211.ko
    rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/wireless/cfg80211.ko
    sudo /sbin/modprobe -v at76c50x-usb options at76_debug=0xF
    Code:
    insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/wireless/cfg80211.ko 
    insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/mac80211/mac80211.ko 
    insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko option at76_debug=0xF
    FATAL: Error inserting at76c50x_usb (/lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
    dmesg reports:
    Code:
    at76c50x_usb: Unknown parameter 'options'

  9. #9
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Kansas City Area, Missouri, USA
    Posts
    7,267

    Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6net adapter

    On 08/09/2011 06:56 PM, skullmaster101 wrote:
    >
    > I get about the same thing:
    >
    > sudo /sbin/modprobe -rv at76c50x-usb
    >
    > Code:
    > --------------------
    > rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko
    > rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/mac80211/mac80211.ko
    > rmmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/wireless/cfg80211.ko
    >
    > --------------------
    >
    >
    > sudo /sbin/modprobe -v at76c50x-usb options at76_debug=0xF
    >
    > Code:
    > --------------------
    > insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/wireless/cfg80211.ko
    > insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/net/mac80211/mac80211.ko
    > insmod /lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko option at76_debug=0xF
    > FATAL: Error inserting at76c50x_usb (/lib/modules/2.6.37.1-1.2-default/kernel/drivers/net/wireless/at76c50x-usb.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
    >
    > --------------------
    >
    >
    > dmesg reports:
    >
    > Code:
    > --------------------
    > at76c50x_usb: Unknown parameter 'options'
    > --------------------


    That was pretty clear. Leave the "options" keyword out of the command.

  10. Default Re: Can't access wep encrypted network with linksys wusb11 ver 2.6net adapter

    And I left out the "options" keyword, and got about the same thing again (just this time the "unknown parameter" is 'at76_debug=0xF'). If the purpose of this command is to simply reload the driver, sudo /sbin/modprobe -v at76c50x-usb seems to work

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •