Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 39

Thread: hp-setup does not find usb printer

  1. #1
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    185

    Default hp-setup does not find usb printer

    Strange and non-reproducible problem that has kept me without a printer (for openSUSE 11.4) since March. Symptom (the short version): the printer (HPLaserJet P1102) is reported correctly by lsusb, but not detected by hp-setup.
    Yesterday, after receiving and installing an update for hplip, installation of the printer suceeded straight away. Testpage printed fine as well as a text page from LibreOffice. Installed hplip version is now 3.11.5.1.3.1.

    Today, printing results in hplip error message: "device communication error (5012)"
    lsusb shows printer connected to one of the usb ports.
    Yast -> hardware -> printer -> hpsetup -> USB -> "No devices found"

    So, to me it seems that hplip does not get the usb information it needs.
    Searching this forum - and elsewhere - has not resulted in useful information.
    Advice will be greatly appreciated!
    AMD Phenom II X2 555, 4 GB, 500 GB SATA, openSUSE-13.1 (64b), KDE 4.12.1

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Auckland, NZ
    Posts
    10,616

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    It's hard to know what's going on here without more info. Execute 'hp-check -t' and post the output here. The error message reported can be associated with permissions issues. Check that you're still a member of the 'lp' group for a start.

    Type

    Code:
    lsusb -d 03f0:
    From that, you can determine ownership of the usb device is correct. For example, for 'Bus 002 Device 004', you can type

    Code:
    ls -l /dev/bus/usb/002/004
    You should get something like this returned

    Code:
    crw-rw-r-- 1 root lp 189, 257 2011-06-07 22:50 /dev/bus/usb/002/004
    Maybe someone else will have some other ideas about this.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    185

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    Hi D_F ! Thanks for your quick reply :-)
    - yes I am a member of the 'lp' group
    - ownership of usb decice:
    Code:
    hws@oS114:~> lsusb -d 03f0:
    Bus 002 Device 003: ID 03f0:002a Hewlett-Packard LaserJet P1102
    hws@oS114:~> ls -l /dev/bus/usb/002/003
    crw-rw-r--+ 1 root lp 189, 130 Jun  7 13:37 /dev/bus/usb/002/003
    Can you please teach me the meaning of "189 130". If they are about permissions, I would have expected something like 0644.

    I ran "hp-check-t" - as you advised. The output is probably too long to list here., so I restrict myself to lines marked as error or equivalent.
    Code:
    hp-check[5471]: info: :Checking for dependency: libusb - USB library...
    error: NOT FOUND! This is a REQUIRED dependency. Please make sure that this dependency is installed before installing or running HPLIP.
    hp-check[5471]: info: :To install this dependency, execute this command:
    hp-check[5471]: info: :su -c "zypper --non-interactive --no-gpg-checks in --auto-agree-with-licenses libusb-1_0-devel libusb-1_0-0"
    And these surprising lines:
    Code:
    --------------------------
    | DISCOVERED USB DEVICES |
    --------------------------
    
    No devices found.
    and a few lines further down;
    Code:
    hp-check[5471]: info: :HP_LaserJet_Professional_P1102
    hp-check[5471]: info: :------------------------------
    hp-check[5471]: info: :Type: Printer
    hp-check[5471]: info: :Device URI: hp:/usb/HP_LaserJet_Professional_P1102?serial=000000000Q8078F7SI1c
    hp-check[5471]: info: :PPD: /etc/cups/ppd/HP_LaserJet_Professional_P1102.ppd
    hp-check[5471]: info: :PPD Description: HP LaserJet Professional p1102 hpijs, 3.11.5, requires proprietary plugin
    hp-check[5471]: info: :Printer status: printer HP_LaserJet_Professional_P1102 is idle.  enabled since Tue 07 Jun 2011 01:24:44 PM CEST
    hp-check[5471]: info: :Required plug-in status: Installed
    error: Unable to communicate with device (code=12): hp:/usb/HP_LaserJet_Professional_P1102?serial=000000000Q8078F7SI1c
    error: Device not found
    error: Communication status: Failed
    And then I followed the advice from the logfile:
    Code:
    oS114:/home/hws # zypper --non-interactive --no-gpg-checks in --auto-agree-with-licenses libusb-1_0-devel libusb-1_0-0
    Loading repository data...
    Reading installed packages...
    'libusb-1_0-devel' is already installed.
    No update candidate for 'libusb-1_0-devel-1.0.8-4.1.x86_64'. The highest available version is already installed.
    'libusb-1_0-0' is already installed.
    No update candidate for 'libusb-1_0-0-1.0.8-4.1.x86_64'. The highest available version is already installed.
    Resolving package dependencies...
    
    Nothing to do.
    Hope this is of any use !
    Where should I post the complete logfile?
    AMD Phenom II X2 555, 4 GB, 500 GB SATA, openSUSE-13.1 (64b), KDE 4.12.1

  4. #4
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Europe
    Posts
    25,867
    Blog Entries
    30

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    I confess I do not understand the implications/meanings of the error messages you reported.

    If it were me encountering this problem I would :
    1. ensure I had the latest version of hplip installed
    2. delete my printer configuration from YaST
    3. run/setup again my printer configuration from YaST, and if that failed
    4. setup my printer configuration from terminal using the command 'hp-setup' (I can't recall if root permissions is needed for that, and I'm not on my Linux pc right now).

  5. #5
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    185

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    @oldcpu: The items 1-4 have been done, with a great number of variations, in the past months.
    So, I am now at 4. of your list and this also failed.
    I start thinking of a possible harware failure in the printer's usb interface.

    But, on another subject: I profit from this occasion to express my admiration for the excellent advice coming from you on this forum and that I have found to be very very helpful.
    AMD Phenom II X2 555, 4 GB, 500 GB SATA, openSUSE-13.1 (64b), KDE 4.12.1

  6. #6
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Europe
    Posts
    25,867
    Blog Entries
    30

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    Quote Originally Posted by hws38 View Post
    @oldcpu: The items 1-4 have been done, with a great number of variations, in the past months.
    So, I am now at 4. of your list and this also failed.
    Normally HP interfaces work well. Very well. So assuming the printer functions ok, and assuming the USB hardware on the PC functions ok, then IMHO either this is a bug, or there is a misconfiguration. I know, thats kind of obvious. ...

    Can you confirm the hardware is ok ? ie you have successfully printed with no problems multiple times with another Operating System or Linux distribution through the identical USB port ?

    Reference the configuation, can you provide MORE detail on your version of hplip (than what you have already provided) ? ie what is output of:
    Code:
    rpm -qa '*hplip*'
    Have you tried printing from a separate user account ? ie create a new user and configure the printer for the new user and see if that works ? You can delete the new user account after this test ?

    In essence I'm trying to think of tests to run to logically narrow down the problem.
    Last edited by oldcpu; 07-Jun-2011 at 08:02.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Europe
    Posts
    25,867
    Blog Entries
    30

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    Quote Originally Posted by hws38 View Post
    Yesterday, after receiving and installing an update for hplip, installation of the printer suceeded straight away. Testpage printed fine as well as a text page from LibreOffice. Installed hplip version is now 3.11.5.1.3.1.

    Today, printing results in hplip error message: "device communication error (5012)"
    Hmm ... a silly question - can you tell us what has been done between yesterday and today ?

    Was the printer power cycled ?

    Was the computer power cycled ?

  8. #8
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    185

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    @oldcpu
    last question first: last night both the printer and the computer have been switched off. (And the question is very relevant, I think. Not silly at all!)

    first questions last:
    - The printer has been in use for a few months under 11.2. Behaviour has been somewhat erratic: once in a while I have had to reset the printer
    in CUPS and/or start/stop it with hplip's device manager. I never could find one single sure-fire recipe. Somewhat magical.
    But I have printed lots of pages, so I have no doubts about the printing mechanism.

    I have tested all accessible USB ports with a USB-stick. They all seem to function correctly.

    The version of hplip:
    Code:
    hws@oS114:~> rpm -qa '*hplip*'
    hplip-hpijs-3.11.5-1.3.1.x86_64
    hplip-3.11.5-1.3.1.x86_64
    And a bit of additinal information:
    Code:
    tail -f /var/log/messages
    
    >> after unplugging and re-plugging pusb cable for printer (HP LaserJet P1102):
    
    Jun  7 16:10:00 oS114 su: (to root) hws on /dev/pts/1
    Jun  7 16:10:37 oS114 kernel: [ 2344.343102] usb 2-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
    Jun  7 16:10:37 oS114 kernel: [ 2344.458589] usb 2-4: New USB device found, idVendor=03f0, idProduct=002a
    Jun  7 16:10:37 oS114 kernel: [ 2344.458598] usb 2-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
    Jun  7 16:10:37 oS114 kernel: [ 2344.458605] usb 2-4: Product: HP LaserJet Professional P1102
    Jun  7 16:10:37 oS114 kernel: [ 2344.458610] usb 2-4: Manufacturer: Hewlett-Packard
    Jun  7 16:10:37 oS114 kernel: [ 2344.458615] usb 2-4: SerialNumber: 000000000Q8078F7SI1c
    Jun  7 16:10:37 oS114 mtp-probe: checking bus 2, device 3: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:13.2/usb2/2-4"
    Jun  7 16:10:37 oS114 kernel: [ 2344.462766] scsi7 : usb-storage 2-4:1.0
    Jun  7 16:10:37 oS114 mtp-probe: bus: 2, device: 3 was not an MTP device
    Jun  7 16:10:37 oS114 logger: loading hp_laserjet_professional_p1102 firmware 002 003
    Jun  7 16:10:37 oS114 logger: loading hp_laserjet_professional_p1102w firmware 002 003
    Jun  7 16:10:38 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: warning: No display found.
    Jun  7 16:10:38 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: error: hp-firmware -u/--gui requires Qt4 GUI support. Entering interactive mode.
    Jun  7 16:10:38 oS114 kernel: [ 2345.472025] scsi 7:0:0:0: CD-ROM            HP       Smart Install    1.0  PQ: 0 ANSI: 2
    Jun  7 16:10:38 oS114 kernel: [ 2345.511934] sr1: scsi3-mmc drive: 0x/0x caddy
    Jun  7 16:10:38 oS114 kernel: [ 2345.512225] sr 7:0:0:0: Attached scsi CD-ROM sr1
    Jun  7 16:10:38 oS114 kernel: [ 2345.512379] sr 7:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 5
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: io/hpmud/musb.c 1125: unable to open hp:/usb/HP_LaserJet_Professional_P1102?serial=000000000Q8078F7SI1c
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: error: Unable to communicate with device (code=12): hp:/usb/HP_LaserJet_Professional_P1102?serial=000000000Q8078F7SI1c
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: error: Error opening device (Device not found). Exiting.
    The description of myself as a "Puzzled Penguin" is an understatement :-)
    AMD Phenom II X2 555, 4 GB, 500 GB SATA, openSUSE-13.1 (64b), KDE 4.12.1

  9. #9
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Europe
    Posts
    25,867
    Blog Entries
    30

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    Quote Originally Posted by hws38 View Post
    - The printer has been in use for a few months under 11.2. Behaviour has been somewhat erratic: once in a while I have had to reset the printer
    in CUPS and/or start/stop it with hplip's device manager. I never could find one single sure-fire recipe. Somewhat magical.
    Hmm ... intermittent.

    It almost reads like a bad cable, a bad connector, or something bizarre in the power management.

    Are you booting from COLD to Linux, or rebooting from MS-Windows to Linux ?

    Code:
    Jun  7 16:10:37 oS114 logger: loading hp_laserjet_professional_p1102 firmware 002 003
    Jun  7 16:10:37 oS114 logger: loading hp_laserjet_professional_p1102w firmware 002 003
    Jun  7 16:10:38 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: warning: No display found.
    Jun  7 16:10:38 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: error: hp-firmware -u/--gui requires Qt4 GUI support. Entering interactive mode.
    ....
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: io/hpmud/musb.c 1125: unable to open hp:/usb/HP_LaserJet_Professional_P1102?serial=000000000Q8078F7SI1c
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: error: Unable to communicate with device (code=12): hp:/usb/HP_LaserJet_Professional_P1102?serial=000000000Q8078F7SI1c
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: error: Error opening device (Device not found). Exiting.
    This is strange.

    What can you tell us about the repositories you have installed and from where you have installed various applications ? ie what is the output of:
    Code:
    zypper lr -d
    What was the result of a new user experiment ?

  10. #10
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Groningen, NL
    Posts
    185

    Default Re: hp-setup does not find usb printer

    Quote Originally Posted by oldcpu View Post
    Hmm ... intermittent.

    It almost reads like a bad cable, a bad connector, or something bizarre in the power management.

    Are you booting from COLD to Linux, or rebooting from MS-Windows to Linux ?
    Booting is either at power-up from BIOS or after shutting down oS11-2 via BIOS. The current hardware never has had MS-stuff installed on it.


    Code:
    ....
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: io/hpmud/musb.c 1125: unable to open hp:/usb/HP_LaserJet_Professional_P1102?serial=000000000Q8078F7SI1c
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: error: Unable to communicate with device (code=12): hp:/usb/HP_LaserJet_Professional_P1102?serial=000000000Q8078F7SI1c
    Jun  7 16:10:41 oS114 hp-firmware: hp-firmware[28513]: error: Error opening device (Device not found). Exiting.
    This is strange.
    I agree. I find it worrying that it is the firmware that is not able to communicate with the hardware. This may be not even be related to 11.4.
    What can you tell us about the repositories you have installed and from where you have installed various applications ? ie what is the output of:
    Code:
    zypper lr -d
    Your posts have converted me to an orthodoxy (on this subject) that could possibly be OK:
    Code:
    hws@oS114:~> zypper lr -d
    # | Alias                            | Name                      | Enabled | Refresh | Priority | Type   | URI                                                              | Service
    --+----------------------------------+---------------------------+---------+---------+----------+--------+------------------------------------------------------------------+--------
    1 | Mozilla                          | Mozilla                   | No      | No      |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/repositories/mozilla/openSUSE_11.4/ |        
    2 | Packman                          | Packman                   | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://packman.jacobs-university.de/suse/openSUSE_11.4/          |        
    3 | Updates-for-openSUSE-11.4-11.4-0 | Updates for openSUSE 11.4 | Yes     | Yes     |   99     | rpm-md | http://download.opensuse.org/update/11.4/                        |        
    4 | openSUSE-11.4-11.4-0             | openSUSE-11.4-11.4-0      | No      | No      |   99     | yast2  | cd:///?devices=/dev/disk/by-id/ata-DVDRW_PATA_20X20X12X,/dev/sr0 |        
    5 | repo-non-oss                     | openSUSE-11.4-Non-Oss     | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.4/repo/non-oss/     |        
    6 | repo-oss                         | openSUSE-11.4-Oss         | Yes     | Yes     |   99     | yast2  | http://download.opensuse.org/distribution/11.4/repo/oss/         |        
    hws@oS114:~>
    What was the result of a new user experiment ?
    Nothing serious done, yet. I plan to log on as a different user, remove the printer and then try to re-install it. Is that what you intended me to do ?
    AMD Phenom II X2 555, 4 GB, 500 GB SATA, openSUSE-13.1 (64b), KDE 4.12.1

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •