Results 1 to 2 of 2

Thread: opensuse 11.1 asus x50gl, X erros, acpi errors

  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Finland
    Posts
    112

    Default opensuse 11.1 asus x50gl, X erros, acpi errors

    Greetings Community

    I recently bought a asus x50gl notebook, and decided this time to give opensuse a run, instead of fedora. So far Im really pleased with the distro , almost everything seems to be working out of the box, although I have ran into a few problems so any help would be greatly appreciated. Also first thing I did was update, so everything is up to date.

    1. I noticed after install sax is recognizeing my graphics card as a Vesa Framebuffer Device ? Ok so after downloading the nvidia driver for notebooks compiling and re-running sax I am able to get the full resolution 1280x800@60Hz although still in sax and my xorg.conf vesa framebuffer is in their ?? is this ok although I have a nvidia 9200M ?

    xorg.conf:
    Code:
    Section "Device"
      BoardName    "Framebuffer Graphics"
      Driver       "nvidia"
      Identifier   "Device[0]"
      VendorName   "VESA"
    EndSection
    lspci:
    Code:
    00:00.0 Host bridge: nVidia Corporation MCP79 Host Bridge (rev b1)
    00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation MCP79 Memory Controller (rev b1)
    00:03.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP79 LPC Bridge (rev b2)
    00:03.1 RAM memory: nVidia Corporation MCP79 Memory Controller (rev b1)
    00:03.2 SMBus: nVidia Corporation MCP79 SMBus (rev b1)
    00:03.3 RAM memory: nVidia Corporation MCP79 Memory Controller (rev b1)
    00:03.4 RAM memory: nVidia Corporation Device 0a98 (rev b1)
    00:03.5 Co-processor: nVidia Corporation MCP79 Co-processor (rev b1)
    00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP79 OHCI USB 1.1 Controller (rev b1)
    00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP79 EHCI USB 2.0 Controller (rev b1)
    00:08.0 Audio device: nVidia Corporation MCP79 High Definition Audio (rev b1)
    00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP79 PCI Bridge (rev b1)
    00:0a.0 Ethernet controller: nVidia Corporation MCP79 Ethernet (rev b1)
    00:0b.0 SATA controller: nVidia Corporation MCP79 AHCI Controller (rev b1)
    00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP79 PCI Express Bridge (rev b1)
    00:15.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP79 PCI Express Bridge (rev b1)
    00:16.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP79 PCI Express Bridge (rev b1)
    00:17.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP79 PCI Express Bridge (rev b1)
    00:18.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP79 PCI Express Bridge (rev b1)
    02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 9200M G (rev b1)
    06:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
    2.) After booting and logging into gnome and then logging out and back in I get this Dbus Error: (Although I think this may be from the ath9k wireless ?? related to the ForceXPAon:0 Error ?)

    Could not display "x-nautilus-desktop:///".
    Code:
    Error: DBus error org.freedesktop.DBus.Error.NoReply: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
    Please select another viewer and try again
    3.) ACPI , for some strange reason I am getting the following ACPI Errors:
    Code:
    Feb 22 15:57:37 odin kernel: ACPI Exception (evregion-0419): AE_TIME, Returned by Handler for [EmbeddedControl] [20080609]
    Feb 22 15:57:37 odin kernel: ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SBRG.EC0_.SADC] (Node f48525f4), AE_T
    IME
    Feb 22 15:57:37 odin kernel: ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SBRG.EC0_.STBR] (Node f4852644), AE_T
    IME
    Feb 22 15:57:37 odin kernel: ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.IXVE.VGA_.LCDD._BCM] (Node f484b3ec),
     AE_TIME
    Also The battery is not know to the system , it always says it running on AC power here is my lsmod, also for the sake of the thread length I wont post my acpidump. Someone was telling me to compile this: freshmeat.net: Project details for acpi4asus But it looks a bit dated to me.

    lsmod:
    Code:
    Module                  Size  Used by
    nls_utf8                1612  8 
    ncpfs                  50460  4 
    iptable_filter          2548  0 
    ip_tables              11348  1 iptable_filter
    x_tables               14500  1 ip_tables
    bridge                 48012  1 
    stp                     2248  1 bridge
    bnep                   11624  2 
    sco                     9996  2 
    rfcomm                 35548  0 
    l2cap                  20504  6 bnep,rfcomm
    bluetooth              54100  6 bnep,sco,rfcomm,l2cap
    microcode              13600  0 
    af_packet              16596  0 
    snd_pcm_oss            43300  0 
    binfmt_misc             7872  1 
    snd_mixer_oss          14288  1 snd_pcm_oss
    snd_seq                52248  0 
    snd_seq_device          7168  1 snd_seq
    cpufreq_conservative     6360  0 
    cpufreq_userspace       3112  0 
    cpufreq_powersave       1640  0 
    acpi_cpufreq            7332  0 
    speedstep_lib           4556  0 
    fuse                   52488  1 
    loop                   15028  0 
    dm_mod                 62236  0 
    nvidia               7224048  28 
    agpgart                32564  1 nvidia
    arc4                    1728  2 
    snd_hda_intel         413232  3 
    rtc_cmos               11488  0 
    ecb                     2672  2 
    snd_pcm                79096  2 snd_pcm_oss,snd_hda_intel
    uvcvideo               50796  0 
    i2c_core               29972  1 nvidia
    crypto_blkcipher       16940  1 ecb
    video                  19992  9 
    rtc_core               18048  1 rtc_cmos
    snd_timer              21132  2 snd_seq,snd_pcm
    rtc_lib                 2816  1 rtc_core
    snd_page_alloc          8184  2 snd_hda_intel,snd_pcm
    output                  2736  1 video
    compat_ioctl32          1104  1 uvcvideo
    snd_hwdep               7144  1 snd_hda_intel
    wmi                     6720  0 
    asus_laptop            15912  0 
    ath9k                 249992  0 
    videodev               31236  1 uvcvideo
    shpchp                 28280  0 
    snd                    57408  14 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_hda_intel,snd_pcm,snd_timer,snd_hwdep
    battery                11156  0 
    led_class               3896  1 asus_laptop
    sr_mod                 13536  0 
    ac                      4452  0 
    pci_hotplug            27392  1 shpchp
    mac80211              199840  1 ath9k
    v4l1_compat            13096  2 uvcvideo,videodev
    button                  6560  0 
    cdrom                  32288  1 sr_mod
    soundcore               6900  1 snd
    forcedeth              53700  0 
    pcspkr                  2344  0 
    cfg80211               23356  1 mac80211
    joydev                  9384  0 
    serio_raw               5092  0 
    sg                     29376  0 
    usbhid                 45908  0 
    hid                    35784  1 usbhid
    ff_memless              7244  1 usbhid
    sd_mod                 31424  6 
    crc_t10dif              1704  1 sd_mod
    ehci_hcd               48260  0 
    ohci_hcd               31800  0 
    usbcore               167604  5 uvcvideo,usbhid,ehci_hcd,ohci_hcd
    edd                     8616  0 
    ext3                  124716  4 
    mbcache                 8132  1 ext3
    jbd                    56764  1 ext3
    fan                     4712  0 
    ahci                   28488  5 
    libata                161148  1 ahci
    scsi_mod              149804  4 sr_mod,sg,sd_mod,libata
    dock                   11988  1 libata
    thermal                19916  0 
    processor              44060  4 acpi_cpufreq,thermal
    thermal_sys            11364  4 video,fan,thermal,processor
    hwmon                   3092  1 thermal_sys
    4.) Also I have a danish keyboard and what is really troublesome not all the keys and function keys are working which is keeping me from using the full functionality of a nordic keyboard.

    thanks.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Finland
    Posts
    112

    Default Re: opensuse 11.1 asus x50gl, X erros, acpi errors

    Just want to give some feedback:

    Installing the latest git kernel from the factory repository fixed pretty much all of the acpi problems , and also the matter with the battery not being recognized.

    Also installed some laptop package (mode tools and hotkey setup I think it was)and my keyboard is now fully functioning.

    Havent had the DBUS Errors as of late so still unsure, also still unsure as to why the graphic card not being properly recongized.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •