Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

  1. #1

    Smile KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    Hi All,

    I was trying to set widescreen resolution on my laptop using nvidia-settings and I found out that as KDE is not detecting my monitor as widescreen, nvidia driver is also not getting that information. I think that is why when I try to set the resolution to WXGA in Sax2, it falls back to XGA on re-login.

    I searched online and all I could find is how to fix this in Gnome (Ubuntu forums) but couldn't find anything about KDE. Please help.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,990
    Blog Entries
    16

    Default Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    post

    /etc/X11/xorg.conf

    also in a su terminal do:

    hwinfo

    near the top should be info on your video card/chip
    My openSUSE 13.1 KDE Box
    My Articles
    Was I any help? If yes: Click the star below

  3. #3

    Default Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    Hi,

    Here is the xorg.conf:

    Code:
    # /.../
    # SaX generated X11 config file
    # Created on: 2009-01-03T10:10:04+0300.
    #
    # Version: 8.1
    # Contact: Marcus Schaefer <sax@suse.de>, 2005
    # Contact: SaX-User list <https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/sax-users>
    #
    # Automatically generated by [ISaX] (8.1)
    # PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!
    #
    
    
    Section "ServerFlags"
      Option       "AllowMouseOpenFail" "on"
      Option       "ZapWarning" "on"
    EndSection
    
    Section "Module"
      Load         "dri"
      Load         "dbe"
      Load         "freetype"
      Load         "extmod"
      Load         "glx"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
      Driver       "kbd"
      Identifier   "Keyboard[0]"
      Option       "Protocol" "Standard"
      Option       "XkbLayout" "us"
      Option       "XkbModel" "microsoftpro"
      Option       "XkbRules" "xfree86"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
      Option       "CalcAlgorithm" "XServerPool"
      DisplaySize  341 192
      HorizSync    30-94
      Identifier   "Monitor[0]"
      ModelName    "YC475 154WU1 LCD MONITOR"
      Option       "DPMS"
      Option       "PreferredMode" "1280x800"
      VendorName   "LPL"
      VertRefresh  50-60
      UseModes     "Modes[0]"
    EndSection
    
    
    Section "Modes"
      Identifier   "Modes[0]"
    EndSection
    
    
    Section "Screen"
      DefaultDepth 24
      SubSection "Display"
        Depth      15
        Modes      "1920x1200" "1900x1200" "1920x1080" "1600x1200" "1680x1050" "1600x1024" "1600x1000" "1400x1050" "1600x900" "1280x1024" "1440x900" "1280x960" "1366x768" "1360x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      16
        Modes      "1920x1200" "1900x1200" "1920x1080" "1600x1200" "1680x1050" "1600x1024" "1600x1000" "1400x1050" "1600x900" "1280x1024" "1440x900" "1280x960" "1366x768" "1360x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      24
        Modes      "1920x1200" "1900x1200" "1920x1080" "1600x1200" "1680x1050" "1600x1024" "1600x1000" "1400x1050" "1600x900" "1280x1024" "1440x900" "1280x960" "1366x768" "1360x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 
      EndSubSection
      SubSection "Display"
        Depth      8
        Modes      "1920x1200" "1900x1200" "1920x1080" "1600x1200" "1680x1050" "1600x1024" "1600x1000" "1400x1050" "1600x900" "1280x1024" "1440x900" "1280x960" "1366x768" "1360x768" "1280x800" "1152x864" "1280x768" "1280x720" "1024x768" "1280x600" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480" 
      EndSubSection
      Device       "Device[0]"
      Identifier   "Screen[0]"
      Monitor      "Monitor[0]"
    EndSection
    
    
    Section "Device"
      BoardName    "GeForce Go 7300"
      Driver       "nvidia"
      Identifier   "Device[0]"
      VendorName   "NVIDIA"
    EndSection
    
    
    
    Section "ServerLayout"
      Identifier   "Layout[all]"
      InputDevice  "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
      InputDevice  "Mouse[1]" "CorePointer"
      InputDevice  "Mouse[5]" "SendCoreEvents"
      Option       "Clone" "off"
      Option       "Xinerama" "off"
      Screen       "Screen[0]"
    EndSection
    
    
    Section "DRI"
        Group      "video"
        Mode       0660
    EndSection
    
    Section "Extensions"
      Option       "Composite" "on"
    EndSection
    Here is the hwinfo:

    Code:
    121: udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/pci_10de_1d7'
      pci.device_class = 3 (0x3)
      info.subsystem = 'pci'
      pci.device_subclass = 0 (0x0)
      info.product = 'G72M [Quadro NVS 110M/GeForce Go 7300]'
      pci.device_protocol = 0 (0x0)
      info.udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/pci_10de_1d7'
      pci.vendor = 'nVidia Corporation'
      linux.sysfs_path = '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0'
      info.vendor = 'nVidia Corporation'
      info.parent = '/org/freedesktop/Hal/devices/pci_8086_27a1'
      pci.product = 'G72M [Quadro NVS 110M/GeForce Go 7300]'
      pci.linux.sysfs_path = '/sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0'
      pci.subsys_vendor = 'Dell'
      pci.product_id = 471 (0x1d7)
      linux.hotplug_type = 2 (0x2)
      pci.vendor_id = 4318 (0x10de)
      linux.subsystem = 'pci'
      info.linux.driver = 'nvidia'
      pci.subsys_product_id = 460 (0x1cc)
      pci.subsys_vendor_id = 4136 (0x1028)
    Also I noticed one more thing. If I change the screen aspect ratio in Sax2 from 16/10 to 16/9, it doesn't take effect and on next sax2 login, its again 16/10.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,990
    Blog Entries
    16

    Default Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    Have a look here
    HCL/Nvidia Video Cards - openSUSE

    Also check the boot argument in /boot/grub/menu.lst
    vga=???

    you might try failsafe boot
    which may land you at a CLI login then do
    startx

    see what happens
    My openSUSE 13.1 KDE Box
    My Articles
    Was I any help? If yes: Click the star below

  5. #5

    Default Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    Quote Originally Posted by caf4926 View Post
    Have a look here
    HCL/Nvidia Video Cards - openSUSE

    Also check the boot argument in /boot/grub/menu.lst
    vga=???

    you might try failsafe boot
    which may land you at a CLI login then do
    startx

    see what happens
    In menu.lst, the vga parameter is 0x317. Also I tried rebooting in failsafe and in init level 3 and changed sax2 configuration from there. If I change from one non-widescreen to another non-widescreen resolution, the change stays. Otherwise it falls back to XGA. Same is the case when I change aspect ratio from 16/10 to 16/9; the change is ignored as if the hardware is telling it otherwise.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    The English Lake District. UK - GMT/BST
    Posts
    36,990
    Blog Entries
    16

    Default Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    0x317 is not widescreen, I think it is 1024x768

    There is a way to know the right setting, but I forget. maybe google it, but I have to logout now sorry.
    My openSUSE 13.1 KDE Box
    My Articles
    Was I any help? If yes: Click the star below

  7. #7

    Default Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    Quote Originally Posted by caf4926 View Post
    0x317 is not widescreen, I think it is 1024x768

    There is a way to know the right setting, but I forget. maybe google it, but I have to logout now sorry.
    I googled for the vga modes and it looks like the grub vga mode only determines which resolution is used during boot-up screen. Is this right? If it is then this parameter should not be a problem.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vsters, Sweden ex. Highbury London UK
    Posts
    1,282

    Default Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    The vga modes are just for booting so you can leave it as 0x317.
    To get your resolution working try this: Open a console type su then root pass then
    nvidia-xconfig then nvidia-settings set you resolution and save to xconfig.

    In kde you can also set the resolution open kicker > configure desktop > computer administration > display.

    However should be enough to use the nvidia settings above

    /Geoff
    Core 2 Duo 3.16GHz, 8GB DDR2, 3.5TB, GeForce 9600 GT, Amilo LCD 26", OS 11.1 x86_64, KDE4.2.4 (2)
    My wine tips & tricks

  9. #9

    Default Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    Quote Originally Posted by geoffro View Post
    The vga modes are just for booting so you can leave it as 0x317.
    To get your resolution working try this: Open a console type su then root pass then
    nvidia-xconfig then nvidia-settings set you resolution and save to xconfig.

    In kde you can also set the resolution open kicker > configure desktop > computer administration > display.

    However should be enough to use the nvidia settings above

    /Geoff
    Actually I tried that and found out that widescreen resolutions are not appearing in nvidia-settings tool. This first tip me off that KDE or X itself is not recognizing the LCD as widescreen.

  10. #10

    Question Re: KDE Doesn't Detect Widescreen Monitor

    bump bump

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •