Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: Linux és a fotózás

antaurid is offline Newcomer

Default Linux és a fotózás

Üdvözlök mindenkit!

Első írásom, illetve segítségkérésem itt a Forumon.
    A feleségemmel, működtetünk egy fotó stúdiót, ahol inkább tárgy illetve reklám fotókat készítünk. Ezt azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert egy ideje eldöntöttük, hogy ha van rá mód, és Linux alatt találunk olyan szoftvereket (fotózással kapcsolatos szoftvereket) amiket akár professzionális felhasználásra is alkalmasak, akkor elhagyjuk a "nagy-tesót"
    Másfél hónapja, használjuk a Suse 12.2-es verzióját és nem azt mondom, hogy nem ütköztünk "akadályokba" de folytatjuk.
    Szeretnénk megismertetni másokkal is a Suset és a ingyenes szoftverek kínálta lehetőségeket minél szélesebb fotós körökbe, mert lehet olyan minőséget „gyártani” mind Win. alatt, sőt…
    Letöltöttem a recordmydesktop nevű kis progit, hogy élőbe mutassam meg a programok és a rendszer használatát. Felveszi a képernyőmet, de ha visszajátszom, nagyon akadozik a felvétel. Ilyen formában használhatatlan!
    Ha valakinek van valami ötlete mi lehet a hiba megoldása, nagyon szívesen fogadjuk.

Köszönjük!
    Claudia és Róbert

GeorgesO's Avatar
    GeorgesO is offline Wise Penguin

Default re: Linux és a fotózás

Helló!

Korábban én is keresgéltem ezen a téren. Nekem legígéretesebbnek az XVidCap tűnt. Vagy vegyétek fel ezt a repót: Index of /pub/mirrors/packman/suse/openSUSE_12.2/Multimedia/, vagy ha még az ilyesmi nem megy, akkor ugyanitt a megfelelő architektúra (i586 vagy x86_64) mappájába belépve, és ott kiválasztva tudjátok telepíteni (ezzel együtt fel is vehetitek a repót). De még ott van az Istanbul is erre a célra, csak annál olyan probléma nálam volt, hogy összekavarták az 'n' és 'm' betűket, szóval amikor feltelepítettem, ezeket módosítani kellett, hogy induljon a program.
    Ennek a videónak az eleje is úgy készült, hogy a KDE képernyővédőjét rögzítették az XVidCap-pel: Doctor Verona - YouTube.
    "Embelek! Jeluzsálem népe! Lóma a balátotok!"

Default Re: Linux és a fotózás

Quote Originally Posted by GeorgesO View Post
    Helló!

Korábban én is keresgéltem ezen a téren. Nekem legígéretesebbnek az XVidCap tűnt. Vagy vegyétek fel ezt a repót: Index of /pub/mirrors/packman/suse/openSUSE_12.2/Multimedia/, vagy ha még az ilyesmi nem megy, akkor ugyanitt a megfelelő architektúra (i586 vagy x86_64) mappájába belépve, és ott kiválasztva tudjátok telepíteni (ezzel együtt fel is vehetitek a repót). De még ott van az Istanbul is erre a célra, csak annál olyan probléma nálam volt, hogy összekavarták az 'n' és 'm' betűket, szóval amikor feltelepítettem, ezeket módosítani kellett, hogy induljon a program.
    Ennek a videónak az eleje is úgy készült, hogy a KDE képernyővédőjét rögzítették az XVidCap-pel: Doctor Verona - YouTube.
    Helló,

Köszönöm szépen a segítségedet! Működik

Ezt a „repo felvétel” dolgot nem értem... nem tudom hogy kell megoldani. Úgy sikerült megoldanom, hogy a i586 mappába beléptem és telepítettem az Xvidcap /ahogy második lehetőségként javasoltad/
    Megköszönném ha erről a „repo felvételről” írnál pár szót.

Köszönöm a segítséget!
    Róbert.

GeorgesO's Avatar

Quote Originally Posted by antaurid View Post
    Helló,

Köszönöm szépen a segítségedet! Működik

Ezt a „repo felvétel” dolgot nem értem... nem tudom hogy kell megoldani. Úgy sikerült megoldanom, hogy a i586 mappába beléptem és telepítettem az Xvidcap /ahogy második lehetőségként javasoltad/
    Megköszönném ha erről a „repo felvételről” írnál pár szót.

Köszönöm a segítséget!
    Róbert.
    A repo a repository szó rövidítése, ami a telepítési forrást jelenti. Ezekből néhány alapból fel van véve a rendszerben, de újak is felvehetőek. Ezt a szoftvertelepítőben vagy a YAST Szoftver/Telepítési források menüpontban lehet megtenni. Amikor sikerült belépni a Telepítési források menüpontba, rá kell kattintani a 'Hozzáadás' gombra. Ezután lehet megadni az adathordozó típusát. Itt alapértelmezettként az URL van beállítva. Itt nyugodtan kattinthatsz a 'Következő' gombra. Itt lehet megadni a repo URL-jét. Egy ilyen repo pl. az a mappa, ahonnan telepítetted az XVidCap-et, vagyis annak a mappának a címét kell ide beírnod, és valamilyen nevet is kell adni neki, pl. Packman mutlimedia. A legfontosabb repok gyűjteményei itt megtalálhatóak: https://en.opensuse.org/Package_repositories, Index of /pub/mirrors/packman/suse/, https://en.opensuse.org/Additional_package_repositories.

A repo a repository szó rövidítése, ami a telepítési forrást jelenti. Ezekből néhány alapból fel van véve a rendszerben, de újak is felvehetőek. Ezt a szoftvertelepítőben vagy a YAST Szoftver/Telepítési források menüpontban lehet megtenni. Amikor sikerült belépni a Telepítési források menüpontba, rá kell kattintani a 'Hozzáadás' gombra. Ezután lehet megadni az adathordozó típusát. Itt alapértelmezettként az URL van beállítva. Itt nyugodtan kattinthatsz a 'Következő' gombra. Itt lehet megadni a repo URL-jét. Egy ilyen repo pl. az a mappa, ahonnan telepítetted az XVidCap-et, vagyis annak a mappának a címét kell ide beírnod, és valamilyen nevet is kell adni neki, pl. Packman mutlimedia. A legfontosabb repok gyűjteményei itt megtalálhatóak: https://en.opensuse.org/Package_repositories, Index of /pub/mirrors/packman/suse/, https://en.opensuse.org/Additional_package_repositories.
    Köszönöm szépen! Még nagyon mindenbe kell „átformálnom a megszokott” gondolkodási módot... de menni fog remélem...

Köszönöm még egyszer!

GeorgesO's Avatar

Köszönöm szépen! Még nagyon mindenbe kell „átformálnom a megszokott” gondolkodási módot... de menni fog remélem...

Köszönöm még egyszer!
    Szívesen! Fog az menni!

Üdv,

Egy újabb probléma.
    Van egy egyszerű fülesem mikrofonnal, amit általában Skype „beszélgetésekhez” szoktam használni. A gond az, hogy nem haljak amit mondok... Skype alatt sem működik a mikrofon, és a képernyő felvevő progi alatt sem.
    Olvastam itt a Fórumba hasonló, inkább Skype hang problémáról és próbáltam követni a leiratakt ( Pulse-t kikapcsoltam Yats-ba, akkor az alaplapi n'vidia drivereit látom, van egy pár, de akkor se működik a mikrofonom)
    Van még egy Philips mikrofonos webkamerám, ennek is „halott” a mikrofonja.

Ötleteket, segítséget, előre köszönöm!
    Róbert.

GeorgesO's Avatar

Üdv,

Egy újabb probléma.
    Van egy egyszerű fülesem mikrofonnal, amit általában Skype „beszélgetésekhez” szoktam használni. A gond az, hogy nem haljak amit mondok... Skype alatt sem működik a mikrofon, és a képernyő felvevő progi alatt sem.
    Olvastam itt a Fórumba hasonló, inkább Skype hang problémáról és próbáltam követni a leiratakt ( Pulse-t kikapcsoltam Yats-ba, akkor az alaplapi n'vidia drivereit látom, van egy pár, de akkor se működik a mikrofonom)
    Van még egy Philips mikrofonos webkamerám, ennek is „halott” a mikrofonja.

Ötleteket, segítséget, előre köszönöm!
    Róbert.
    Nem a megfelelő bemenetet kellene kiválasztani? Ezt a KMixben lehet. Van egy kis hangszóró-ikon a panelen, és ott nézd meg. Amikor én is beállítottam a Skype-mikrofont, elsőre nekem sem sikerült, de utána már jó volt. Most nincs Skype-om, így nem tudom, mi volt a a megfelelő bemenet, de a Skype-ban le lehet tesztelni, hogy van-e hang és kép.

Nem a megfelelő bemenetet kellene kiválasztani? Ezt a KMixben lehet. Van egy kis hangszóró-ikon a panelen, és ott nézd meg. Amikor én is beállítottam a Skype-mikrofont, elsőre nekem sem sikerült, de utána már jó volt. Most nincs Skype-om, így nem tudom, mi volt a a megfelelő bemenet, de a Skype-ban le lehet tesztelni, hogy van-e hang és kép.
    Köszönöm szépen, sikerült!

meoindil is offline Newcomer

Default Re: Linux és a fotózás

Sziasztok!

Ebbe a topikba írok mert ennek a témája áll legközelebb az én problémámhoz.
    Nálam az új 12.3-as SUSE fut már. Többnyire elégedett is vagyok vele...
    Egy komoly, de főleg bosszantó problémám viszont van, amit egyáltalán nem értek. Régebbi kiadásoknál is előfordult, és nem is SUSE specifikus, de hátha tudtok rá megoldást. Nálam sokkal hozzáértőbbek is vannak itt a fórumon.
    Gondolom nem mondok újat vele, hogy a digitális fényképezőgépek korában sokan töltenek fel képeket fórumokba, blogokba, vagy szeretnének létrehozni albumokat a neten.
    Na, nekem (és több ismerősömnek is) itt kezdődik a probléma...
    Jelen eset: openSUSE 12.3 - KDE - Firefox képfeltöltés:

1. Például a prohardver fórumra:

http://prohardver.hu/dl/upc/2013-03/...tfelvetel2.jpg
    Minden rendben, van előnézet, egyszerű kiválasztani. Ilyennek kellene lennie mindig!

2. Index fóruma:

http://prohardver.hu/dl/upc/2013-03/...tfelvetel3.jpg
    Itt kezdődik a gond. Semmilyen lehetőség nincs az előnézet bekapcsolására! Ha valaki egy utazás több száz képéből válogatna, garantáltan nem tudja megtalálni a kívánt képet.

3. FB Fényképek/Video feltöltése:

http://prohardver.hu/dl/upc/2013-03/...tfelvetel7.jpg
    Ez megint jó... DE:

4. FB Fényképalbum létrehozása:

http://prohardver.hu/dl/upc/2013-03/...tfelvetel8.jpg
    Ez megint használhatatlan, ha válogatni szeretne az ember.

5. Van egy olyan verzió is mikor maguk a képek csak ikonnézetben láthatóak, de jobboldalt a kijelölt képnek látható az előnézete. Kevés kép esetén használható.
    Olyan mintha nem ugyanazt a fájlkezelőt hívná meg a képek feltöltéséhez a Firefox. Viszont nem tudom miért nem, és mitől függ, mikor melyiket használja! A legérthetetlenebb ebben a példában a FB esete ahol ugyanazon az oldalon nem ugyanúgy viselkedik, ha sima képfeltöltést vagy Fényképalbum létrehozását választom.
    Próbáltam más böngészővel is, Chromium hasonlóan viselkedik. Gondoltam, ha más nem is, a Konqueror biztos a megfelelő előnézetet adja, hisz' önmagában fájlkezelő is, ami szintén tudja ezt a funkciót, de nem...
    Az én amúgy sem nagy linux tudományom itt megáll... Elképzelésem sincs, hogy mivel tudnám beállítani, hogy mindig a megfelelő fájlkezelőt használja a képfeltöltésnél. Van ismerősöm, akinek még nagyobb probléma bármi ilyesmi. (Többször van szüksége a képfeltöltésre és kevésbé gépmániás.) Ha egy kezdő belefut egy ilyen dologba, - amit nyugodtan tarthatnánk alapnak, amit jól kellene kezelni a rendszernek - az sikítva menekül vissza a Windowsra, mert ott ez azért gond nélkül működik. Én viszont szeretném ezt is SUSEvel csinálni, nem mindenféle trükközésekkel, több lépésben, egy ilyen egyszerű dolgot.

Előre is köszönök minden segítséget.

Üdv!
    meoindil

Page 1 of 2 12 LastLast